potres 082021 (5)

Vlada usvojila novi program mjera za obnovu

Na sjednici Vlade usvojen je novi program mjera obnove zgrada koje su oštećene u potresu na području naše županije. Novim programom korigirane su cijene izvođenja radova zbog rasta cijena na tržištu, kao što su produljeni rokovi za predaju zahtjeva iz obnove.

Legalnost objekata tako više neće biti uvjet za ostvarivanje novčane pomoći za privremenu pomoć i hitne intervencije jer će prema novim mjerama, kod samoobnove obiteljske kuće vlasnik iste moći sam organizirati izradu elaborata i projektne dokumentacije te izvesti radove, dok će nadzor nad radovima i isplatu obaviti Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje.

Novim mjerama dodano je uređen postupak privremene pohrane stvari te pitanje privremenog skladištenja građevinskog materijala i postupanje s njima, a jasnije su definirani sadržaji tehničke dokumentacije u obnovi.

Od sada će, osim za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade, građani moći ostvariti novčanu pomoć za izradu projekta obnove konstrukcije zgrade i projekta za cjelovitu obnovu, a rok za podnešenje tog zahtjeva produžuje se do 31. prosinca 2030.godine.

Rok za predaju zahtjeva za novčanu pomoć za privremenu zaštitu potresom oštećene zgrade produljen je do 31. prosinca 2022., a zahtjev za uklanjanje potresom uništene višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade moći će predati do 31. prosinca 2025.godine.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X