martinjenaslov

Za „Martinje“ pojačane aktivnosti policije u prometu

Foto: Ilustracija

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ (11. studenoga), Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

U vrijeme prošlogodišnje proslave „Martinja“ (od 9. do 11. studenoga 2018. godine) na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 12 prometnih nesreća, od kojih tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške, dvije lakše tjelesne ozljede, dok je u devet nesreća nastala samo materijalna šteta. U jednoj prometnoj nesreći jedan sudionik je bio pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečeno 38 alkoholiziranih vozača.

Kako se i ove godine, upravo povodom „Martinja“, na prometnicama očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića, policijski službenici će na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje prema vozačima.

Pojačane aktivnosti počet će se provoditi u petak, 8. studenoga i trajati će do utorka, 12. studenoga. U to će vrijeme (posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima) biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika.

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 9./10. studenoga, bit će provedena akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu (u koordinaciji sa PU zagrebačkom i PU bjelovarsko-bilogorskom), kada će se pojačano procesuirati prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiriju glavnih ubojica u prometu“.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području naše Policijske uprave odnijele devet života, dok je 111 osoba teško ozlijeđeno. U istom razdoblju 203 alkoholizirane osobe sudjelovale su u prometnim nesrećama, u kojima je 20 osoba teško ozlijeđeno.

Iz policije podsjećaju kako alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te navode negativna djelovanja alkohola na vozače:

– smanjuje se oštrina vida

– perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača

– smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika

– u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija

– produžava se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji

– događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi.

Stoga policija, vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića, savjetuje:

– pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan

– koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije idite pješice

– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze

– ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)

– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića

– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

„Ne dopustite da budete crna statistička brojka. Pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu. Upozoravamo i apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi izbjegli neželjene posljedice“, poručuju iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X