gv1215062022

(VIDEO) Na Aktualnom satu 12 vijećnika uspjelo postaviti pitanja

PETRINJA – U Vatrogasnom domu u Petrinji Aktualnim satom započela je 12.sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje. Prvi je pitanje postavio Danko Vuić koji je pitao kada će biti dovršeno asfaltiranje ulice Mile Wood te je li u toj ulici napravljena revizija nakon provedenog projekta Aglomeracije, no odgovor će dobiti pisanim putem.

Vijećnica Ankica Krnjaić Magdić je pitala hoće li Grad ove godine sufinancirati druge obrazovne materijale koje roditelji kupuju i u kojem iznosu. „Drago mi je da ste pitali ovo pitanje i da je napokon na vrijeme postavljeno ovo pitanje ove godine kako bi roditelji bili na vrijeme informirani. U Proračunu smo osigurali stavku za radne materijale za učenike osnovnih škola kako bi pomogli roditeljima u ovim teškim financijskim situacijama. Kao i prošle godine osigurat ćemo za učenike od prvog do četvrtog razreda po 150 kuna po učeniku, a za djecu od petog do osmog razreda po 300 kuna po učeniku. Odluka će biti donesena ovih dana i obavijestit ćemo o tome i širu javnost“, odgovorila je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Vijećnik Jasenko Krovinović je pitao kada će ljudi Bresta, Male Gorice i Blinje dobiti vodu, a gradonačelnica Komes je odgovorila kako će radovi na Aglomeraciji Brest-Mala Gorica biti dovršeni u roku, a što se tiče vodovoda u Blinji, kazala je kako je navedeni projekt prijavljen na Fond solidarnosti te će se po izradi dokumentacije krenuti s realizacijom projekta. Krovinović je također pitao što je Grad do sada učinio po pitanju preporuke Gradu od strane nadležnog Odbora da se prijavimo na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava za izradu projektne dokumentacije za digitalizaciju u gradu, a nakon odgovora pročelnika, Krovinović je zatražio pisani odgovor.

Vijećnik Tihomir Bunjan je postavio pitanje kada će biti obnovljen Glazbeni paviljon u središnjem gradskom parku. „Park nam je naročito u ovim okolnostima centar našeg grada, svih zbivanja i zapinje za oko ovaj naš paviljon u centru parka. On je bio oštećen u nekim dijelovima i prije potresa, ona željezna konstrukcija naročito, a betonski dio je oštećen u potresu. Paviljon je spomenik parkovne kulture i prijavljen je na poziv Ministarstva kulture za obnovu. Odobrena su nam sredstva uz sufinanciranje iz gradskog proračuna ili ćemo naći još na drugi način drugi izvor financiranja. Nažalost nećemo ga uspjeti riješiti do Lovrenčeva jer je to kompleksniji zahvat, ali svakako ćemo pristupiti sanaciji paviljona i nadamo se da će uskoro biti obnovljen“, rekla je Komes te dodaje kako će biti obnovljene i staze u gradskom parku.

Bunjan je također postavio pitanje o potporama za Banijsku šara svinju, a pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj Davor Mazalin je kazao kako se priprema javni poziv za očuvanje Banijske šara svinje te je sukladno Programu poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2022.godinu predviđeno je 500 kuna godišnje po grlu Banijske šara svinje.

Vijećnik Danijel Jagić je postavio pitanje hoće li se sanirati nogostup kod Gradske tržnice, a Ivan Begić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne djelatnosti je istaknuo kako se krenuli radovi na izgradnji nogostupa u Hanžekovoj, Supilovoj i oko Trga Petra Preradovića. Jagić je također postavio pitanje oko zatvaranja mosta preko Petrinjčice u Srnakovoj ulici te je upozorio kako ćemo imati samo jedan most koji će spajati Petrinju s kvartovima Kaniža i Sajmište.

