Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
portalinaslov

Završnica Mjeseca hrvatske knjige uz izložbu „Petrinjski portali budućnosti“

PETRINJA – Mjesec hrvatske knjige (15.listopada – 15.studenog), manifestacija kojom se želi naglasiti iznimna važnost knjige, ali i knjižnica, ove se godine održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija, s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. Ove godine u fokusu su hrvatski autori, a manifestacija se održava pod motom „Ajmo HRVATI se s knjigom“. Nizom različitih sadržaja, Mjesec hrvatske knjige obilježava i naša Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja. Činjenica da nakon potresa djeluju kao  „prva hrvatska kontejnerska knjižnica“, kreativne petrinjske knjižničare nije obeshrabrila.

Dapače, motivirala ih je da u nedostatku adekvatnog prostora budu još inovativniji i snalažljiviji. Nemaš prostor za književnu promociju? Sagradiš nadstrešnicu i održiš književnu promociju. Malo je prohladno, ali ti ne curi na glavu, a ako je povod dobar i društvo još bolje, sve drugo se već nekako da izdržati. Tamo gdje nisu izravno mogli doprijeti do svojih članova i sugrađana, činili su to objavljivanjem video zapisa putem društvenih mreža i YouTube kanala: „Napravili smo onoliko koliko smo mogli u ovakvim uvjetima u kojima jesmo, jer smo smješteni u kontejneru i nemamo prostor za nekakve radionice. Uglavnom, kao i svake godine, Mjesec hrvatske knjige počeo je besplatnim upisom, a u nastavku smo predstavili knjigu „Herbarij“ Petrinjke Ines Kosturin. Imali smo i radionicu – igraonicu „Slikovnica – ZIDovnica“ u sklopu koje su djeca iz igraonice „Košnica“ na kontejneru oslikavala jedan svoj motiv. Između ostalog, napravili smo i video „Potresna čitanja“ koji je vrlo dobro primljen. I sami smo se iznenadili da ga je čak i Ministarstvo kulture i medija objavilo na svom Facebook profilu“, podsjetio je na neke od sadržaja Ante Mrgan, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja.

Ove srijede, kao jednu od završnih aktivnosti u Mjesecu hrvatske knjige organizirali su na Trgu kulture izložbu fotografija pod nazivom „Petrinjski portali budućnosti“.

„To je izložba fotografija našeg informatičara Matije Jurčevića, a sama ideja je došla sasvim slučajno, rušenjem stare kuće našeg susjeda ovdje, Marijana Glušića, kada je kolega iz Hrvatskog doma Vlado Pavelić, kad smo se pitali što ćemo s tim portalima srušenih kuća rekao: „To su portali za budućnost“. Odatle je zapravo krenula ideja da se fotografiraju portali onih kuća koje su srušene, a prolaskom kroz te portale se nazire budućnost. Kakva je naša budućnost – to ćemo vidjeti“, kazao je Mrgan.

Autor fotografija predstavljenih na izložbi „Petrinjski portali budućnosti“ je Matija Jurčević. Osim što je bilo emotivni izazov, (jer teško je, čak i nakon toliko vremena ostati ravnodušan na prizore razrušenog grada), fotografiranje ruševina bilo je ponekad i fizički izazovno – bilo je tu i penjanja po krovovima, provlačenja kroz razvaline, preskakivanja …

„Iskreno, mislim da je svima vjerojatno već „preko glave“ i potresa i rušenja, ali morali smo ovjekovječiti ove tužne prizore, tužne kadrove koje smo vidjeli. Bili smo na „milijardu“ lokacija, mislim da smo snimili više od 130 video zapisa. Tako i fotografija imamo oko 300. Nažalost nisu sve mogle stati ovdje.”

“Bili smo u kutovima u koje normalni ljudi ne mogu i ne žele, možda se i boje doći, pa smo evo, mi bili ti koji su uhvatili ove kadrove, ove fotografije da ih prikažemo ljudima da i oni, možda iz nekog drugog kuta, vide kako im nažalost danas grad još uvijek izgleda“, kaže Jurčević.

Nazivom „Petrinjski portali budućnosti“, izložba promatraču ostavlja „odškrinuta vrata“ da sam, u skladu sa svojim očekivanjima, zamisli kakva bi ta budućnost mogla biti. Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes koja je danas posjetila i razgledala izložbu, vjeruje da će ta budućnost biti bolja.

