Vrtićanci u Zelenoj kući na radionici „Važnost higijene ruku“ Vrtićanci u Zelenoj kući na radionici „Važnost higijene ruku“
PETRINJA – U sklopu projekta Centra Humanika naziva „Petrinjski tanjur zdravlja 2“, u petrinjskoj Zelenoj kući održana je edukativna radionica na temu „Važnost higijene... Vrtićanci u Zelenoj kući na radionici „Važnost higijene ruku“

PETRINJA – U sklopu projekta Centra Humanika naziva „Petrinjski tanjur zdravlja 2“, u petrinjskoj Zelenoj kući održana je edukativna radionica na temu „Važnost higijene ruku“. Odgojna skupina Suncokreti Dječjeg vrtića Petrinjčica imala je poučno-interaktivno druženje s dr.med.Tajanom Juzbašić, specijalisticom medicinske mikrobiologije s parazitologijom iz Zavoda za javno zdravstvo.

„Vrtićka i školska djeca morala bi znati kako je jako važno prati ruke sapunom, a zatim ih obrisati papirnim ubrusom. Najviše gastrointestinalnih i respiratornih infekcija (80 posto slučajeva) prenosi se prašinom i prljavim rukama, što je više nego kapljičnim putem prouzročenim kihanjem i kašljanjem. Zato je najvažnije da vrtićka i školska djeca redovito peru ruke sapunom (posebice nakon kašljanja i kihanja i brisanja nosa, prije i poslije jela, nakon svakog boravka vani i nakon odlaska u zahod), a potom ih obrišu papirnim ubrusom, kako bi se spriječila zaraza“, istaknula je dr.Juzbašić.

Čistoća je pola zdravlja, kaže poslovica, a redovito je održavanje higijene u ustanovama u kojima djeca borave duže vrijeme (igraonice, vrtići i škole) preduvjet za sprječavanje širenja bolesti. Pranje ruku je temeljna higijenska navika, značajna kad se radi o prevenciji mnogih zaraznih bolesti.

Činjenica je da svega 5 posto ljudi pravilno pere ruke, zato je neophodno da pravilno pranje ruku dijete treba naučiti već u ranom djetinjstvu, a kad nauči treba to i redovito primjenjivati. Roditelji i odgojitelji  vlastitim primjerom trebaju svakodnevno poticati i učiti dijete kako se to radi.

Edukativnom prezentacijom dr. Juzbašić naglasila je djeci što osobna higijena uključuje, te da je pranje ruku abeceda higijene! Istaknula je kako upravo rukama prenosimo uzročnike zaraznih bolesti ( viruse, bakterije, parazite). Kada treba prati ruke? Kako treba prati ruke? Što su to„bolesti prljavih ruku”? Kako neoprane ruke mogu olakšati prijenos različitih infekcija? sve su to važna pitanja na koja su Suncokreti zajedno s dr.Juzbašić dali odgovore.

Sredstvo za pranje ruku u obliku sapuna je neophodno za održavanje higijene. U dućanima nam nude mnoštvo obojanih i mirisnih sapuna koji su spremljeni u privlačnim bočicama. Suncokreti su pravi mali ekolozi pa znaju kakve se sve štetne tvari kriju u prešarenim sapunima. Podsjetili su se kako sve te kemikalije štetno utječu na nas i u otpadnim vodama na tlo našeg planeta.

Zato je Marina Kušan Hadžić iz Centra Humanika pokazala kako od prirodnog sapuna iz naše Zelene kuće napraviti tekući sapun za pranje ruku. Potrebno je naribati 100 grama krutog sapuna, rastopiti ga u jednoj litri tople vode, dodati malo tekućeg glicerina, žlicu petrinjskog meda i kapljice eteričnog ulja naše banovinske lavande. Napunjene bočice prirodnog sapuna Suncokreti su ponijeli u vrtić kako bi temeljito oprali ruke prirodnim tekućim sapunom prije ručka. Recepturu izrade sapuna vrtićarci su ponijeli svojim roditeljima.

Ovo je bila još jedna edukativna aktivnost projekta Petrinjski tanjur zdravlja 2 koji je pod financijskom potporom Grada Petrinje. Program Petrinjskog tanjura zdravlja nedavno je prepoznat i u Sisku na Dječjem danu Grada Siska, kao i u Popovači na Happy festu.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.