zlatkoiskrictrenica31052022

(VIDEO) Iskrić o razrušenom „Mati“: „To nam je jedna velika pljuska koju ne znam kako da opišem“

PETRINJA – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, Zlatko Iskrić, predsjednik Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata grada Petrinje, podsjetio je kako je i njihova udruga u potresu ostala bez svojih prostora za rad, ali dodaje kako su se brzo snašli.

„Izgubili smo prostor, zgrada je poravnata. Međutim mi kao mi kao mi, tužni smo, ali kada pogledamo ljude kako žive u kontejnerima i još uvijek u ovakvim uslovima, moramo biti zadovoljni. Zadovoljni samo iz jednog razloga što nismo klonuli duhom i što smo nastojali pomoći tim ljudima, a onda poslije toga tražiti svoje nove prostorije, nove i drugačije i uspjeli smo ih naći“, rekao je Iskrić.

Trenutno su u Ivana Mažuranića 22, prostor kojeg su uz pomoć brojnih članova i prijatelja Udruge, uspjeli urediti. „Taj prostor je nama bilo nadahnuće, pogledavši na što je grad ličio, mi smo htjeli napraviti prostorije kao u Gajevoj 40/1. To smo i uspjeli. Imamo malu sportsku dvoranu, prostor za sastanke, imamo kuhinju, WC, nekakav ured i taj prostor smo radili ne samo za sebe, već za cjelokupnu zajednicu. Naša je sreća što u udruzi imamo kvalitetne ljude, pa između ostaloga tajnik nam je Zvonimir Martinović Mika koji je dao inicijativu da se dodatni prostor uredi. Mi ćemo tamo imati, između ostaloga, stalnu izložbu ratnih fotografija i eksponata, sve u suradnji s Maticom Hrvatske, Ogranak Petrinja, ali i izložbe ostalih slikara. Bit će im dostupan taj prostor“, rekao je Iskrić.

Nakon potresa pomagali su prijateljima braniteljima, kao i svim ostalim sugrađanima te su organizirali devet humanitarnih akcija, a sada organiziraju akcije pomoći stanovnicima Ukrajine. „Mi smo čuli za grupu Ukrajinaca koji su smješteni u Komarevu i preko gospodina Branka Šustića, jer je on bio taj inicijator, htjeli smo da pomognemo tim ljudima. Međutim on nas je upoznao s gospođom Sofijom koja radi u Sisku, inače Ukrajinka. Tako je i krenula ta inicijativa da skupimo pomoć za Ukrajinu. Dva puta smo pozvali naše žitelje. Doživjeli smo takav uspjeh“, dodao je Iskrić koji se zahvalio svim sugrađanima koji su ponovno pokazali veliko srce.

Dotaknuli smo se i teme spomenika kojeg su postavili ispred njihovih prostorija, a koji je nažalost uništen od strane još uvijek nepoznatih počinitelja, no Iskrić poručuje kako će napraviti novi. „Svi smo to emotivno doživjeli i to nam jedna velika pljuska koju ne znam kako da opišem. Naša policija je odmah izašla na teren, očevid je trajao par sati i dalje je kriminalistička obrada u tijeku pa ne bih htio o tome govoriti. Ono što mogu reći, ja mislim da to nije s nacionalne strane i nažalost mislim da su tu umiješani naši mladi koji su to napravili. Možda nisam u pravu, ali bit će drugi Mata“, istaknuo je Iskrić.

Među prioritetima rada njihove udruge je briga o braniteljima i njihovim obiteljima, a na pitanje kakav je status branitelja u Hrvatskoj danas, Iskrić je kazao : „Dolaskom ministra Medveda to se stvarno poboljšalo. Mi smo imali i tribine tumačenja novog Zakona o hrvatskim braniteljima. Ima nedosljednosti, stvarno nekih stvari koje bi trebalo popraviti. Nakon toliko godina mi se borimo za naše članove ili ljude sa strane da ostvare svoja prava koja su to zaslužili. Međutim nama su ministar i njegovi tajnici na dobroj dispoziciji“,kazao je Iskrić. Osim s Ministarstvom, Iskrić je kazao kako Udruga ima dobru suradnju i s Gradom kao i sa Županijom.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X