Izbornik
medjugeneracijski29072020

Završni susret u sklopu projekta „Međugeneracijski dijalog“

SISAK – Uoči Svjetskog dana prijateljstva koji se u svijetu obilježava 30.srpnja, u Sisku je održan završni susret u sklopu projekta „Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencije nasilja u obitelji i društvu“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“.

„Kako je za razvoj prijateljstva neophodan kvalitetan dijalog, željeli smo povezati ova dva iznimno važna životna pojma i iskustva. Druženje sa svim dobnim skupinama sudionika, koja su uključivala razne projektne aktivnosti u trajanju od sedam mjeseci i 13 dana, proveli smo duže od planiranog upravo zbog pandemije COVID-19, a opet htjeli smo udovoljiti svim potrebama i zahtjevima naših sudionika, jer s vremenom se pokazao sve veći interes za naše projektne aktivnosti“, rekla nam je voditeljica ovog projekta dr.sc.Daša Poredoš Lavor.

Dodaje kako su prilikom prijave projekta planirali obuhvatiti oko 500 izravnih korisnika, no ukupan broj izravnih korisnika koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima je na kraju iznosio 2403.

„To su bili umirovljenici, učenici osnovnih škola i njihovi roditelji, njegovateljice i gerontodomaćice na raznim projektima, posjetitelji susreta u knjižnicama i slično. Neizravnih korisnika je bilo znatno veći s obzirom na intenzivnu medijsku kampanju. Projekt se je provodio u raznim krajevima Sisačko-moslavačke županije, a najviše u Sisku, Petrinji, Kutini, Hrvatskoj Dubici, Sunji, Glini i mnogim drugim mjestima“, dodaje Poredoš Lavor.

Pojavom pandemije koronavirusa, sa svojim projektnim aktivnostima nisu stali, ističe Poredoš Lavor. „S pojavom pandemije COVID-19 radili putem on-line podrške i rada na edukacijskoj platformi što se je pokazalo neophodnim s obzirom na potrebe sudionika projektnih aktivnosti i stanovništva uopće. Na mnogim susretima sudionicima su podijeljeni pisani informativni materijali koje je pripremila suradnica projekta Milica Nenadović Timarac, mag.iur. odvjetnica iz Siska, a koji se odnose na sličnosti i različitosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju – s prikazom primjera, primjerom vlastoručne oporuke, te s praktičnim savjetima na što osobito osobe starije životne dobi trebaju obratiti pozornost kad sudjeluju u nekim od ovih pravnih poslova“, istaknula je Poredoš Lavor.

U sklopu navedenog projekta Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ odradila je niz aktivnosti. „Što se tiče brojčanih podataka što smo postigli na ovom projektu, možemo izdvojiti neke od njih : Susreti podrške razvoja odgovornog međugeneracijskog dijaloga 648 susreta, susreti poduke o samostalnom i odgovornom korištenju osnovnih suvremenih tehnologija 25 susreta, susreti emocionalne podrške i osnaživanja 624 susreta, susreti informiranja o pravima i dostupnim servisima podrške u zajednici 482 susreta, održali smo 51 raznu tematsku razgovaraonicu, 52 edukacije, predavanja ili tribine. Bilo je ukupno 60 grupnih susreta aktivnog korištenja slobodnog vremena, imali smo vrlo intenzivnu medijsku kampanju, 82 medijska prikaza, radijske emisije, prikaza na portalima i slično te je podijeljeno više od 450 setova materijala za pravnu podršku i zaštitu prilikom susreta sa umirovljenicima u zajednici“, otkrila je Poredoš Lavor.

Na projektu je sudjelovalo 13 volontera različite životne dobi te su ostvarili 313 volonterskih sati. „Projekt  Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencije nasilja u obitelji i društvu financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri na projektu su Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja, Knjižnica i čitaonica Kutina i Općina Hrvatska Dubica. Ovom prilikom se svima njima zahvaljujemo, a osobito Petrinjskom radiju i Portalu 53 koji su bili naši vrhunski medijski pokrovitelji i s kojima smo sačinili naš promotivni video“, zaključila je Poredoš Lavor.

Iz pozicije suradnika na projektu o svojim iskustvima nešto nam je rekla odvjetnica iz Siska Milica Nenadović Timarac. „Drago mi je da sudjelujem u ovom projektu. Tijekom trajanja projekta sudjelovala sam u radu na javnim tribinama, edukativnim susretima, razgovaraonicama, provodili smo individualna i grupna savjetovanja osoba starije životne dobi. Ono što se javilo kao problematika su ti ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, koji su vrlo bitni da se starije osobe upoznaju sa svim pravima i obvezama koje ti ugovori za sobom nose. Korisnicima je bila bitna ta anonimnost, povjerljivost, sposobnost da se razaznaju te njihove potrebe i želje kako bi se što kvalitetnije ti ugovori i sastavili. Umirovljenici su naravno uz ova pitanja imali i neka druga pitanja koja se odnose na nasljeđivanje, oporuke, na što smo im naravno sve odgovorili. U cijelom projektu sam isticala da je vrlo važna informiranost prije poduzimanja bilo kakvih pravnih radnji jer je to bitno za zaštitu njihovih prava“, pojasnila je Nenadović Timarac.

S obzirom na preporučene mjere zaštite i ograničenja kretanja umirovljenika koji su smješteni u domovima, umirovljenici iz Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja nisu mogli sudjelovati na susretu predstavljanja završnih rezultata i ostvarenih postignuća, u dogovoru s ravnateljicom Doma Magdalenom Komes, mag. iur. – uz poštivanje pravila koje se odnose na posjete umirovljenicima u Domu organizirali su susret na otvorenom (na terasi) u trajanju od 15 minuta i noseći zaštitne maske. Umirovljenici su se obradovali posjeti, čokoladnoj torti i voćnim okovima za osvježenje.

Na završnom susretu ovog projekta sudjelovali su i umirovljenici koji su bili uključeni u Program zapošljavanja žena Zaželi, projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a kojeg je provodila Građanska inicijative, te nadalje s umirovljenicima ostala u kontaktu i suradničko-pomažućim odnosima.

Sve aktivnosti ovog projekta su usmjerene na poboljšanje dostojanstva, kvalitetu življenja, odgovoran međugeneracijski dijalog i razinu informiranosti osoba starije životne dobi i lokalne zajednice (gradova i općina) koji sada s više dobivenih informacija i zajedničkih susreta mogu svrsishodnije djelovati u smjeru primarne prevencije i veće zaštite prava osoba starije životne dobi – što se izravno reflektira na razinu  zdravstvenog stanja, socijalne uključenosti, međugeneracijski dijalog, samostalno korištenje osnovnih suvremenih tehnologija, mogućnosti samostalnog funkcioniranja, ekonomske sigurnosti i podmirenja potreba u vlastitom domu osoba starije životne dobi. „Na taj način dajemo doprinos za stvaranje zajednice koja podupire projekte značajne za stvaranje zdrave zajednice s dodatnim uslugama usmjerenih na podizanje kvalitete i kulture života – jer za nasiljem bilo koje vrste nema niti potrebe, niti opravdanja. Unaprjeđena i zdrava komunikacija kao i poštovanje svih bića u odnosu – zajednicu čine sigurnom, a ljude zadovoljnijim životom“, zaključuju iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X