Izbornik

Zagrebački kvartet održao „Korizmeni koncert“ u Petrinji

PETRINJA – Nakon večernje svete mise, u Župnoj crkvi Svetog Lovre u Petrinji održan je „Korizmeni koncert“ Zagrebačkog kvarteta. Kako nam otkriva jedan od članova Zagrebačkog kvarteta, Davor Philips, čast im je što su večeras mogli održati koncert za petrinjsku publiku.

„Večeras smo izveli Antona Sorkočevića, dakle jedno hrvatsko djelo, Simfonija za gudače u C-duru, stavak Allegro. Nakon smo izveli Sedam posljednjih riječi Kristovih riječi na križu Josepha Haydna. Dakle radi se o djelu koje je namjenski pisano u ovo korizmeno vrijeme. Sam naslov govori o čemu se radi. Dakle Sedam posljednjih Kristovih riječi je biblijska tematika i obično se izvodi u crkvama. Zagrebački kvartet svake godine na nekoliko mjesta, u nekoliko crkava, izvede to kultno djelo. Napisano je za različite sastave, od kvarteta, preko malog komornog ansambla, pa čak i puhački sastavi mogu izvoditi spomenuto djelo“, rekao nam je Philips.

U ovom sastavu Zagrebački kvartet prvi puta nastupa u Petrinji, a Philips nam otkriva kako je Zagrebački kvartet osnovan kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, a svoj prvi koncert Zagrebački kvartet održao je 25.travnja 1919.godine.

„Ovo mu je već 103.godina postojanja i po tome je stvarno jako rijedak, u Hrvatskoj je najstariji naš komorni ansambl, a jedan možda i od najstarijih u svijetu. Teško je održati jedan ansambl da djeluje dugi niz godina. Obično se nađu četiri glazbenika na početku karijere, pa sviraju 30 do 40 godina skupa i kada dođe nekakvo vrijeme za mirovinu, ako izdrže toliki dugi staž zajedno raditi, onda nekako sva četvorica odu u mirovinu i nekako se taj ansambl ugasi. Kod Zagrebačkog kvarteta je prvo bio slučaj da nisu svi članovi bili istih godina, pa se taj sastav rotirao i uspio je opstati na ovom našem području“, dodaje Philips.

Već u samim počecima osnivanja Zagrebačkog kvarteta, isti je uspostavio visoke kriterije djelovanja koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja. „Bilo je tu najistaknutijih naših violinista. Zagrebački kvartet osnovao je češki violinist Václav Huml, a onda su naši najbolji glazbenici prošli kroz njega. U zadnje vrijeme možda da nabrojim bili su to Goran Končar, gospodin Đorđe Trkulja, naš čuveni violinist Josip Klima, a danas Zagrebački kvartet djeluje u sastavu Martin Krpan, moja malenkost Davor Philips na violinama, na violi je Hrvoje Philips i na violončelu je Martin Jordan“, kazao nam je Philips.

Ansambl je rano formirao koncept svojih programa koji čine široki repertoarni raspon, od klasike do suvremenih autora, s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo. U sezoni 1930./1931. članovi kreću na prvu inozemnu turneju po Češkoj i Njemačkoj stječući laskave kritike i epitet ‘slavni’; redovito muziciranje diljem domovine i  inozemna gostovanja praksa je koju su zadržali do danas. Osim po Europi u više navrata održavaju velike turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, bivšem Sovjetskom Savezu, Rusiji, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu… Rano započinju i s praksom suradnji s drugim istaknutim glazbenicima-solistima.

Bogata diskografija Kvarteta, stvarana tijekom cijelog stoljeća, uključuje izdanja za Jugoton, PGP RTB, Melodicom, Sastruphon, Nuova Era Records, ZYX Classic, RCA, Da Camera Magna, Croatiju Records, ZG Zoe, Cantus/HDS i druge. Posljednje albume – s kvartetima Leoša Janáčeka i Antonína Dvořáka te povijesni četverostruki album povodom stote obljetnice – objavila je etiketa Spona Classics.

Brojne nagrade i priznanja uključuju najvažnije nacionalne nagrade: od Nagrade grada Zagreba 1957. preko Nagrade Milka Trnina, Vjesnikove nagrade Josip Štolcer Slavenski, nagrada Vladimir Nazor i Vatroslav Lisinski, Povelje Republike Hrvatske za osobite zasluge u kulturi 1999., Nagrade grada Zagreba 2001., niza diskografskih nagrada Porin do nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2009. godine.

Dodat ćemo na kraju kako je koncert organiziralo Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, a isti je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Petrinje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X