Izbornik
oporba-1

Vijećnici klubova MOST NL i HSS-HSP o radioaktivnom otpadu na Trgovskoj gori

SISAK – Priopćenje su poslali oporbeni Vijećnici županijske skupštine SMŽ: „Vijećnici županijske skupštine SMŽ klubova MOST NL i HSS-HSP izražavaju svoje nezadovoljstvo zakulisnim radnjama koje poduzima država u svezi zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u SMŽ u vrijeme pandemije a bez konzultacija sa stanovnicima Banovine.

Kako smo već navikli od naših vlastodržaca, u vrijeme krize i ispod radara se rade pripreme za institucionaliziranje vojarne Čerkezovac kao odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Sisačko moslavačkoj županiji.

Izgleda da se ponavlja scenario kao s pokušajem da se Sisačko moslavačkoj županiji uvali i drugi kamp za migrante bez pristanka stanovništva. Radi se daleko od očiju javnosti, rješavaju se vlasnički odnosi (Ministarstvo energetike i zaštite okoliša je 31. Ožujka 2020. predalo vojarnu Čerkezovac Fondu za financiranje razgradnje NE Krško i zbrinjavanje radioaktivnog otpada) a sve kako bi se stanovnike Banovine stavilo pred gotov čin.

Za sada su burno reagirali gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i načelnik općine Dvor Nikola Arbutina, ali je pitanje vremena kada će i drugi predstavnici gradova i općina na Banovini, udruge za zaštitu okoliša i sam narod dignuti svoj glas protiv takvih postupaka.

Stav vijećnika MOST-a i HSS-HSP-a da se nikakve radnje u smjeru institucionalizacije vojarne Čerkezovac kao odlagališta radioaktivnog otpada ne smiju poduzimati a da se o tome ne provede široka rasprava među stanovnicima Banovine. Stanovnici su ti koji moraju biti informirani i odlučiti za ili protiv.

Za pravilan pristup tom problemu treba biti svjestan nekoliko činjenica i nekoliko nejasnoća:

  1. Vlada može i bez pristanka lokalne samouprave provesti svoje odluke ako se izglasa da je to u nacionalnom interesu.
  2. Radioaktivni otpad iz NE Krško je smješten u neposrednoj blizini granice s RH i na cca 30 km od Zagreba i RH je najmanje jednako ako ne i više ugrožena mogućim incidentima u odnosu na Čerkezovac.
  3. Slovenci traže navodno visoku sumu novca za zbrinjavanje našeg dijela otpada iz NE Krško.
  4. Slovenci nude samo zbrinjavanje otpada iz NE Krško a Vlada želi zbrinuti sav otpad, pa i onaj iz termoelektrane Plomin (radiaktivni pepeo), bivše tvornice Jugovinil, Instituta Ruđer Bošković pa i glifosfatni gips iz Petrokemije Kutina.
  5. Vlada traži ISKLJUČIVO financijski povoljnije rješenje, ne vodeći računa o logici da bi iznos koji traže Slovenci (koliko smo shvatili 6 milijuna eura dobiva Krško) trebalo uložiti u razvoj Banovine koja bi trebala preuzeti tu obvezu. Logika nije da se prođe jeftinije, nego bi trebala biti da se taj novac uloži u hrvatsko područje koje bi preuzelo taj teret.
  6. Ne znamo što je s fondom za razgradnju NE Krško u kojem bi trebalo biti više stotina milijuna eura odnosno 214 milijuna eura na kraju 2018. godine po izvješću od čega većina u obveznicama, kakve su točno obveze Fonda prema NE Krško, kako je fond predvidio informiranje javnosti (jer ono predviđeno objavljenim izvješćem o radu Fonda za 2018. očito se ne odnosi na stanovnike već ide po starom obrascu prema županijskoj vlasti i vlasti grada Dvora) a i pitanje koncesije od planiranih 8 milijuna kuna za općinu Dvor je teško prihvatljivo i na to pitanje trebamo decidirani odgovor što misle uložiti u ovaj projekt.
  7. Vlada ali ni Fond nisu pripremili nikakvu platformu za razgovor sa stanovnicima Banovine, nikakav plan ili viziju za razvoj Banovine, prihvatljivu cijenu koncesije s kojom bi mogla ići u učinkovite razgovore . To govori da se pouzdaje u sposobnost obmanjivanja i laganja županijske vlasti (kako je bilo i u dosadašnjim primjerima npr. oko migrantskog naselja). Iz toga logično proizlazi da će vlada pokušati nametnuti svoju volju stanovnicima Banovine bez uloženog truda na što ukazuju i pripremne radnje koje se provode oko dodjele vlasništva nad vojarnom Čerkezovac Fondu u jeku Korona krize.
  8. Vlada je još 2018. godine poduzela sve pripremne mjere za lokaciju u vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori i provela to kroz niz dokumenata a javnost nije bila informirana da je odluka donesena, iako je iz dokumenata jasno da se ne računa ni s jednom drugom lokacijom, čime su obmanuli javnost i građane Banovine.

Stav vijećnika MOST NL i HSS-HSP je da se nikakva završna odluka o smještaju radioaktivnog otpada u vojarni Čerkezovac ne smije donijeti bez pristanka stanovnika. Država, ako želi provesti svoj plan, mora uložiti vrijeme, stručni rad i resurse te novac da uvjeri stanovnike Banovine kako će im teret smještaja radioaktivnog otpada donijeti prosperitet, razvoj, nova radna mjesta, izgradnju prometne i druge infrastrukture zbog kojih će život i rad na Banovini biti poželjniji nego bilo gdje drugdje i na taj način riješiti demografske probleme koji su gotovo uništili Banovinu. I naravno, održati svoje obećanje.

Za takvo nešto je potrebno da država razvije i napravi master plan razvoja Banovine, plan razvoja prometne i komunalne infrastrukture, plan razvoja poljoprivrede i plan iskorištavanja svih gospodarskih resursa Banovine te posebno iznos prihvatljive koncesije za gradove i općine cijele Banovine a ne samo općine Dvor.

Sadašnja situacija je takva da narod nema povjerenja u dobre namjere države a posebno nema povjerenja u  sadašnju županijsku vlast koja je potkapacitirana i potpuno nesposobna za sudjelovanje u tim procesima i koja je županiju dovela na rub bankrota. Nevjerodostojnost državne vlasti i neodgovornost prema stanovnicima Sisačko moslavačke županije se potvrdila neprovođenjem odluka Vlade sa sjednice u Sisku prije više od dvije godine. Tada je tematski na dnevnom redu bila pomoć našoj županiji koja je i obećana u većem obimu ali je realizirana u vrlo malom obimu.

Zato, gospodo vlastodršci, upozoravamo vas da je stanovnicima Banovine dosta prijetvorne politike i laži. Vodite računa o tome da ljudi na Banovini znaju da ste nas do sada prevarili i ostavili na cjedilu svakog puta. To se potvrdilo na brojnim primjerima kao što je sudbina INA Rafinerije Sisak, nastavak gradnje autoceste prema Sisku, obećani mostovi u Sisku i obilaznica  za buduću autocestu itd. Više nećete rješavati stvari ispod stola kao razbojnička družina, nego stavite karte na stol i budite pošteni prema stanovnicima Banovine. Barem ovaj put.“, stoji u priopćenju.

Foto: arhiva

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X