Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
drvo28052020gore

VIDEO Posađeno drvo prijateljstva Rusije i Petrinje

PETRINJA – Kod petrinjske stucke na Pigiku petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović zajedno s veleposlanikom Ruske Federacije, Nj.E. Anvarom Azimovom, posadio je drvo prijateljstva, odnosno crnu brezu. Veleposlanik Azimov je izrazio zadovoljstvo što je stigao u Petrinju, grad pun gostoprimstva i dobrih ljudi.

„Zahvaljujem se gradonačelniku na pozivu. To je za mene velika čast. Ja sam pet godina radio na našim odnosima, druženjima. Pred kraj mog mandata, u srpnju odlazim. Puno sam radio na našim odnosima. Mi imamo jednu slavensku dušu. Rusija je puno pomogla Hrvatskoj i nastavit će pomagati“, kazao je uvodno Azimov, te je poželio puno daljnjeg uspjeha.

„Za Rusiju i za sve države treba stabilnost, a za stabilnost treba dobra Vlada. Znam što vaš gradonačelnik dobro radi, on je zastupnik u Hrvatskom saboru i želimo mu puno uspjeha. Breza je simbol našeg druženja i suradnje. Bit će još drugih drva, ali ovo je drvo od Rusije. Još jednom moram reći, Rusija voli Hrvatsku i Rusija je uvijek bila uz Hrvatsku. Kada je bio vaš rat, Rusija je bila s vama“, istaknuo je Azimov.

Andrija Karafilipović, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstava, Narodni izaslanik-veleposlanik je kazao kako imaju 147 društava prijateljstava u našoj zemlji. „Postigli smo to kao ni jedna zemlja u svijetu da smo organizirali do sada za veleposlanike stranih zemalja 1570 predavanja i izložbi diljem lijepe naše. Veze s Rusijom imam dobre, 50 dobrih godina dok su još bili generalni konzulati, a poslije je ta suradnja nastavljena s veleposlanicima. Moram kazati da sam pratio sve veleposlanike koji su bili ovdje, mjereći na nekakav način njihovo prijateljstvo koje su nam pružali i naša je ocjena da je jedan od najpopularnijih državnika kod nas po velikoj anketi koju smo imali među hrvatskim građanima Vladimir Putin“, rekao je Karafilipović, te podsjeća kako je Putin u više navrata pokušao donirati Hrvatskoj određene stvari. Stoga poručuje kako to prijateljstvo nitko ne može zaboraviti i nitko ne može negirati.

Na samom kraju, petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović je kazao kako mu je drago, te kako mu je velika čast što je Azimov upravo odlučio posjetiti Petrinju. „I što danas kroz ovaj jedan simbolični gest prijateljstva, pružanje ruke prijateljstva, dajemo kroz ovu jednu sadnicu prije svega simboliku koja pokazuje da ova breza je nešto što je izuzetno važno za Rusiju, breza je plodna i daje sve ono što ustvari je ono iz ženskog roda, a to je ljubav, na kraju krajeva sve što žena nosi u sebi. To sam čuo da Rusi izuzetno puno drže do breze“, rekao je Dumbović, te dodaje kako je Petrinja poznata kao grad prijateljstva, grad dobrih ljudi.

„Bez razlike što smo kroz svoju povijest prošli mnoge uspone i padove, međutim uvijek smo se dizali kao feniks jer smo znali da dobro mora biti na prvom mjestu. Nikada, baš nikada u svemu onome što je bilo kroz povijest devastirano, mi smo nastojali izgraditi, ne samo društveni život i karakter društvenog života, nego i prijateljstva koja daju nadgradnju, bez razlika koliko bili daleko. Društvo se sastoji od većine, ali i od manjine. Društvo se sastoji i od onoga što mora dati karakter života, a to je da svaki čovjek mora osjetiti slobodu. I nikada ne smijemo graditi slobodu nauštrb tuđih sloboda“, dodao je Dumbović. Na kraju je kazao kako želi da ovo prijateljstvo bude vječita inspiracija kako bi bili bolji ljudi, kao što se zahvalio svima koji su inicirali ovaj događaj.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X