Izbornik
zeljkosoftictrenica11102022

(VIDEO) Softić o Aglomeraciji: „Okvirni rok kada bi projekt trebao biti gotov je 31.prosinca 2023.godine“

PETRINJA – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, direktor petrinjskog poduzeća Privreda Željko Softić osvrnuo se na samom početku na projekt „Aglomeracije“ u Petrinji. Podsjetio je kako su raskinuli ugovor s prethodnim izvođačem radova.

„Sukladno ugovoru o Aglomeraciji, raspisali smo nove nabave i trenutno je u provedbi više ugovora. Ugovori su sanacija i popravak vodoopskrbe, prespoji priključaka sa starih cijevi na nove cijevi. Često su ulice zbog toga blokirane od bagera. Jučer smo otvorili najveći ugovor koji se tiče nabave i Aglomeracije, nastavka Aglomeracije. Očekujemo da ćemo kroz 20 dana potpisati ugovor s najpovoljnijim izvođačem i nastaviti projekt završetka Aglomeracije za nezapočete dionice u Petrinji“, kazao je Softić.

Ujedno se dotaknuo i izgradnje pročistača u Petrinji. „Moram napomenuti da je i tu došlo do preprojektiranja jer se dogodio potres, moralo se raditi novo temeljenje budućeg pročistača. Radili su studije i projektiranje, projekt je gotov, pristupna cesta se radi. Dinamika je takva kakva je, zadovoljavajuća i vjerujem da ćemo uspjeti Aglomeraciju završiti. Zbog događanja na tržištu oko nas, dolazi do rasta cijena, rada, materijala i svega, mi smo pristupili izradi nove studije isplativosti koja nam je uvjet da bi mogli ići u faziranje projekta“, dodaje Softić.

Okvirni rok kada bi projekt Aglomeracije trebao biti gotov je 31.prosinca 2023.godine. Vjeruje da će uspjeti završiti sve radove do tada. Do sada je Privreda zbog projekta „Aglomeracije“ platila penala u vrijednosti od 7,6 milijuna kuna, kaže Softić.

Privreda trenutno ima 76 posto gubitaka vode, a nedavno je završeno snimanje kompletnog sustava nakon potresa. „Ta analiza pokazuje da je uslijed pomicanja tla došlo do mnogih pucanja cjevovoda, spojnih mjesta, hidranata, skoro svaki je propustio. To je stvar vještačenja, struka kaže da je to od potresa. Što se tiče odvodnje, u Drenčini je potonula cijela cesta. Danas sam potpisao ugovor s izvođačem koji je putem javne nabave odabran. Vjerojatno će drugi tjedan krenuti vađenje tih cijevi i promjena da bi krenuli u sanaciju Drenačke. Iza toga slijedi odmah uređenje ceste od strane Županijske uprave za ceste“, najavio je između ostaloga Softić.

Ujedno se osvrnuo na najavljeno spajanje nekoliko lokalnih vodovoda u jedno trgovačko društvo. „Mi smo napravili sve radnje, predali smo i sve je zaustavljeno zbog Ustavne tužbe. Prema nekim informacijama to bi trebalo uskoro biti riješeno, to je razlog zašto još nismo spojeni. Mi smo trebali biti trgovačko društvo koje bi upravljalo vodovodom od Gvozda, Topuskog, Gline, Dvora, Hrvatske Kostajnice, Donjih Kukuruzara i Majura te Lekenika. To bi bila jedna ozbiljna tvrtka koja bi onda mogla imati i određeni broj stručnjaka sa specifičnim znanjima da bi taj kraj mogao koristiti sredstva, da li nacionalna ili EU sredstva“, rekao je Softić.

Na pitanje hoće li doći do rasta cijena vodnih usluga Privrede prema građanima, Softić odgovara : „Ja sam i tužan i žalostan. Činjenica je sljedeća da Privreda nije digla cijenu vode već 12 godina, svi znamo što se dogodilo u 12 godina. Mi imamo situaciju koju dijelimo sa svim kolegama u Hrvatskoj, imamo situaciju da imamo zaštićenu cijenu električne energije, ali još kratko vrijeme. Nama će rasti cijena električne energije za 400 posto, što znači da odnekuda to moramo financirati. Fiksni dio cijene priključka je oko 16 kuna, to ne zadovoljava ni potrebe da promijenimo svakih pet godina vodomjer što smo po zakonu obvezni. Postoje metodologije kako se računa cijena vode i ostalo, za sada smo daleko ispod. Gradonačelnica je protiv toga da se cijena diže, Nastojat ćemo ne dizati koliko možemo ili minimalno da ne udarimo na standard građana“, kazao je Softić.

Softić je također podsjetio kako je Privreda iz Fonda solidarnosti uspjela povući više od 160 milijuna kuna te je najavio neke od projekata koji će biti financirani iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X