Izbornik
gv1413092022

(VIDEO) Aktualnim satom započela 14.sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje

PETRINJA – Aktualnim satom započela je 14.sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje. Na samom početku vijećnik Jasenko Krovinović je postavio pitanje vezano za kašnjenje u plaćanju prema poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima od strane Grada Petrinje. Pa je tako pitao koliki je trenutno iznos novca na čekanju za isplatu duljem od tri mjeseca.

Gordana Pendelin, pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu je uvodno kazala kako Grad u ovom trenutku ima 20 milijuna kuna dospjelih obveza. „Ono što smo uspjeli u zadnjih par mjeseci je održati kontinuitet mjesečnih isplata vezano uz davanja iz Upravnog odjela za gospodarstvo, iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Istina je kasnimo sa isplatama za naknade Gradskom vijeću, Nadzornim odborima. Trenutno smo podmirili sa trećim mjesecom i obračunata je i pred isplatom naknada svima za mjesec travanj. Ono što nastojimo je na neki način ujednačiti, što do sada nije bila praksa. Što se tiče uplata vezanih za poduzetnike, stipendije, bebe, to nastojimo svaki mjesec isplatiti po jednu tranšu“, pojasnila je između ostaloga Pendelin.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes je podsjetila kako su preuzimanjem vlasti preuzeli 109 milijuna kuna obveza, od čega 50 milijuna kuna kratkoročnih obveza, a odmah nakon preuzimanja vlasti uslijedile su i nove obveze koje su, kako kaže, ugovorene prije primopredaje te još jednom napominje kako nije lako raditi u ovakvim otežanim okolnostima.

Krovinović je također postavio pitanje vezano za natječaj za potpore poljoprivrednicima te je kazao kako je vidljivo da su određene stavke usvojenog programa potpora promijenjene i smanjene mimo odluke Gradskog vijeća. Davor Mazalin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj je kazao kako sve točke iz programa ne idu na javni natječaj, no svakako će isto provjeriti.

Vijećnik Tihomir Žilić je postavio pitanje vezano za vodovod u Blinji i Stražbenici te Bačugi i Luščanima. Željko Softić, direktor petrinjskog poduzeća Privreda je istaknuo kako je vodovod Blinja-Stražbenica prijavljen na Fond solidarnosti. „Projektni zadatak je pri kraju. Očekujem do petka prethodno savjetovanje kroz postupak javne nabave, kreće postupak javne nabave. Da pojasnim, to područje Grada Petrinje nismo u mogućnosti opskrbiti sa našeg cjevovoda. Spojit ćemo se na sisački cjevovod, stavit ćemo vodomjer i obavljat ćemo plaćanje Sisku. Bit će kontrolno brojilo i tako ćemo omogućiti vodoopskrbu ljudima jer su im stradali u potresu njihovi izvori, nestali su. Mi smo vodili tamo stručnjake koji su tražili taj izvor, ali se ne mogu sanirati. Osigurat ćemo, nadam se do drugog-trećeg mjeseca vodoopskrbu za to područje. Sanacija područja Bačuga-Grabovac-Luščani, dobar dio cjevovoda je rađen prije mnogo godina i sastoji se od cementno-azbestnih cijevi koje su stradale u potresu. Svojevremeno je pripremljena dokumentacija i prijavili smo u drugom krugu na Fond solidarnosti, s PDV-om 35 milijuna kuna. Troškovnici i sve je spremno za prethodno savjetovanje kroz 10 dana. Nismo još potpisali ugovor za taj dio iz Fonda solidarnosti, ali imamo uputu iz Hrvatskih voda da pripremamo dokumentaciju za nabavu da ne gubimo vrijeme zbog rokova. Očekujemo da ćemo potpisati ugovor za to područje, da ćemo krenuti kroz Fond solidarnosti u sanaciju tog cjevovoda“, rekao je Softić.

