ivanbegictrenica15112022

(VIDEO) Begić o obnovi cesta iz Fonda solidarnosti, trenutno smo na 45 posto realizacije

PETRINJA  – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, Ivan Begić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Petrinje na samom početku se osvrnuo na obnovu cesta nakon potresa. Podsjeća kako je za obnovu istih preko Fonda solidarnosti odobreno gotovo 90 milijuna kuna.

„Nismo čekali u međuvremenu odluku o našoj prijavi već smo paralelno radili na javnom natječaju za odabir izvođača da ne gubimo vrijeme, te smo pripremili projektni zadatak i sam tender dokumentaciju, raspisali smo natječaj u travnju. U lipnju je taj natječaj bio završen, odabran je izvođač i ugovor je početkom srpnja zaključen s odabranim ponuditeljem, zajednicom ponuditelja Strabag i Swietelsky s podugovarateljem Ceste Sisak. Taj ugovor je zaključen na otprilike 72 milijuna kuna. Sam natječaj i ugovor s odabranim izvođačem je koncipiran na način da su naše ceste, tih 160 kilometara cesta koje smo mi prijavili, podijeli u šest skupina. Prvih pet skupina su asfaltne ceste razvrstane prema redoslijedu prioriteta, ovisno o stupnju oštećenja i važnosti same ceste, a šesta skupina su makadamske ceste“, pojasnio je Begić.

Izvođač mora navedene ceste sanirati i vratiti u prijašnje ispravno radno stanje. „Prve četiri skupine mora sanirati i minimalno 10 posto pete skupine. Matematički to znači minimalno 65 ulica i prema sadašnjoj dinamici i utrošku financijskih sredstava mi smo poprilično sigurni da ćemo uspjeti čak i više od toga, da ćemo doći na 80 ulica saniranih po tom ugovoru. Ono što se nama ovdje dogodilo u tom javnom pozivu, da smo dobili više novaca nego što smo očekivali. Imamo ugovorenih 72 milijuna, 2 milijuna kuna stručnog nadzora, imamo oko 2,5 milijuna kuna sanaciju makadamskih cesta s trgovačkim društvom Komunalac, gdje će se sanirati makadamske ceste. Nama ostaje osam milijuna kuna plus PDV za raspisati natječaj za taj preostali dio pete skupine asfaltnih cesta gdje smo u završnoj pripremi projektne dokumentacije za raspisivanje tog natječaja gdje ćemo još bar desetak ulica uspjeti sanirati i poprilično sam uvjeren da ćemo se približiti brojci od 160 kilometara saniranih cesta, što asfaltnih, što makadamskih iz ovog ugovora“, dodaje Begić.

Trenutno smo na 45 posto realizacije navedenog ugovora što je Begić ocijenio dobrim te je siguran kako će cijeli ugovor biti realiziran do kraja svibnja iduće godine. Govoreći o projektu Gradske tržnice podsjetio je kako je on vrijedan oko devet milijuna kuna te bi isti trebao biti gotov tijekom sljedeće godine. Projekt Sportsko-rekreacijske zone uz Petrinjčicu vrijedan je oko pet milijuna kuna te bi isti do kraja ovog mjeseca trebao dobiti uporabnu dozvolu. Oba su sufinancirana iz Intervencijskog plana. Nakon završetka obnove Tržnice, Grad ima planove i za Trg hrvatskih branitelja.

„Zaključili smo ugovor s Arhitektonskim fakultetom za pripremu natječajne dokumentacije za provođenje arhitektonsko-urbanističkog natječaja za projektno rješenje tog dijela grada koji će obuhvatiti sam prostor Trga hrvatskih branitelja, bivšu Petrinjku, razmatramo da proširimo skroz do Trga narodnih učitelja, možda i do Trga Matice hrvatske. To se nikada nije provodilo u Petrinji, ali taj model arhitektonsko-urbanističkog natječaja je proveo Vukovar, nakon Domovinsko rata tri. Tu jedan stručni ocjenjivački žiri odabire najbolje urbanističko rješenje, a to je podloga za projektiranje i za natječaj za izvođenje radova“, otkrio je Begić.

Plan proračuna njegovog Upravnog odjela za iduću godinu iznosi 19,3 milijuna eura je isti umanjen u odnosu na prethodne godine. „U proračunu mojeg upravnog odjela su tri operacije iz Fonda solidarnosti. Uz ceste, tu je i sanacija klizišta, njih sedam. Operacije vrijedna oko 5,7 milijuna kuna. Projekti su za sanaciju klizišta dijelom gotovi, ostatak će biti do kraja studenoga. Ide raspisivanje natječaja i uvođenje izvođača u posao na svih sedam klizišta. Rok za sanaciju svakoga, mi planiramo da je dovoljno 45 dana po komadu. U proračunu je i program gospodarenja otpadom nakon potresa. To je bio javni poziv Ministarstva gospodarstva gdje smo prijavili operaciju čišćenja Petrinje nakon potresa. Još uvijek nažalost nismo dobili odluku o odabiru naše operacije niti znamo koliki nam je iznos odobren i da li nam je odobreno. Dobili smo signal da će nam biti odobreno 40 milijuna kuna, od ukupno 50 milijuna kuna koliko smo prijavili“, ističe Begić.

Od projekata tu je još sanacija 25 divljih deponija za što je osigurano 750 tisuća kuna, gradnja dječjeg igrališta u Češkom selu za što će biti izdvojeno 300 tisuća kuna kao i izgradnja pješačke staze u Gajevoj ulici za što je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurano 550 tisuća kuna. Prijavili su i nastavak rekonstrukcije Ulice Milana Dujnića.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X