„Pogledala sam ovu zanimljivu izložbu fotografija koje nas s jedne strane žaloste kad vidimo sve ove portale po kojima je i izložba dobila naziv, portale naših gradskih zgrada. Zaista izgledaju u ovom trenutku tužno. Većina tih zgrada je porušena. Ostatci su uklonjeni da ne predstavljaju opasnost prolaznicima. I dalje je u tijeku uklanjanje tih objekata, ali evo, kao što i naziv izložbe kaže, kroz te portale, kroz prozore, moramo gledati u budućnost i vjerovati i nadati se da će ona biti bolja. Mi kao Gradska uprava, ali i djelatnici Knjižnice i svih ostalih ustanova, činimo sve što je u našoj moći, sve što nam je na raspolaganju – prijavljivat ćemo se na fondove, u koordinaciji smo sa Županijom, s Vladom Republike Hrvatske koji pomažu Petrinji da izvučemo što više sredstava koja su nam na raspolaganju i da zaista pretvorimo Petrinju u grad budućnost, u svijetlu budućnost koju ja osobno mogu vidjeti kroz ove portale“, rekla je Komes.

Na pitanje, kada se Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja koja sada djeluje u kontejnerima može nadati nekom novom, adekvatnijem prostoru i zna li se gdje bi taj prostor mogao biti, gradonačelnica kaže kako je izgledno da bi se u tu svrhu mogao prenamijeniti prostor Prve osnovne škole: „Završen je javni poziv za iskaz interesa za projektnu dokumentaciju za 32 objekta za koja je Ministarstvo kulture osiguralo financiranje. Mahom su ta 32 objekta u centru grada. Između ostalih, to je i zgrada Prve osnovne škole koja, kada se obnovi, neće imati istu namjenu. Znamo svi da su nam Mađari donirali sredstva za izgradnju nove škole, a u Prvoj osnovnoj školi, prijedlog je – dakle ovo nije zaključeno, ali kroz razgovore je predloženo – da u toj zgradi bude i knjižnica, između ostalog. Dakle, poziv za iskaz interesa je završen. Javili su se projektanti za obnovu ovakve vrste objekata i prilikom pripreme projektne dokumentacije pozvat ćemo i ravnatelja, sjest će s nadležnima za obnovu i uskoro, nadam se, ide projekt za novu knjižnicu u gradu Petrinji, koja nam je, znamo svi, neophodna. Znamo da se ona trebala zapravo izgraditi kroz Intervencijski plan na mjestu stare klaonice, odnosno u zgradi stare klaonice, ali zbog okolnosti, zbog potresa, tražimo novu zgradu. Prijedlog je, kažem, da to bude u staroj Prvoj osnovnoj školi“, kazala je Komes prilikom obilaska izložbe „Petrinjski portali budućnosti“.

Ova izložba, kako u šali kaže ravnatelj Knjižnice Ante Mrgan, na Trgu kulture moći će se pogledati: „onoliko dugo koliko dozvole oni koji ovim našim Trgom kulture prolaze“. Kako bi bila dostupna što širem krugu ljudi, izložba će uskoro biti dostupna i na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja te na YouTube kanalu, gdje već možete pogledati video „Potresna čitanja“.

Sam kraj Mjeseca hrvatske knjige – 15. studenog, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja će kao i svake godine obilježiti oprostom zakasnina i besplatnim učlanjenjem novih članova. Inače, interes za besplatno učlanjenje koje je bilo omogućeno i na samom početku Mjeseca hrvatske knjige, ove godine je bio prilično velik: „Da, interesantno, ove godine se dosta novih članova učlanilo. To dokazuje da je knjižnica i dalje potrebna, da interes za knjige i za čitanje nije opao u ovoj godini koja je inače na prijedlog Ministarstva kulture i medija proglašena „Godinom čitanja“. Dakle, interes za čitanjem nije opao ni u Petrinji, u ovom našem, nažalost, za sada razrušenom gradu, ali valjda će ovi „Petrinjski portali budućnosti“ pokazati neku novu budućnost“, rekao je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja, Ante Mrgan.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X