Adela_logo

Za travanj najavljena humanitarna večera za Sigurnu kuću Centra za žene Adela

SISAK – U Sisku je održana konferencija čija je tema bila humanitarna večera za Sigurnu kuću. Riječ je o tajnom skloništu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja otvorenom 2008. godine i kojim upravlja Centar za žene Adela iz Siska. Jedinice lokalne i regionalne samouprave, u pravilu, sredstva kojima sufinanciraju rad ovog skloništa doznačuju u drugoj polovici godine i stoga je Centar za žene Adela uputio apel za pomoć kako funkcioniranje Sigurne kuće ne bi bilo dovedeno u pitanje.

„Centar za žene Adela je nevladina organizacija i jedina je koja na području Sisačko-moslavačke županije koja pruža izravnu podršku i pomoć žrtvama obiteljskog nasilja kako to ni jedna druga državna organizacije nije u mogućnosti zbog zakonskih ograničenja. Osim smještaja u skloništu, koje se nalazi na tajnoj adresi, korisnicima pružamo i psihosocijalnu i pravnu podršku te zdravstvenu zaštitu. Preuzeli smo tu ulogu da ih osposobimo za samostalan život. Naša Sigurna kuća ima kapacitet za istovremeni smještaj 15 korisnika, a u njoj korisnici ostaju oko godinu dana, dok se neki zadrže i više, ovisno o trajanju pojedinačnih sudskih sporova.“ – kazala je predsjednica Centra Senka Filipović.

Sklonište djeluje u skromnim uvjetima, a sredstva koja će biti prikupljena donacijskom večerom utrošit će se za opremanje Sigurne kuće. „Imamo jako staru opremu. Od kuhinje, kreveta, svega – sve je staro preko 30 ili 40 godina. Nastojimo obnoviti opremu kako bi našim korisnicima bilo što ugodnije boraviti u skloništu. Ova humanitarna večera organizirana je u svrhu kupnje kreveta, madraca, posteljine, kuhinje i svega što nam treba za normalno funkcioniranje Sigurne kuće. Ovom prigodom pozivam Siščane, Petrinjce, Glinjane, Novljane i sve ostale stanovnike naše županije jer mi smještamo njihove sugrađane koji su žrtve nasilja, da se odazovu na naše akcije, na ovu donacijsku večeru i tako nam pomognu u našem radu. Ako netko želi donirati – uvijek nam je potrebno hrane (ulje, brašno, šećer), konzervirane hrane, slatkiša za djecu, donjeg rublja i pidžama jer oni koji dođu u Sigurnu kuću najčešće dođu bez ičeg. U trenutku kad moraju otići nekada ne uzmu sa sobom čak ni osobne dokumente.“ – ističe Filipović te dodaje kako su pandemija, potres i ekonomska situacija unazad dvije godine, nažalost, uzrokovali porast broja slučajeva obiteljskog nasilja.

Kako je istaknuto na konferenciji, resorno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prošle je godine ovo sklonište proglasilo najuspješnijim na području cijele Republike Hrvatske. „Imamo najveći broj smještaja. Popunjenost kapaciteta nam je preko 100%. Nama je to pohvala jer puno radimo, ali je zapravo alarmantno da ima toliko nasilja.“ – naglašava Filipović.

“Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena organizirali smo večeru za korisnice Sigurne kuće te je ova donatorska večera nastavak naše suradnje s Centrom za žene Adela.“ – istaknula je Lorena Čuljat voditeljica restorana Bijela lađa u Sisku u kojem će večera biti i organizirana. „Donatorska večera za Sigurnu kuću održat će se u petak 8. travnja od 18 sati u restoranu Bijela lađa u Sisku. Kotizacija za večeru je 200 kuna, a sredstva koja se prikupe ići će u humanitarne svrhe za kupnju opreme za Sigurnu kuću. Svog honorara odrekla se i grupa Novi povratak koja će zabavljati sve prisutne na večeri. Prijave za večeru zaprimaju se u restoranu te na brojeve 044 534 838 i 099 600 5887. Kao organizatorima bit će nam veoma drago ako se naši sugrađani i ovoga puta odazovu jer do sada su se naši ljudi uvijek pokazali kao susretljivi i obazrivi kada su u pitanju ovakve i slične humanitarne akcije.“ – kazala je Čuljat.


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X