Share on facebook
Share on twitter
20200911_160417MF

Započeo 2.Mladifest Hrvatska

PETRINJA – U Petrinji se ovog vikenda održava 2.Mladifest Hrvatska. Događanje je to u organizaciji Sisačke biskupije i Marijine legije iz Petrinje. Radi se o festivalu koji je pokrenut po uzoru na Mladifest u Međugorju koji se održava već tridesetak godina.

Međugorski Mladifest okuplja četrdesetak tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Ideja se proširila u više zemalja pa se Mladifest danas održava i diljem svijeta, a od prošle godine i u Hrvatskoj.

Prvog dana u petak svjedočili su mladi sisačke biskupije, te Ivana Foretić, majka petero djece i aktivistica udruge Vigilare. Katehezu je održao fra Stjepan Brčina dok je misno slavlje vodio povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč.Ivan Grbešić.

Mladifest je započeo pozdravom predsjednika Udruge vjeroučitelja Vlade Sučeca:

„Mladifest ima geslo Tko je žedan neka dođe. Mnogi se pitaju što je to Mladifest. Meni je bilo upečatljivo kada je Alan Hržica rekao da je Mladifest u Hrvatskoj naslonjen na jednu veliku priču. Ta velika priča je Međugorje i četrdeset godina Gospinih ukazanja gdje se Bog slavi kroz sv.Ispovijed. Svi znamo da je to najveća ispovjedaonica svijeta, kroz molitvu, pjesmu, obraćenje, kroz ozdravljenja. Nadam se da ćemo dio toga ostvariti ovdje. Još jednom, hvala svima što ste došli, sudjelujmo. Učinimo ono najvažnije, uzmimo Mariju k sebi, ispovjedimo se.“

Duhovnik Marijine legije za Sisačku biskupiju mons.Franjo Ćuk nam je rekao zašto su ovakva događanja važna za crkvu:

„Prije svega mislim da je to nešto izvanredno divno za našu biskupiju i za crkvu u Hrvata u ovakvim okolnostima. Ovaj drugi Mladifest koji se održava samo pokazuje koliko je snaga duha jača od onih ograničenja koja vladaju danas u vezi sveg okupljanja i kontakata. Mislim da je ovo dokaz da crkva živi u svim okolnostima, a posebno kad se radi o mladima. Oni su budućnost i sadašnjost naše crkve i domovine. Vjerujem da će ovo biti još jedan iskorak u našem duhovnom odrastanju, pogotovo naših mladih koji se okupljaju na ovakvim skupovima.“

Povjerenik za pastoral mladih vlč.Ivan Grbešić je prošle godine vodio mlade Sisačke biskupije u Međugorje. Posvjedočio je kako su mladi dobili poticaj od Isusa na teške napore poput ustajanja u tri u noći i odlaska na brdo Križevac:

„Isus je uglavnom kada gledamo njegov život bio na putu. Kada mi hodamo u vjeri, kada susrećemo druge ljude onda vidimo kako je lijepo hodati u vjeri, susretati druge ljude i onda nekako raste naša vjera. I zato sam doživio kroz iskustvo Međugorja da Isus mnogima kaže ustani, hodaj. Vjera je jedan hod, želim vam u tome sretan put.“

Svjedočila je potom Ivana Foretić.

Mladi su u dahu slušali fra Stjepana Brčinu.

Danas se Mladifest nastavlja, a svjedočit će predstavnici Katoličke malonogometne lige Sisačke biskupije fra.Bonifacije Ivan Pavletić. Govorit će i Hrvoje Brčić suradnik Kursilja i Salezijanske mladeži.

Potom će svjedočiti Željka Markić iz U ime obitelji. Potom će katehezu, sv.misu i klanjanje voditi p.Ike Mandurić. U večernjim satima sudionike u gradskom paviljonu očekuje koncert Alana Hržice i Vanesse Mioč.

Drugi po redu hrvatski Mladifest završava u nedjelju 13.rujna kada će katehezu i misno slavlje predvoditi sisački biskup Vlado Košić.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X