„Postoji u GUP-u plan da se preko Petrinjčice izgradi još jedan most koji bi spojio Ulicu 6.kolovoza i Ivana Kukuljevića Sakcinskog s direktnim izlazom na državnu cestu u Ulici Stjepana Radića. To bi bilo dobro trajno rješenje prometnih problema, izuzev onog glavnog prometnog problema i nepostojanja obilaznice u Petrinji“, rekao je Begić, a gradonačelnica Komes je istaknula da će ići u opciju izgradnje novog mosta preko Petrinjčice čim financijske prilike to dopuste.

Vijećnica Luca Gašpar Šako je postavila pitanje oko imenovanja direktora Privrede. Naime kako je istaknula, prema mišljenju Ministarstva gospodarstva za imenovanje direktora tvrtki koje se bave vodovodom i odvodnjom moraju se birati javnim natječajem, a na pitanje joj je odgovorila gradonačelnica Komes.

„Mišljenje ili tumačenje nadležnog ministarstva nije obvezujuće, a moram vas vijećnice ispraviti i reći da Ministarstvo nije zakonodavac i da ne poznajete pravo i pravne odredbe. Potvrđujem još jednom da je imenovanje direktora provedeno sukladno sugestijama pravne službe Privrede. To je direktor koji nije zaposlenik Privrede već se bira na mandat. Ne zapošljava se nego je direktor na određeno vrijeme“, kazala je Komes.

Vijećnica Gašpar Šako je također postavila pitanje oko angažiranja PR agencije od strane Grada Petrinje te je pitala ne postoji li glasnogovornik u Gradskoj upravi kao što je apelirala da Grad raskine ugovor s PR agencijom jer smatra kako si Grad to ne može priuštiti. „Što se tiče PR agencije, dakle svaki grad, svaka općina, svaki političar ima zaposlenu osobu koja radi, pomaže toj osobi i njezinim službama u odnosima s javnošću. Žao mi je što niste pitali u onim situacijama gdje su nam zaista pomogli, gdje smo prošli puno povoljnije u nekim situacijama i što se tiče koncerata i što se tiče raznih donacija. Stojim iza toga. Nisam kune jedne uzela u vezi tog ugovora. Ne pada mi na pamet uzimati od grada“, odgovorila je Komes, a potom je uz povišene tonove zaiskrilo između gradonačelnice Komes i vijećnice Gašpar Šako, nakon čega je određena stanka u trajanju od pet minuta.

Vijećnik Nenad Bužanić je postavio pitanje kako Grad stoji s prijavama i odobrenim sredstvima iz Fonda solidarnosti za obnovu centra Petrinje. Gradonačelnica Komes je ponovila kako je uži centar Petrinje zaštićeno kulturno nacionalno blago te su za obnovu iz Fonda solidarnosti prijavljene one zgrade koje zadovoljavaju uvjete natječaja. Za sada je Grad dobio zeleno svjetlo za obnovu dvije zgrade, a to su zgrada Gradske uprave i zgrada takozvane Klaonice, dok za ostale zgrade u centru čekaju odluke.

Vijećnica Ljiljana Sigur je ponovno postavila pitanje što se planira s objektom čitaonice u Hrastovici, gradonačelnica Komes je kazala kako ne može reći točan rok kada će čitaonica biti u funkciji, ali je obećala kako će biti. Vijećnica Adrijana Nenadić je postavila pitanje oko saniranja prometnica sredstvima iz fondova Europske unije. Gradonačelnica Komes je podsjetila kako je iz Fonda solidarnosti za obnovu cesta odobreno gotovo 90 milijuna kuna.

„Ovom prilikom napominjem da iz Fonda solidarnosti nije moguće graditi nove ceste, odnosno one koje nisu prije potresa bile asfaltirane nećemo ih moći iz ovih sredstava asfaltirati već možemo rekonstruirati postojeće ceste. Međutim, budući da znamo da je zapravo veliki broj cesta u jako lošem stanju, vjerujem da ćemo brojne ceste, ne samo u centru grada nego na području cijeloga grada uspjeti obnoviti i imati nove i kvalitetne prometnice na sreću nas i naših automobila“, pojasnila je Komes te dodaje kako će plan obnove cesta predstaviti idućeg tjedna. Pozvala je još jednom građane za razumijevanje i strpljenje obzirom na veliki opseg posla koji ih očekuje.

