petrusicenaslov

Zapjevajte s „Petrusicama“ i postanite dio njihova tima

PETRINJA – Raspjevano, s entuzijazmom, u novu kalendarsku godinu kreću članice petrinjskog Vokalnog ansambla „Petrusice“.

Nekadašnje članice „Slavulja“ prošle su godine počele djelovati samostalno, osnovavši i registriravši ansambl pod imenom VA „Petrusice“. Prvi veliki projekt bio im je koncert „Petrinja pjeva Olivera“ koji su 7. prosinca, na dan Oliverova rođendana, zajedno sa svojim gostima održale u ispunjenoj Velikoj dvorani Hrvatskog doma Petrinja. Publika koja se tijekom koncerta često pridruživala izvođačima, pjevajući s njima bezvremene Oliverove pjesme, poručila im je da i dogodine organiziraju nešto slično.

„Bilo je stvarno jako lijepo, puna dvorana, dosta ljudi, dosta publike, što me jako veseli i naravno, izvođači koji su prisustvovali. Njima još jednom hvala na odazivu. Mislim da je svima bilo lijepo i nama izvođačima, a i publici“, prisjetila se koncerta Jasmina Augustić, umjetnička voditeljica „Petrusica“.

Uspješno organiziran koncert koncem prošle godine, dodatni im je motiv da se i u novoj 2020. godini zdušno posvete onome što ih veže i što sve od srca vole, a to je naravno pjevanje.

„Sad se okrećemo ovoj 2020. godini. S obzirom na to da smo tek osnovana udruga i treba nam još glasova, ekipiramo se, znači u nekakvom smo početku. Plan nam je što više vježbati. Probe su osnova. Puno proba, puno vježbanja, rada na vokalnoj tehnici i slaganje repertoara koji će i dalje biti raznovrstan. Mislim da će na tome biti naglasak u ovoj godini. Naravno, želja nam je i vjerujem da ćemo je realizirati i ove godine, koncert u prosincu, posvećen Oliveru“, otkriva Augustić.

Svoje redove, „Petrusice“ u ovoj godini žele pojačati i novim članicama.

„Da, uputile smo taj javni poziv preko naših društvenih mreža. Sve kandidatkinje su dobro došle. Naravno, moraju imati neke osnove pjevanja, moraju imati sluha. Ako i ne znaju koja su dionica, mi ćemo to odrediti. Ljudi uvijek imaju taj nekakav strah od audicije, međutim ja bih to na neki način htjela „razbiti“ i reći da straha nema. Dapače, neka dođu, imamo vremena za sve i sve ćemo se dogovoriti, odrediti tko je koji glas. Trebaju nam svi glasovi, soprani i altovi. To je ono od čega se i sastoji ženski vokalni ansambl, znači soprani prvi i drugi, altovi prvi i drugi, tako da su svi dobro došli. Treba samo imati volju, želju, naravno sluha, malo vremena i sve ostalo će s vremenom doći.“

Uz pjesmu, u društvu „Petrusica“ – Jasmine, Vesne, Anite, Marine, Marije, Kriste i Ane i nove će članice, zasigurno, brzo naći svoje mjesto, jer riječ je o raspjevanoj, veseloj i nasmijanoj ženskoj ekipi koja voli druženje.

„Mi smo zaista jedna temperamentna skupina žena koje najvjerojatnije samo Jasmina Augustić može držati na hrpi i tu je ustvari i vrijednost ove naše grupe. Zaista smo izuzetno različite i po stavovima i po načinu života i razmišljanjima o životu, ali opet, u onoj nekoj svojoj „bazi“ dijelimo ono nešto iskreno, zajedničko, a to je želja za druženjem, pjevanjem, za stvaranjem takvih situacija u kojima ćemo onda tu radost pjevanja podijeliti s drugim ljudima. Pjevanje nas okuplja i doista pokreće. Većina nas ima pjevačko zborsko iskustvo. Spletom okolnosti, u situaciji smo u kojoj jesmo, da ponovno krećemo ispočetka. Zato bismo sada u toj situaciji i željele taj naš početak osmisliti tako da si u tom razdoblju damo priliku za neke stvari. Svjesne smo i toga što je kvaliteta. Znamo kako to izgleda kada i drugi stanu, kada i drugi pjevaju i želimo poraditi na sebi. Dakle, mi smo onako jedna skupina zrelih žena koje su u životu ostvarile neke svoje obiteljske, životne planove, ciljeve, ali imamo naravno još uvijek puno toga što želimo ostvariti. Svjesne smo da treba raditi, da treba stvari mijenjati, da treba stvari pokretati. Možda i zbog toga, nekako na pola svog životnog puta – mi ispočetka“, kaže o „Petrusicama“ njihova predsjednica Ana Rizmaul.

