Izbornik
opgjab2207202227

Zahvaljujući mjeri 5.2.1.u tijeku obnova na OPG-u Novković u Jabukovcu

JABUKOVAC – Na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Milana Novkovića u Jabukovcu u tijeku su radovi na izgradnji zamjenske gospodarske građevine, obzirom je prijašnja nažalost oštećena u potresu. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak ističe kako se ovdje radi o obnovi iz mjere 5.2.1., obnova narušenog poljoprivrednog potencijala.

„U ovom slučaju radi se o zgradi namjene proizvodnje mlijeka u govedarstvu kapaciteta 12 muznih krava. U sklopu 13.natječaja za ovu mjeru OPG Novković se prijavilo na mjeru, ugovorilo je sredstva u iznosu preko milijun kuna ukupne vrijednosti s Agencijom za plaćanja u poljoprivredu, ribarstvu i ruralnom razvoju. 1.srpnja su podnijeli izmjene jer ono što je potres pogodio nije odgovaralo verifikacijskom zapisniku, dakle u onim gabaritima i Agencija u ovom trenutku odobrava te izmjene samog projekta“, kazao je Majdak.

Potpora se isplaćuje u stopostotnom iznosu za obnovu, dok je predujam u iznosu od 50 posto. „Ukupno su do sada za potres objavljena tri natječaja. U sklopu prvog natječaja bilo je ugovoreno 55 projekta vrijednih 13,5 milijuna kuna, nešto manja razina investicije koje su bile mahom vezane za opremu, stado, troškove stradalnika u pčelarskom sektoru. U drugom natječaju 14,5 milijuna kuna je ugovoreno za 48 projekata. U trećem natječaju, koji je u obradi, 29 projekata je odobreno, još 39 je u postupku obrade“, otkriva Majdak te dodaje kako su projekti daleko vrjedniji nego u prva dva natječaja.

U pratnji državnog tajnika Majdaka bila je i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes. „Ovo je dokaz da je postupak obnove puno širi nego što mnogi imaju predodžbu. Na ovom imanju imamo i oštećenu obiteljsku kuću, ali i gospodarski objekt, dakle štalu. Radovi su u punom zamahu. Moramo imati na umu da osim kuća, trebamo i obnovu poljoprivrednih objekata, što se tiče onih djelatnosti o kojima ovise brojni naši stanovnici na ovom području. Vjerujem da će zaista i taj dio uzeti jedan brži zamah“, kazala je Komes te ističe kako je i ovo dokaz kako nas država nije zaboravila.

„S vlasnicima OPG-a razgovarali smo i o programu mjera i poticaja, između ostalih i poljoprivrednika iz gradskog proračuna. Postavljena su određena pitanja, rekli smo im da se obrate PETRA-i kako bi im pomogli prijaviti se na te mjere i definitivno ima prostora za opremanje ovog objekta koji se radi iz sredstava fondova EU. Mi ćemo pomoći, sve što je u ovoj godini planirano što se tiče opremanja ove štale, moći će se dobiti sufinanciranje iz gradskog proračuna, dakle do 50 posto investicije“, rekla je Komes.

Na samom kraju je podsjetila kako je u početnoj fazi mjere 5.2.1., gradsko povjerenstvo je odradilo prve korake što se tiče obilazak brojnih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava stradalih u potresu, a cijeli taj proces sada je preuzelo Ministarstvo poljoprivrede.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X