anaaleksicpezeljtrenica08112022

(VIDEO) Aleksić Pezelj o obnovi centra grada, za sada gotovo šest projekata, zadnji korak prije raspisivanja nabave za radove

PETRINJA – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, Ana Aleksić Pezelj, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu grada na samom početku se osvrnula na obnovu centra grada. Podsjetila je kako je Grad Petrinja u ožujku ove godine preuzeo na sebe obnovu kulturne baštine, pojedinačno-zaštićenih kulturnih dobara i radi se o 26 objekata.

„Razlog samog preuzimanja je zapravo naše iskustvo od šestog mjeseca i početka samog uklanjanja građevina gdje smo vidjeli određenu problematiku te smo se zajedno s Ministarstvom kulture pri samom tom uklanjanju, bila je nužna naša pomoć, obzirom su ljudi bili raseljeni, povjerenje u zemljišne knjige narušeno, upisani su vlasnici recimo Republika Hrvatska-Grad Petrinja, trebali smo potpisati suglasnosti, jednostavno smo morali tu komunikaciju na dnevnoj bazi ostvarivati s Ministarstvom kulture i Stožerom, kroz taj rad u tih šest mjeseci se stvorila ideja da mi to preuzmemo, da će biti puno lakše“, rekla je uvodno Aleksić Pezelj.

Većina kuća iz centra su iz 18.ili 19.stoljeća te su rijetke imale svu potrebnu dokumentaciju. „Prvo smo raspisali javni poziv u prvom mjesecu, to je zapravo bio iskaz interesa da vidimo uopće koja je zainteresiranost jer su svi govorili da nema projektanata, radnika. No mi smo krenuli s tom idejom da vidimo koga to nema na tržištu rada. Mi smo dobili za 26 objekata ukupno 46 zahtjeva projektanata koji bi radili, koji imaju licence za kulturno dobro. Potpisali smo sporazum sa Središnjim državnim uredom, obzirom da je dio obnove bio na njima. Mi smo se u tom dijelu sa njima povezali na način da mi provodimo javnu nabavu, ugovaranje dokumentacije kao i provođenje radova“, dodaje Aleksić Pezelj.

Za sada imaju šest gotovih projekata, a to je zadnji korak prije raspisivanje nabave radova. „Ostalih 20, svi su idejni projekti odrađeni, velika većina je na glavnim projektima, na nekoliko nekretnina imamo problematika po pitanju koji dio građevine se obnavlja, koji je stari dio, koji je novi dio. To su baš pojedinačno izolirani slučajevi koje nadam se da ćemo riješiti u korist vlasnika. Svi smo u niskom startu svi jednako očekujemo te skele. Svi moramo biti svjesni da se radi o kućama iz 18.i 19.stoljeća, nema puno zapisa o tim građevina i ti projektanti su zaista imali težak zadatak. Ovdje se štiti kulturno dobro, cijela građevina se vraća u prvobitno stanje“, istaknula je Aleksić Pezelj.

Dodaje kako ćemo dobiti prekrasan centar koji je u kategoriji nacionalnog blaga. „Svi smo svjesni da su to sredstva koja mi nikada, pa ni vlasnici sami ne bi mogli sami napraviti i izgraditi kuću, a ako bi bili prepušteni na volju samih vlasnika tko zna kakav bi nam centar grada bio. Ovako ćemo svi dobiti ono što smo očekivali i poslije rata, da vlasnici održavaju svoje građevine i da taj grad ima nekakav svoj identitet i da ne izgleda kao poslije 1995.godine. Ja sam sigurna, sada kada prođete sve ove postupke, sigurno da smo svi mi pametniji i da je moglo brže. Mislim da je dosta ključno bilo prvih šest mjeseci kada se trebalo intervenirati u smislu uklanjanja građevina i da vlasnici steknu povjerenje da vi kada uklonite da iza toga slijedi nešto“, kazala je Aleksić Pezelj.

Obnovu tih 26 objekata financira Ministarstvo kulture i medija iz nacionalnih sredstava, a na pitanje kada bi navedenih 26 objekta trebalo biti obnovljeno, pročelnica odgovara : „Bilo bi zaista neozbiljno i nezahvalno prognozirati. Znate da je sama stvar toga onoga trena kada imate dokumentaciju u rukama krećete u raspisivanje radova, a radovi imaju svoj tijek. Mi se nadamo samo da će izvođači koje ćemo dobiti biti kvalitetni, onda se nećemo bojati. Onoga trena kada vidimo tko je dobio natječaj i kada krenu prvi radovi, onda ćemo moći pratiti taj tempo obzirom na vremenske uvjete i sve ostalo“, dodala je Aleksić Pezelj te na kraju dodaje kako vjeruje da bi prvi radovi na obnovi centra mogli početi do kraja godine.

Tijekom gostovanja u emisiji Aleksić Pezelj se osvrnula na obnovu zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja te novom prostoru za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Petrinja. Najavljena je i gradnja novog objekta Dječjeg vrtića Petrinjčica za osam skupina, a plan je da objekt bude u Gajevoj 40.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X