Spontanost je jedna od osobina koja ih krasi, bilo da se radi o fešti na kojoj treba povesti pjesmu, bilo da je riječ o spontanom kreiranju nečeg novog. Tako su u prosincu spontano došle na ideju za glazbenu čestitku kojom će svojim prijateljima i publici čestitati božićne i novogodišnje blagdane. Jednostavno, još odjevene u odjeću za nastup koji su netom odradile, ušle su u studio i snimile pjesmu „Bor u bojama“.

„Iako nisu sve glazbeno školovane, mi u našoj klapi imamo talentiranih žena. Tako se recimo naš sopran Krista Grgić često nađe u prilici da nam za izvođenje u ženskom višeglasju prilagodi pjesme koje se nama sviđaju. Isto tako, Vesna Brebrić vrlo često ima nekakve stihove, tekstove koje onda da uglazbiti ili čak sama napiše nekakvu vrstu aranžmana. Ovaj put je to bila njezina kći Tea koja je ranije, dok je još bila srednjoškolka, napisala pjesmu o okićenom boru u kojoj je opisala jednu situaciju, očito obiteljsku. Priču koja je svima nama nekako bliska i učinilo nam se zgodno da ona „zasja“ kao božićna jelka, tako da smo na brzinu odlučile i snimile tu pjesmicu kao čestitku. Čak su nas malo i „pošpotali“ da se mi uvijek nečeg iznenada sjetimo. Nama se vrlo često stvari dogode spontano i to je ono nešto što mi imamo. Mi tu našu spontanost njegujemo. Ponekad zbog nje „uletimo“ i u situaciju iz koje se moramo „čupati“ i snalaziti na najbolje moguće načine, tako da ako je netko i tome sklon, želi doživjeti nešto nepredviđeno, to se s nama može dogoditi“, kaže Ana kroz smijeh.

Fotografija s FB profila VA Petrusice

„Nas prati glas da smo mi ustvari najbolje u spontanim nastupima i kad treba preuzeti „tulum“. Možda se neki drugi više oslanjaju na tu uvježbanu priču, na nastup koji je savršen. Mi njegujemo ovaj spontani dio, pa se ponekad i obična proba može pretvoriti u situaciju u kojoj se može „zafeštati“. Stvar je u slobodnom vremenu, stvar je u ljubavi i u tome da nisi opterećen, ali da opet vodiš brigu i o kvaliteti i o tome da je tu nekakav rad u pitanju“, dodaje.

Dugogodišnje zborsko pjevanje, kažu, donijelo im je izuzetno iskustvo koje im nitko ne može oduzeti. Sada kreću u nove izazove, u koje pozivaju i nove članice da im se pridruže.

„Probe nam počinju 22. siječnja, od 19 sati. Održavamo ih u prostorijama Doma za starije i nemoćne Petrinja – tamo je, što se tiče pjevanja, naš privremeni dom. Koristim ovu priliku da zahvalim i ravnateljici Doma Magdaleni Komes i Martini Matić koje su nam stvarno izašle u susret i omogućile da imamo gdje vježbati. Sve zainteresirane kandidatkinje koje se žele priključiti radu našeg ansambla, mogu nam se javiti na brojeve telefona: 091/574-35-74 i 099/745-14-76 ili, ako im je tako lakše, na naš mail: [email protected]. Tamo možemo dogovoriti termin. Bitno je da imaju sluha. Pjevačko iskustvo u svakom slučaju bilo bi dobro došlo, ali ako ga nemaju – steći će ga. Znači, mogu nas zvati, mogu nam pisati, svi su dobro došli, radujemo se svim kandidatkinjama“, poručila je voditeljica „Petrusica“Jasmina Augustić.

„Pjevanjem poklanjamo dio sebe i omogućavamo ljudima da to onda bude i dio njih“, dodala je na kraju njihova predsjednica Ana Rizmaul.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X