Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
mineuniverzalna

Volonteri na našem području trebaju pripaziti na minski sumnjiva područja

Na našem području su prisutni brojni volonteri iz cijele Hrvatske. Mnogi nisu svjesni velike opasnosti koja prijeti – mine zaostale nakon Domovinskog rata. U županiji su gotovo 43 četvorna kilometra nerazminiranog područja.

Hodati poljima ili uputiti se u šumu posebno je opasno na petrinjskom i glinskom području.

„Strašnik nije više problem, ključna sela koja su problematična u ovom trenutku su Gore, Glinska Poljana i ova bliža sela uz komunikaciju prema Glini, s desne strane kad gledamo zemljovidno“, rekao je Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje.

Bogdanić dodaje u blizini kuća i infrastrukturnih objekata je sigurno, ali ne preporučuje se previše skretati s ceste, već je bilo volontera koji su lutali takvim selima. Mnogi su pomagali i u Nebojanu, Mokricama i drugim mjestima, no za mine nitko nije mario.

– O minama nitko ništa, sve je otišlo u nekakav zaborav, samo taj potres, to nas je unesrećilo, nitko o ničem drugom nije razmišljao, kaže Jadranka Celčić iz Mokrica.

Tko god planira i dalje pomagati, ići u ta područja, treba se dobro informirati, pitati lokalno stanovništvo.

– Budući da smo imali ovu tešku katastrofu, ne treba nam još i da netko sa strane nastrada, jer nema za to razloga, poručuje Tomislav Mitar, predsjednik Mjesnog odbora Mokrice.

Bogdanić procjenjuje da neće biti velike minske opasnosti za ljude koji se budu kretali prometnicama, asfaltiranim putovima.

Na mobilnoj aplikaciji “Potres 2020” također se nalaze karte minski sumnjivog područja. A na skrivenu opasnost od mina upozorava i Crveni križ. Kažu, i kod njih se može saznati kuda se i kako kretati.

– Smatramo da je stvarno vrlo važno da se upravo o ovoj temi govori jer i dalje postoje osobe koje dolaze na područje samoorganizirano, a možda nisu svjesni te opasnosti, ističe Tanja Marinković iz Hrvatskog Crvenog križa.

Iz Centra za razminiranje najavljuju da će pregledati ploče s upozorenjem na minsku opasnost, jer neke su u potresu vjerojatno pale i više nisu vidljive.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X