Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
autizamuniverzalna

(VIDEO) Kabinet za logopedsku podršku priključio se obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

PETRINJA – Kabinet za logopedsku podršku, koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, priključio se obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2.travnja. Obzirom se nalazimo u izvanrednim uvjetima kada je neophodno pridržavanje općih mjera zaštite tijekom bolesti uzrokovane novim koronavirusom, a i posljedica potresa na našem području, virtualnim putem je održano interaktivno predavanje preko Zoom platforme s roditeljima djece s poremećajima iz spektra autizma. Tema predavanja je bila „Kada je tehnologija pomoć, a kad odmaže kod djece s poremećajem iz spektra autizma“.

„Različite vrste uređaja koje se koriste kao komunikacijska pomagala mogu učiniti komunikaciju djeteta s poremećajem iz spektra autizma učinkovitijom i funkcionalnijom. Kada se govori o djeci, glavni cilj korištenja potpomognute komunikacije jest pružiti im priliku da što prije stupe u „svijet komunikacije“ kako bi se izbjegli negativni učinci na njihov daljnji razvoj. Potpomognuta komunikacija ima različite uloge pa osim što može postati djetetov „glas“ ukoliko ono ne može govoriti, može biti potpora nerazumljivom govoru, omogućiti djetetu da bolje razumije jezik. Ipak, neprimjereno korištenje tehnoloških pomagala, uz korištenje isključivo jednosmjernih sadržaja može negativno utjecati na razvoj komunikacije kod djece s poremećajem iz spektra autizma“, istaknula je Katarina Matijević, voditeljica Kabineta za logopedsku podršku.

„Univerzalna ljudska prava, uključujući prava osoba s invaliditetom, ne smiju biti ugrožena u vrijeme pandemije, kao niti u vrijeme nakon potresa. Osobe s autizmom imaju pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb. Trenutne poteškoće vitalnih sustava potpore i mreža, kao rezultat COVID-19, povećavaju prepreke s kojima se osobe s autizmom susreću svakodnevno u ostvarivanju svojih prava.  Osobe s autizmom moraju i dalje imati pristup sustavima podrške, potrebnim kako bi ostali u svojim domovima i zajednicama u vrijeme krize“, dodaje Matijević te poziva sve da pogledaju video koji promovira uporabu tehnologija za učenje i komunikaciju djece s poremećajem iz spektra autizma.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X