gimgs3108202222

Završetak prve godine provedbe SMS projekta obilježili na Foginovom kupalištu u Karlovcu

KARLOVAC/SISAK – Na samom kraju mjeseca kolovoza Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ obilježila je završetak prve godine provedbe projekta SMS –  svi mi skupa koji se provodi na karlovačkom području.

Na ovom susretu sudjelovala je i Renata Kučan, voditeljica Odsjeka za odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu skrb Grada Karlovca koja je razgovarala s korisnicima, bila informirana o planovima udruga koje su sudjelovale na susretu i dala podršku u radu svima angažiranima na humanitarnom djelovanju i pružanju socijalnih usluga stanovništva u potrebi. Također je istaknula i što sve Grad Karlovac čini kako bi se postigla što bolje integracija u društvo osobama kojima je odobrena međunarodna i privremena zaštita.

Voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor istaknula je: Projektom SMS – svi mi skupa želimo potaknuti uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u život lokalne zajednice i sudjelovanje pripadnika lokalne zajednice u aktivnostima s osobama pod međunarodnom zaštitom, putem javnog zagovaranja prava, suzbijanjem predrasuda i poticanja interkulturalnog dijaloga i razumijevanja u cilju postizanja što bolje integracije u društvu i subjektivnog zadovoljstva životom. Najzastupljenije projektne aktivnosti su bile zagovaranje, medijska kampanja, psihosocijalna podrška, kreativne radionice, tematske razgovaraonice i sl.

Projekt se provodio na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Primorsko-goranske, Istarske i Požeško-slavonske županije. U projektne aktivnosti bilo je uključeno više od stotinu osoba pod međunarodnom i privremenom zaštitom, koji su u skladu sa svojim potrebama i osobnim izborom sudjelovali u ponuđenim projektnim aktivnosti, kao i onim aktivnostima koje su predložili da osmislimo i održimo. Koliko smo uočili korisnike su najviše radovale tematske razgovaraonice u kojima su oni mogli iznositi svoja iskustva i dobiti podršku u prilagodbi i integraciji koje su značajne za kvalitetniji život u sadašnjosti i budućnosti.

Jedan od većih stalno prisutnih problema naših korisnika je nepoznavanje hrvatskog jezika – što se onda reflektira na sve segmente života – otežano zapošljavanje, nesigurnost u socijalnim odnosima, otežana integracija, rizik socijalne isključenosti, teškoće stambenog zbrinjavanja, nedostatna financijska sredstva potrebna za život višečlanih obitelji, traganje za novim mjestom odredišta gdje će moguće život biti lakši. Djeca i mladi ostvarili su značajno veći stupanj integracije u društvo u odnosu na svoje roditelje. Mnogi mladi su zadovoljni postojećim životom, te u školovanju i radu ostvaruju hvale vrijedne uspjehe.

Pri provedbi ovog projekta u uspostavljanju komunikacije iznimno nam je bila važan podrška interkulturalnog medijatora i prevoditelja za arapski jezik Salama Ibrahim Kadhim Al-Nidawi, mag. iur.

Na današnjem susretu okupili smo se u neformalnom opuštenom druženju u prirodi. Svi zajedno pripremamo roštilj, razgovaramo, igramo društvene igre, prepričavamo šaljive zgode iz života i tako potičemo razvoj osjećaja zadovoljstva i sigurnosti u zajednici u kojoj svi zajedno živimo.

Na susretu su predstavnici Projekta građanskih prava (PGP) iz Siska upoznali zainteresirane sudionike o aktivnostima Centra za integraciju stanaca koje se planiraju provoditi u nadolazećem razdoblju. Aleksandar Kojić i Josipa Kovačević nazočnima su podijelili letke i upoznali ih s uslugom besplatne pravne pomoći koju pruža ova udruga i na karlovačkom području. Centar je novi model zaštite ljudskih prava stranaca koji nemaju riješen status u Republici Hrvatskoj. PGP Sisak projekt provodi uz pomoć partnerskih organizacija. Norveško vijeće za izbjeglice uz čiju pomoć je PGP Sisak i osnovan, a projekt će omogućiti nastavak bilateralne suradnje Hrvatske i Norveške. Partner Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ pruža psihosocijalnu pomoć i sudjeluje u aktivnostima socijalnog uključenja korisnika u lokalnu zajednicu, a Grad Sisak će omogućuje održivost projekta, jer isti planira izgradnju Centra za podršku ranjivim skupinama u Sisku, koji će se nadovezati na rezultate ovog projekta. Projekt je podržan sa 135.000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Kako se GIMG Sisak zalaže za umrežavanje sa udrugama koje provode slične programe i projekte – ovo je bila prilika da stručnjakinje iz Rehabilitacijskog centar za stres i traumu (RCT) Zagreb Sandra Šipka i Jasminka Zeljak održe zanimljivu radionicu u sklopu projekta Novo lice zajednice – podrška socijalnom razvoju i radnom uključivanju azilanata koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Dobra je vijest i to da će se projekt SMS – svi mi skupa provoditi još godinu dana, te tako mnogim ljudima u potrebi pružiti još konkretnih i zanimljivih aktivnosti. Njihov rad pratit ćemo i dalje.

Projekt SMS – svi mi skupa provodi se u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj, Požeško-slavonskoj,  te drugim područjima u kojima se iskaže potreba za pružanjem podrške osobama pod međunarodnom zaštitom, a dio je dvogodišnjeg programa usmjerenog smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2021. i 2022. godinu. Projekt je financiran u iznosu 75 000 kuna godišnje sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

 • gimgs3108202221
 • gimgs3108202222
 • gimgs3108202223
 • gimgs3108202224
 • gimgs3108202225
 • gimgs3108202226
 • gimgs3108202227
 • gimgs3108202228
 • gimgs3108202229
 • gimgs31082022210
 • gimgs31082022211
 • gimgs31082022212
 • gimgs31082022213
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X