Vijećnik Danko Vuić je postavio pitanje tko je zadužen za uređivanje i održavanje te transparentnost mrežne stranice Grada. Ljuba Crnković, pročelnica Stručne službe Grada je kazala kako je to u domeni navedenog odjela . Vijećnik Danijel Jagić je postavio pitanje vezano za neobradive poljoprivrede površine u Petrinji te je pitao može li se pokrenuti neki mehanizmi da vlasnici tih površina obrađuju svoju zemlju. Pročelnik Mazalin je kazao kako je to u nadležnosti poljoprivrednog redara koji obilazi takve površine te je kazao kako će potaknuti iste da to čine učestalije. Jagić je također postavio pitanje vezano za katastarsku izmjeru Petrinje. Pročelnica Crnković je pojasnila kako je ugovor za katastarsku izmjeru potpisan sporazum između Grada Petrinje i Državne geodetske uprave potpisan krajem lipnja.

„Radi se o projektu koji je financiran iz sredstava Europske unije posredstvom Državne geodetske uprave. Ove godine smo potpisali ugovor za jedan dio provedbu nove izmjere, a kroz buduće razdoblje, kroz sljedećih nekoliko godina će se u potpunosti provesti nova izmjera za cijelo područje Grada Petrinje. Ovim prvim ugovorom obuhvaćen je samo dio katastarskih općina, a u narednim godinama onda idu i do kraja sveukupno sve katastarske općine, odnosno cijelo područje Grada Petrinje“, pojasnila je gradonačelnica Komes.

Vijećnik Darko Lipovac je postavio pitanje vezano za napuhance, koliko je to koštalo Grad i tko ih je postavio. Gradonačelnica Komes je podsjetila kako je napuhance donirala Sisačko-moslavačka županija. Grad je proveo postupak jednostavne javne nabave, naručio je napuhance, a županija je izvršila povrat sredstava za iste. „Kad smo već kod Kupališta, iskoristila bih priliku pa najavila prijavu projekta uređenja zgrade kupališta na nadolazeći najavljeni poziv Ministarstva turizma i sporta i vjerujem da će već sljedeće ljeto zgrada biti puno ljepša, modernija sa uređenim sanitarnim čvorovima koji je boljka već duže vremena. Nadam se da ćemo taj problem s ovim natječajem riješiti“, rekla je Komes.

Lipovac je također postavio pitanje vezano za imenovanja u Nadzorni odbor Centra za šljivu i kesten, na što je gradonačelnica Komes odgovorila kako su se odlučili za ljude koji su više ili manje stručni, te ono što su imali raspoloživo su razmjestili po upravnim vijećima i nadzornim odborima.

Vijećnica Andrijana Nenadić je postavila pitanje vezano za izgradnju autobusnih nadstrešnica na stajalištima. Komes je istaknula kako su pokrenuli postupak nabave. „Govorimo o sredstvima u iznosu od oko 250 tisuća kuna. Pokrenut je postupak izvođenja radova. Imat ćemo u početku školske godine, nešto malo kasnimo, za školarce će ovaj tjedan biti završene, i to čak njih 13 kroz grad. One su prilagođene, neke su veće, neke manje, zbog mogućnosti prolaza između kuća i samih autobusnih stajališta. Tvrtka koja je proizvođač tih nadstrešnica je naša tvrtka koju vodi jedan mladi poduzetnik i dobili smo povoljniju cijenu zbog okolnostima u kojima se nalazimo. Zahvaljujemo se onima koji još uvijek imaju razumijevanja za naš grad“, odgovorila je Komes.

Vijećnica Ljiljana Sigur je postavila pitanje vezano za šahtu na Gavrilovićevom trgu koja već dugi niz godina nije sanirana. Pojašnjenje oko istoga dao je Softić koji je kazao kako nastoji riješiti problem navedene šahte. „Ponovili smo postupak javne nabave uz neke izmjene i ta nabava je puštena jučer. Očekujem da kroz 30 do 50 dana ćemo imati izvođača, da ćemo krenuti prvo riješiti centar grada da riješimo tu šahtu. Moram napomenuti da to nije samo taj dio. To se odnosi na sve radove koji će ići kroz Radićevu ulicu, od Suda kroz Nazorovu do trgovine, vodovod i odvodnja. Nažalost, zatekli smo puno toga što nije završeno i to smo nivelirali. Još jedna bitna napomena, zbog te šahte sam svako malo kod suca za prekršaje. Kao odgovorna osoba sam ja odgovoran za sve što se dogodi. Kada god maknemo to, napravi se šteta i onda se mene kažnjava kao fizičku osobu i kao direktora i kao tvrtku“, rekao je između ostaloga Softić.

