Završna produkcija učenika Glazbene škole Završna produkcija učenika Glazbene škole
PETRINJA – U Maloj dvorani POU Hrvatski dom Petrinja danas je održana završna produkcija učenika Glazbene škole „Frana Lhotke“ Sisak – Područnog odjeljenja u... Završna produkcija učenika Glazbene škole

PETRINJA – U Maloj dvorani POU Hrvatski dom Petrinja danas je održana završna produkcija učenika Glazbene škole „Frana Lhotke“ Sisak – Područnog odjeljenja u Petrinji.

„Ovo je završna produkcija za ovu školsku godinu i nastupa tridesetak učenika s toliko kompozicija, s tim da u programu imamo i jedan duet, jedan trio i jedan kvartet. Zastupljeni su gotovo svi instrumenti koje imamo u sastavu Glazbene škole, dakle : gitara, klavir, klarinet, saksofon, flauta, rog, eufonij i trombon. Kompozicije koje će biti izvedene uglavnom su primjerene uzrastu od 1. do 6. razreda Osnovne glazbene škole. Imamo i nekoliko učenika Srednje glazbene škole koji će odsvirati svoj, dakako, malo teži program. Dio ovog gradiva bit će ocjenjivan, odnosno priznat će se kao ispitni program za završetak školske godine“, rekao je profesor Milan Schmidt, voditelj Područnog odjeljenja Glazbene škole „Frana Lhotke“ Sisak u Petrinji.

Ove godine Odjeljenje Glazbene škole „Frana Lhotke“ u Petrinji je pohađalo 80 – ak učenika. Desetak ih je tijekom godine odustalo, pa će završnom ispitu pristupiti njih 70-ak.

„Svake godine vidi se jedan napredak u učenju, u  svladavanju gradiva, kao da su učenici sve više zainteresirani. To se vidi i u kulturnom životu grada Petrinje gdje je puno mladih uključeno, a među njima i puno učenika Glazbene škole – što u raznim sastavima, što u Puhačkom orkestru, što u dječjim pjevačkim zborovima i u školama. Dakle, mi smo jedan važan čimbenik  u razvijanju glazbene kulture u Petrinji“, kaže profesor Scmidt.

Uz korepeticiju svojih nastavnika Morane Šalić i profesora Karla Ivančića na završnoj produkciji nastupili su: Nika Obradović, Lana Tadić, Domagoj Rajn, Jelena Šako, Zrinka Sokač, Ivan Licitar, Lara Zulić, Domagoj Vuić, Marija Kušan, Matej Janeš, Goran Janeš,  Dominik Jerkovac, Petra Augustić, Marija Matijević, Magdalena Dumbović, Iva Šimić, Patrik Benčić, Mislav Šako, Marta Žugaj, Leon Križanić, Klara Pejaković, Lucija Škrinjarić, David Grabovac, Tin Štefanić. Sestre Domenika i Leonarda Pereković izvele su duet za trombon i eufonij. Skladbu „Three to Tango“ izveo je trio klarineta u sastavu: David Grabovac, Tara Beriša i Frane Pendelin. Na kraju koncerta nastupio je kvartet rogova u sastavu: Lucija Škrinjarić, Eva Matijević, Leon Križanić i Ana Dumbović.

Učenici su skladbe za nastup pripremili uz pomoć svojih nastavnika: Koste Zeca, Morane Šalić, Karla Ivančića, Lidije Ljubičić, Milana Schmidta, Denisa Martinuša i Mie Ćaćić.

Ovakve produkcije održavaju se od 1997. godine otkako je obnovljen rad Glazbene škole u Petrinji. Polaznicima pružaju priliku da javno, pred publikom, pokažu koliko su tijekom godine naučili i napredovali.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.