Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
zgkvartetsaksnaslov

Zagrebački kvartet saksofona u godini svog značajnog jubileja gostovao u Petrinji

PETRINJA – U Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja ovog je utorka (5. studenog 2019.) gostovao Zagrebački kvartet saksofona. Ovaj sastav o kojem nam je više rekao njegov član i jedan od osnivača, Dragan Sremec, ove će godine obilježiti svoj značajni jubilej.

„Ove godine nam je trideseta sezona da sviramo zajedno u istom sastavu. Mi 1989. godinu računamo kao našu početnu godinu. Jedno godinu, dvije prije toga su bili pokušaji u raznim kombinacijama i onda kad smo se okupili nas četvorica koji večeras ovdje sviramo – Matjaž Drvenšek na bariton saksofonu, Saša Nestorović na tenor saksofonu, Goran Merčep na alt saksofonu i ja, Dragan Sremec na sopran saksofonu – od tad računamo da nam je to početak. Dakle, trideset godina smo zajedno, što ćemo u prosincu obilježiti i svečanim koncertom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.”

Članovi Zagrebačkog kvarteta saksofona, dobitnici su brojnih nagrada, među kojima i nagrada „Milka Trnina“, „Judita“, „Vatroslav Lisinski“ te sedam „Porina“. Izvode raznolik repertoar, a Sremec nam je uoči koncerta otkrio što su pripremili za petrinjsku publiku.

„Naš repertoar ide od renesanse do suvremene glazbe širokog spektra i sviramo svaku dobru muziku. Koncert počinjemo obradom Mozartovog „Disonant kvarteta“. To je gudaći kvartet, ali mi mislimo da i na saksofonima dobro zvuči. Nastavljamo s tri hrvatske kompozicije – to su sve kompozicije koje su napisane za nas, za Zagrebački kvartet saksofona. Prva od njih je „Šareni izlog“ Tomislava Uhlika koja je prva hrvatska kompozicija uopće originalno napisana za kvartet saksofona u ovim krajevima, ne samo u Hrvatskoj nego i onda, u bivšoj državi. Nakon toga ćemo svirati kompoziciju Stanka Horvata „Rocambole“, nakon čega slijedi skladba Dubravka Detonija „Zaboravljene muzike“. To je kompozicija koja svoj život proživljava u raznim formacijama. U originalu je to skladba za gudaći kvartet, pa za gudaći orkestar, za kvartet flauta, pa kvartet saksofona. Koncert završavamo kompozicijom Jeana Riviera „Grave et Presto“. To je jedna od stožernih kompozicija za kvartete saksofona.“

Zagrebački kvartet saksofona u tri desetljeća svog djelovanja praizveo je više od pedeset novih djela hrvatskih, slovenskih i drugih autora. Sremec kaže kako je kroz povijest zapravo jako puno glazbe napisano za kvartete saksofona.

„Kvartet saksofona, to je standardna komorna formacija za klasično sviranje saksofona. Ta formacija je zapravo nastala još u 19. stoljeću, ali izbor kompozicija iz tih godina nije neke vrhunske kvalitete. Međutim, od sredine 20. stoljeća kada su slavni solisti saksofonisti, Francuzi uglavnom, počeli aktivnije svirati u toj formaciji,  jako je puno kvalitetnih kompozicija nastalo upravo za kvartet saksofona.”

Članovi Zagrebačkog kvarteta saksofona snimili su desetak nosača zvuka, od koji pet samostalno. U Petrinji su nastupili nakon turneje po Kostariki koju su imali prije mjesec dana. Godinu će „okruniti“ svečanim koncertom koji će u prosincu, u prigodi svoje tridesete obljetnice, održati u dvorani „Bersa“ Muzičke akademije u Zagrebu.

S velikim zanimanjem, koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona, iz publike su pratili i njihovi petrinjski kolege saksofonisti (među kojima je bilo i članova Petrinjskog puhačkog kvarteta, Gradske limene glazbe i polaznika Glazbene škole „Frana Lhotke“ ).

Gostovanje Zagrebačkog kvarteta saksofona u Petrinji, sufinancirano je sredstvima Ministarstva kulture.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X