Vijećnik Darko Lipovac je pitao gradonačelnicu hoće li promijeniti retoriku prema vlasti obzirom na brzinu obnove, a između ostaloga je istaknuo kako se nada da zaoštriti retoriku prema vladi i ministrima kao što je zaoštrila i prema Petrinjskom proljeću. Gradonačelnica Komes je istaknula kako nitko nije zadovoljan tijekom i dinamikom obnove te da nećemo biti zadovoljni dok se i posljednji sugrađanin koji je ostao bez doma ne vrati u novoizgrađeni objekt. Ponovila je kako je o ovom problemu iznijela svoje nezadovoljstvo i na sjednicama Stožera te da svi zajedno traže načine i razloge takvog sporog tempa obnove. Govoreći o Petrinjskom proljeću, kazala je kako nije zaoštrila retoriku prema svima već pojedincima koji iznose klevete, laži i neistine, no vjeruje kako će sve to izgladiti.

Vijećnica Andrijana Radučević je pitala u kojoj je fazi realizacija Intervencijskog plana i koji su projekti ostali nedovršeni te planirali se njihova realizacija. Komes je istaknula kako j pri završetku izgradnja terase uz Petrinjčicu, šetnica i uređenje iste kao i sanacije mosta preko Petrinjčice, a tu je još i završetak multifunkcionalnog igrališta kao i rekonstrukcija gradske tržnice.

Na samom kraju vijećnik Nenad Radošević je između ostaloga postavio pitanje vezano za društveni dom i vatrogasno spremište u Maloj Gorici te hoće li isto biti izgrađeno i napravljeno. „Što se tiče društvenog doma i vatrogasnog spremišta u Maloj Gorici zaista je bilo upita za kupnju tog objekta i to u svrhu izgradnje trgovine koja je također nužno neophodna za tamošnje stanovništvo. Nažalost, bojim se da do daljnjega nećemo moći riješiti problem tog doma jer je predmet Mala Gorica, odnosno uklanjanje objekta prethodnog postupka prije nego što je počela obnova izuzet od strane nadležnih tijela. Moraju se najprije razriješiti nekakve okolnosti, ona sredstva koja su utrošena na uklanjanje bojim se da bi bila dostatna velikim dijelom za izgradnju doma, a vidjet ćemo što će postupak pokazati kada se to završi onda ćemo moći ići u bilo kakvo daljnje razrješavanje“, odgovorila je Komes.

Uoči Aktualnog sata, prije izglasavanja Dnevnog reda, vijećnik Jasenko Krovinović je kazao kako je prije sazivanja sjednice uputio jedan akt, odnosno odluku da se uvrsti na Dnevni red, a kao razloge neuvrštavanja njegovog prijedloga naveo je nekoliko dobivenih razloga. „Radi se i dalje o transparentnosti i mogućnosti promicanja radi sukladno preporukama povjerenika Republike Hrvatske za informiranje prema zakonskim odredbama za pristup informacijama. Ja ovdje protestiram zato što se ignorira način ono što je Poslovnik propisao, i Statut. Gradsko vijeće, predsjednik Gradskog vijeća, stručna služba koja je za to zadužena, ne prihvaća i ne odgovara gradskom vijećniku. Izražavam duboko nezadovoljstvo, smatram da se radi o grubom kršenju poslovnika i grubom kršenju prava vijećnika ovoga Gradskog vijeća da svojim aktima pokuša unaprijediti život i rad u ovome gradu“, rekao je Krovinović.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje Robert Polanšćak je kazao kako uvažavaju prijedlog te je istaknuo kako je isti dobar te da će ići na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća. Gradonačelnica Komes je kazala kako smatra da su ispoštovali Poslovnik i da nisu nigdje pogriješili te je također potvrdila kako će navedeni prijedlog biti na Dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X