Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
spomenobilježjesibić

Za Dan sela i blagdan sv. Benedikta, u Sibiću otkriveno spomen obilježje žrtvama iz Domovinskog rata

SIBIĆ – Mještani Sibića ove su subote proslavili Dan sela i blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Benedikta. Tom prigodom, u mjestu je  otkriveno spomen obilježje hrvatskim braniteljima i civilima Sibića poginulima u Domovinskom ratu.

Izgradnju spomen obilježja inicirali su članovi Mjesnog odbora i Zavičajno-braniteljske udruge Sibić. Predsjednik ove Udruge, Boris Dražetić zahvalio je Ministarstvu hrvatskih branitelja i Gradu Petrinji koji su u omjeru pola – pola, sufinancirali podizanje spomenika vrijednog 80 tisuća kuna.

„Prije nekoliko godina uvidjeli smo da naše selo, kao i mnoga druga sela na Banovini, polako izumire i zaključili smo da treba nešto pokrenuti. Prošle godine, na proslavi blagdana sv. Benedikta koji se kod nas tradicionalno štuje i koji je lani proglašen i zaštitnikom našeg mjesta, odlučili smo napraviti spomen obilježje žrtvama – braniteljima i civilima poginulim i nestalima u Domovinskom ratu. Ostvarili smo taj projekt u velikoj suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Gradom Petrinja, uz podršku gradonačelnika Darinka Dumbovića. Oni su spomen obilježje sufinancirali u omjeru 50:50. I proglašenjem sv. Benedikta zaštitnikom našeg mjesta i podizanjem ovog spomen obilježja, nastojimo vratiti život u naše selo, da se barem na taj dan, 11. srpnja nešto događa u našem mjestu“, kazao je Dražetić.

U svom obraćanju kod spomen obilježja Dražetić je istaknuo kako je ovaj spomenik podsjetnik na generaciju koja je „ne posustajući na tegobnom putu ka slobodi, svojim životima obranila i izborila suvremenu Hrvatsku“.

„Okupili smo se danas upravo da bi podsjetili na tu žrtvu nevinih civila i pripadnika Hrvatske vojske, na hrabrost, jedinstvo koji su nas učinili nepobjedivima. Ovo nisu samo prazne riječi. Ovo je istina, sazdana na krvi. Istina o vremenu i ljudima, istina koja nam daje za pravo da od svakog državljanina ove zemlje možemo tražiti da je ljubi – da je ljubi, da je izgrađuje, ne da je razara“.

Dodao kako su mještani ovo spomen obilježje, izgrađeno u obliku kocke na kojoj su upisana imena petero sumještana – četvero civila i jednog hrvatskog branitelja, nazvali „Kockom vedrine Sibića“, jer žele da osim uspomene na poginule sumještane, ono simbolizira i nadu u bolju budućnost.

Kod novog spomen obilježja, mještane je u ime Grada Petrinje i petrinjskog gradonačelnika, pozdravio predsjednik Gradskog vijeća, Nenad Radošević.

„Prekrasne riječi smo čuli ovdje od našeg domaćina u smislu da ovu domovinu treba ljubiti, izgrađivati, a ne ju razarati. Jako lijepe riječi, ali riječi koje i obvezuju, riječi koje pokazuju da je u prošlosti bilo i suprotno. Ponosan sam da je ovo ovdje na ovakav način napravljeno. Kada pogledamo ovaj spomenik, on zaista djeluje kao „kocka vedrine“, ne samo mjesto na kojem će se odavati počast i pijetet prema žrtvama iz Domovinskog rata koje nisu male za ovo malo mjesto, nego i kao zalog vjerovanja u bolju budućnost. Neka ovo bude mjesto okupljanja, mjesto stvaranja ideja i planova da ovaj prekrasni kraj, ne samo ovo selo, nego ovo naše područje Banovine zaživi i doživi sretnije vrijeme. Ovdje ima jedna Zavičajna braniteljska udruga koja djeluje doista s punim patriotizmom koji je vrlo pozitivan, bez mržnje prema nekom drugome, nego sa velikom ljubavlju prema onome što je njihovo. Čuvajući ovdje tradiciju, čuvajući ono što imaju, stvaraju zapravo i nekakve uvjete za bolji život i bolju budućnost“, rekao je između ostalog Radošević.

Počast žrtvama iz Domovinskog rata, mještani Sibića, predvođeni članovima obitelji poginulih, zajedno su sa svojim gostima i prijateljima iz braniteljskih udruga odali polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod novog spomen obilježja te zajedničkom molitvom koju je predvodio trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Na ovom spomen obilježju, obris je ljubavi poginulih hrvatskih branitelja i civila, što nažalost sve više zaboravljamo, rekao je đakon predvodeći molitvu: „Poginulim hrvatskim braniteljima i braniteljicama te civilnim žrtvama zahvaljujemo i za njih danas molimo. Živima se trebamo ponositi. Za invalide trebamo skrbiti. Moramo se branitelja spominjati, ne samo poradi njih, nego prije svega radi nas i radi naše sadašnjosti i bolje budućnosti. Budimo iskrena i otvorena srca jedni prema drugima“, poručio je Uvalić koji je molitvu predvodio na temeljima buduće kapelice sv. Benedikta za koju se mještani nadaju da će, uz financijsku pomoć Grada Petrinje, biti sagrađena dogodine.

Proslava blagdana sv. Benedikta u Sibiću nastavljena je misnim slavljem koje je preč. Josip Samaržija, dekan Petrinjskog dekanata i upravitelj petrinjske župe sv. Lovre predvodio u zajedništvu s don Paškom Glasnovićem, upraviteljem župe Uznesenja BDM Gora i rektorom svetišta Majke naših stradanja u Gori te vlč. Ivanom Grbešićem, župnikom sisačke župe Pohoda BDM i trajnim đakonom Vjekoslavom Uvalićem.

„Svojim radom, svojom molitvom, svojom pisanom rječju, sv. Benedikt opat postavio je temelje današnje Europe, zato se od 1964. godine, odlukom pape Pavla VI. slavi kao zaštitnik Europe. Njegova izreka „ora et labora“ – „moli i radi“, odjekuje i danas“, podsjetio je u propovijedi Samaržija.

Proslava Dana sela Sibić u večernjim je satima nastavljena druženjem uz kulturno – umjetnički i zabavni program.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X