Sigur je također pitala koji je rok za isplatu sredstava koja su odobrena potpisanim ugovorima za udruge putem projekata, na što je Ana Aleksić Pezelj, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu je kazala kako sastavljaju mjesečni izvještaj o isplatama te je apelirala na udruge da ukoliko imaju hitnije potrebe za isplatom, da im se iste obrate.

Vijećnik Kristijan Holsinger je postavio pitanje koliko je Privreda dobila sredstava iz Fonda solidarnosti za sanaciju vodovodne i kanalizacijske mreže, hoće li to biti dovoljno te kada će sanacija biti dovršena. Softić je podsjetio kako je Privreda među prvima izvršila pripremu i prijavu na Fond solidarnosti te su prvi potpisali ugovor za sanaciju šteta nakon potresa.

„Iznos koji smo prijavili iznosi 161,4 milijuna kuna i na taj iznos smo potpisali ugovor. Način na koji ćemo potrošiti zavisi od postupaka javne nabave. Mi smo obveznici javne nabave i ti postupci su u tijeku. Mnogi su završeni, već se radovi izvode na teren. Rok za potrošnju je 15.5.iduće godine. Taj iznos je prošao zbog toga što smo imali elaborat izrađen od strane Građevinskog fakulteta koji je utvrdio točno koja su oštećenja nastala na kojim mjestima. Po procjeni stručnjaka s Građevinskog fakulteta utvrdili su da je to dovoljan iznos da se sanira stanje. Govorimo o sanaciji stare mreže, stare odvodnje i sanaciji nove mreže i nove odvodnje. Napomenut ću da se dobar dio nove kanalizacije mora vaditi van, potonula je na nekim mjestima i do pola metra“, rekao je između ostaloga Softić.

Vijećnica Luca Gašpar Šako je postavila pitanje vezano za projekt Aglomeracije, zaduženjima Privrede, pročistaču otpadnih voda u gradu te gubicima Privrede kao i o rezultatima provedene analize stanja vodovodne i kanalizacijske mreže nakon potresa. Softić je kazao kako je snimanje stanja gotovo, elaborat je izrađen te je u završnoj fazi. Ističe kako je šteta od potresa 15,4 milijuna kuna te je navedeni iznos promjenjiv. Kaže kako aktivno rade na Aglomeraciji i prespajanju na nove cijevi. Gubitaka i dalje imaju puno, ali s prespajanjima se ti gubici smanjuju. „Što se tiče dospjelih obveza, mogu hrabro reći da Privreda nikome više ne duguje, plaćamo sve u valuti, likvidni smo i nismo nikome dužni. Plaće isplaćujemo prije 10.u mjeseci, za razliku od prije kada se isplaćivala 28.i 29.Sve obveze smo riješili, zahvaljujući racionalizaciji, pazili smo što radimo, vodili smo brigu o svemu i nismo nikome dužni. Od 15.siječnja smo smanjili rapidno kupovanje vode od Siska i sve smo obveze izvršili prema Sisku“, kazao je između ostaloga Softić. Govoreći o pročistaču, kazao je kako će dobiti od Hrvatskih voda dodatna sredstva kako bi isti mogao biti završen te vjeruje kako će građevinski pročistač biti gotovo do kraja iduće godine.

Gašpar Šako je također postavila pitanje vezano za obnovu u centru grada, točnije 26 objekata koji su kulturno zaštićeni, a nalaze se u strogom centru grada. Pročelnica Aleksić Pezelj je podsjetila kako su uklanjanja objekata koji su kulturno-zaštićena, počela u travnju prošle godine. „Sljedeći tjedan dobivamo prve glavne projekte. Grad Petrinja je paralelno na nekoliko fondova prijavljivao, Fond solidarnosti, Nacionalni plan oporavka, redovan program Ministarstva kulture i izvanredni program Ministarstva kulture kako bi pokrio sve javne ustanove u gradu Petrinji, osigurao sredstva i osigurao sredstva za sve obiteljske kuće. Tu govorimo o iznosu koji će biti u ovoj godini do 100 milijuna. Najjeftinija građevina od ovih 26 obiteljskih stambeno-poslovnih kuća iznosi šest milijuna. Nama je za sve te objekte osigurana cjelovita obnova“, odgovorila je između ostaloga Aleksić Pezelj.

