Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
zeljkosoftictrenica2112021

(VIDEO) Softić : „31.12.2023.godine je krajnji rok kada mora završiti Aglomeracija“, potvrdio kako cijena vode neće rasti

PETRINJA – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, Željko Softić, direktor petrinjskog poduzeća Privreda je istaknuo da neće doći do rasta cijene vode, jer kako kaže, za građane Petrinje ne bi bilo korektno da Privreda podiže cijenu opskrbe vodom nakon potresa koji nas je pogodio krajem prošle godine.

„U prvih devet mjeseci smo za 4,7 milijuna kuna kupili vodu od Sisačkog vodovoda, do kraja godine to će biti račun na 6 milijuna kuna za kupljenu vodu. Istovremeno, nismo naplatili niti kune za vodu građanima. Sam gubitak je oko 10 milijuna kuna za prvih devet mjeseci. Isto tako, gubici su veliki i zbog cjevovoda, 75 posto nam vode iscuri. Gubici su veliki, ali isplaćujemo uredno plaće, trudimo se na druge načine ishoditi sredstva za raditi da bi uopće isplatili plaće ljudima koji marljivo i krvavo rade. Do sada je bilo više od 1600 kvarova“, kazao je Softić.

Privreda je trenutno kreditno zadužena po pitanju projekta Aglomeracije oko 20 milijuna kuna, a uskoro im na naplatu treba sjesti plaćanje novih penala za Aglomeraciju u visini od pet milijuna kuna. Govoreći o projektu Aglomeracija, Softić je podsjetio kako je raskinut ugovor s Kolektorom i zajednicom ponuditelja te su u fazi primopredaje dokumentacije i preuzimanja gradilišta kako bi mogli pristupiti raspisivanju nove javne nabave.

„Po završetku preuzimanja sve dokumentacije, odnosno ono što je gotovo ćemo podnijeti zahtjev za ishođenje uporabnih dozvola za cjeline koje su gotove, a one cjeline koje su pri kraju, radit će se novi troškovnici, nadam se do kraja godine i pustit ćemo sve nabave za završetak Aglomeracije. Tu je planiran rok do 31.12.2023.godine, to je krajnji rok kada se mora sve izvršiti. Izvedivo je to, ako ne budemo imali velike probleme u nabavi, nadam se da nećemo, nekih velikih prigovora i tužbi, ali ako i bude, mislim da je izvedivo. Mislim da ćemo to uspjeti sve završiti. Bilo je tu propusta, bilo je svega, ne bih to komentirao, ne želim ulaziti u ono što je bilo u prošlosti, idemo naprijed. Želim samo da završimo Aglomeraciju i da ti građani zaslužuju mnogo bolje, uredne ceste, prometnice i sve ostalo“, kazao je Softić te dodaje kako je svjestan toga da su građani nestrpljivi i razočarani, ali ističe kako postoje procedure koje moraju poštivati. Stoga je pozvao građane na razumijevanje i strpljenje.

Ujedno je otkrio koje sve projekte Privreda trenutno provodi, te planira za naredno razdoblje. „Trenutno se provode projekti izrada tehničke dokumentacije, građevinskih dozvola za vodoopskrbu sljedećih naselja : Graberje, Glinska Poljana, Slana, Vratečko, Novi Farkašić. Druga faza : Taborište, Donja Budičina i Hrastovica. Kao što je poznato u Hrastovici, Donjoj Budičini i Taborištu izvode se radovi na vodoopskrbi, s tim da nisu obuhvaćena sva naselja. Samim činom kada smo došli, vidjeli smo da dosta ulica fali koje nisu obuhvaćene bile sa mrežom, pristupili smo projektiranju izrade te mreže da budu cijela naselja obuhvaćena, tako da oni objekti koji nisu do sada imali, sada ćemo do projektirati i da se završe ta tri naselja da imamo kvalitetnu vodoopskrbu. Izrada dovodnog cjevovoda od izvorišta Pecki-Popova šuma je pri završetku i pripremamo projekt smanjena gubitaka u vodoopskrbnom sustavu koji će nam pomoći da smanjimo gubitke“, dodaje Softić.

Između ostaloga kazao je kako su velike štete nastale na imovini kojom upravlja petrinjska Privreda te je ista procijenjena na 210 milijuna kuna. Također, zahvalio se svim djelatnicima Privrede na svemu učinjenom u našem gradu nakon razornog potresa koji je pogodio naš grad krajem prošle godine.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X