Volonteri Udruge IKS i planinari HPD-a „Zrin“ u zajedničkoj akciji uređenja prostora Građanskog centra Volonteri Udruge IKS i planinari HPD-a „Zrin“ u zajedničkoj akciji uređenja prostora Građanskog centra
PETRINJA – Članovi i volonteri Udruge IKS, zajedno s planinarima iz HPD-a „Zrin“ zasukali su ove subote rukave i prionuli uređenju prostora Građanskog centra... Volonteri Udruge IKS i planinari HPD-a „Zrin“ u zajedničkoj akciji uređenja prostora Građanskog centra

PETRINJA – Članovi i volonteri Udruge IKS, zajedno s planinarima iz HPD-a „Zrin“ zasukali su ove subote rukave i prionuli uređenju prostora Građanskog centra u Turkulinovoj 9 u Petrinji.

Udruga IKS naime od 2013. godine ima Građanski centar koji je otvoren na dnevnoj bazi i pruža usluge građanima. Zadnjih godina Centar ponajviše služi kao okupljalište mladih – središte je Volonterskog centra, Info centra za mlade, Eurodeska i prostor za inicijative mladih.

Kako bi svima koji u njega dolaze, boravak bio što ugodniji, Udruga IKS odlučila je osvježiti izgled Građanskog centra, ali tom prilikom promovirati i Eurodesk i Europske snage solidarnosti, kao i ostale prilike za mlade, rekla je voditeljica Eurodeska, Sabina Stipanec.

„Danas ovdje imamo akciju proljetnog čišćenja i uređenja Centra za mlade. S nama je i četvero naših stranih volontera koji su tu preko Europske volonterske službe –Sofi iz Portugala, Celeste iz Italije, Eduardo iz Španjolske i Blanka iz Bosne i Hercegovine. Došli su nam pomoći i naši dragi partneri i suradnici iz Hrvatskog planinarskog društva „Zrin“. Trenutno smo u „oblacima“ prašine, čistimo, malo ćemo i „farbati“, uređivati, kako bi cijeli taj prostor bio ugodniji i našim mladima koji ovdje dolaze i planinarima koji također koriste ovaj prostor. Osim uređenja samog prostora, cilj ove aktivnosti je da i s njima malo podijelimo informacije o prilikama za mobilnost mladih, jer i oni imaju puno i mladih članova i starijih članova koji možda imaju djecu i unuke koji bi htjeli nekud putovati, pa ćemo negdje u pauzi, usred sveg ovog kaosa i prašine, malo sjesti s njima i popričati o toj mobilnosti. Udruga IKS je multiplikator Eurodeska kojeg financira Agencija za mobilnost i programe EU i zato i dijelimo sve te informacije i s mladima i s udrugama koje okupljaju mlade oko sebe“, rekla je Stipanec.

Na posao su se „bacili“ i planinari, članovi HPD-a „Zrin“ koji u ovom prostoru utorkom održavaju svoje sastanke.

„Dobili smo poziv od Udruge IKS. Danas imaju akciju uređenja njihovih prostorija, a kako mi godinama koristimo njihove prostorije za svoje sastanke, nas desetak je došlo malo im pomoći. Imamo stručnjake, imamo majstore iz svih područja i mislim da će to biti danas uspješno napravljeno“, rekao je, prekriven oblakom prašine, Vlado Kaurinović, predsjednik HPD-a „Zrina“ čiji članovi planiraju uskoro provesti i svoju redovnu proljetnu akciju čišćenje i uređenja Planinarskog doma „Matija Filjak“ i njegova okoliša.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.