Vijećnica Adrijana Radučević je postavila pitanje vezano za zidić na petrinjskom nasipu te je pitala je li isti bio nužan te postoji li način da se zidić bolje uklopi u ambijent samog šetališta. Gradonačelnica Komes je istaknula kako je izgradnja navedenog zidića bio uvjet Hrvatskih voda po pitanju tog projekta.

„Kada je već tako, kada ti život pruži limun napravi limunadu, tako smo i mi razmatrali koje su opcije da nekako prilagodimo taj zidić zelenilu, šetalištu, rijeci, prirodnom okruženju i budite uvjereni da ćemo na neki način iznaći rješenje da oplemenimo taj prostor, taj zidić. Izgleda još uvijek grdo cijeli taj prostor zato što su radovi u puno jeku. Kada dođe asfalt na nasipu, taj zidić će biti niži, ali svakako ćemo i u suradnji s Komunalcom i drugim ljudima iz struke sigurna sam da ćemo naći rješenje. Kao jedno od rješenja, predlaže se da se stave i klupe u okviru ili na zidić, vidjet ćemo kako će biti praktičnije. Zidić mora ostati funkcionalan. Klupe će morati biti u mogućnosti da se skinu u slučaju potrebe, povećanja vodostaja, ali svakako ćemo oplemeniti taj prostor određenim muralima, zelenilom, na neki ćemo način riješiti taj problem i ostat će to jedan od najljepših dijelova Petrinje“, rekla je Komes.

Na samom kraju vijećnica Svjetlana Lazić je postavila pitanje je li gotov prijedlog za povećanje koeficijenata zaposlenicima i službenicima Gradske uprave, kao što je predložila da se koeficijenti povećaju i svim ostalim zaposlenicima gradskih ustanova i tvrtki zbog trenutne svjetske gospodarske krize. „Radimo i svakodnevno razgovaramo o iznalaženju rješenja za povećanje plaća ostalim djelatnicima. U ovom trenutku sada nismo u mogućnosti, niste dobili na stolove u dnevnom redu, nema te točke, nismo iznašli u ovom trenutku rješenje. Svakako ne odustajem od toga. Izvršit ću svoje obećanje, iznalazimo dodatna sredstva, brojimo se s brojnim problemima, ali ja ću svoje obećanje izvršiti. Ono što mogu reći je da smo kroz kolektivni ugovor kroz ovaj neoporezivi dio koji je povećan, da ćemo na taj način privremeno nagrađivati zaslužne djelatnike koji, idemo reći, iznad svojih mogućnosti odrađuju posao i na taj način pomoći u ovim teškim situacijama. I dalje razmatramo mogućnost povećanja ostalih plaća“, odgovorila je gradonačelnica Komes.

Vijećnica Lazić je također postavila pitanje zbog čega je raspisan pa potom i poništen natječaj za psihologa u Savjetovalištu za djecu, adolescente i obitelj koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja. Odgovor je ponudila ravnateljica ove ustanove Vesna Brebrić. „Raspisali smo natječaj. Na natječaj se odazvalo pet kandidata. Od tih pet, jedna je zadovoljavala kriterije, ali je iz Zagrebačke županije. Međutim, u razgovoru daljnjem i u suradnji sa stručnjacima, htjela sam nekakve stvari ispitati koje mi nisu bile dovoljno razjašnjene. U fazi je izrada jednog stručnog tima koji će obuhvatiti i psihologa, socijalnog radnika, logopeda kojeg imamo i onda ćemo zapravo, kada napravimo konačan nacrt, objaviti natječaj za oformljavanje tog tima. Ovoj situaciji je zapravo potrebno vrlo ozbiljno pristupiti. Primijetila sam nekakve nepravilnosti, obzirom sam odgovorna osoba, želim to napraviti na način na koji treba“, zaključila je Brebrić.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X