Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
krpannaslov

Završnica Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“ u znaku iznimnog mladog pijanista Ivana Krpana

PETRINJA – Treća, završna večer drugog po redu Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“ koji je POU „Hrvatski dom“ Petrinja u suradnji s umjetničkim ravnateljem festivala Karlom Ivančićem i producentom Edmundom Andlerom Borićem od 17. do 21. listopada organiziralo u crkvi sv. Lovre, protekla je u znaku iznimnog mladog pijanista Ivana Krpana.

Krpan je klavir diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Rubena Dalibaltayana 2019. godine, no iza njega već stoje  brojne nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima kao i zapaženi domaći i inozemni nastupi. Pod povećalo međunarodne glazbene javnosti dospio je 2017. godine kada je, uz svog mentora Rubena Dalibaltayana (koji je također nastupio na ovogodišnjem Pijanističkom memorijalu „Ranko Filjak“ u Petrinji, na njegovoj prvoj večeri), osvojio prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju „Ferrucio Busoni“ u Bolzanu u Italiji, ostvarivši tako jedan od najznačajnijih uspjeha u povijesti hrvatskog pijanizma. Pobjeda u Bolzanu donijela mu je niz angažmana diljem svijeta – od Italije i Njemačke do Japana i Južne Koreje. Odabranim programom i vrhunskom izvedbom, Krpan je ostavio dubok dojam i na petrinjsku publiku koja mu je uzvratila toplim pljeskom i pozivima na bis, a nakon koncerta mnogi su mu i osobno poželjeli stisnuti ruku i čestitati.

Sam Krpan kaže kako se pozivu svog kolege Karla Ivančića da nastupi u Petrinji, rado odazvao: „Karla Ivančića poznam dugo, još s Akademije i zapravo sam se jako veselio ovom koncertu. Crkva i klavir – čini mi se da to baš dobro paše ovdje u ovom prostoru i uživao sam, moram priznati, od početka do kraja. Koncert je bio koncipiran u jednom dijelu, bez pauze, tako da sam složio skladbe od Bachove „Partite“, preko Carla Philippa Emanuela Bacha, njegove Sonate u B-duru, pa dva seta Chopinovih mazurki i na kraju njegova „Herojska poloneza“ (Poloneza u As-duru, op.53), tako da, bar za mene, program ima jednu priču, jednu zaokruženu cjelinu – od početka, od uvertire „Partite“ pa do kraja „Herojske poloneze“, jer mislim da svi mi danas, u ovim vremenima, moramo na neki način biti heroji, zato me ta glazba trenutno toliko privlači. Drago mi je da se publici svidjelo, a kao što sam već rekao, mislim da ovaj klavir zaista lijepo zvuči u ovom prostoru“, rekao je nakon koncerta Ivan Krpan.

„Kada vidimo da je publika zadovoljna, onda je i nama drago i možemo biti zadovoljni“, rekao je na kraju finalne večeri festivala Milan Herceg, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta „Hrvatski dom“ Petrinja koje je organiziralo trodnevni Pijanistički memorijal “Ranko Filjak”.

„Na kraju cijele ove naše glazbene bajke, Memorijala „Ranku Filjaku“, moram reći da sam prezadovoljan, prvenstveno odazivom naše publike kojoj zahvaljujem, jer bez njih sve ovo ne bi imalo smisla. S obzirom i na ovo potresno vrijeme i na koronu, stvarno je bilo lijepo vidjeti ovoliki broj posjetitelja u sva tri dana izvedbe – na sva tri koncerata je došao veliki broj publike i drago mi je da su stvarno uživali u ove prekrasne tri glazbene bajke, tri večeri, ovdje kod nas u crkvi sv. Lovre. Posebna zahvala našem velečasnom Josipu Samaržiji i sestri Mariji koji su nam bili fantastični domaćini ovdje u crkvi. Isto tako moram zahvaliti svima onima koji su pomogli u ostvarenju ovog glazbenog memorijala – od Ministarstva kulture i medija RH i Grada Petrinje, gradske Turističke zajednice koja je također pomogla, a posebna zahvala ide našim umjetničkim voditeljima Karlu Ivančiću i Edmundu Andleru Boriću koji su svojim izborom glazbenika, umjetnika, uveličali ove naše tri večeri“.

Bez obzira što Hrvatski dom trenutno nema svog prostora, Herceg kaže kako kultura u Petrinji ide dalje: „Obzirom da smo u crkvi, mogu spomenuti rečenicu pape Franje koji je rekao da „crkva nije zgrada, crkva su ljudi“. Isto tako ni Hrvatski dom nije zgrada. Hrvatski dom i kultura grada su naši ljudi, naši Petrinjci koji žive i glazbu i kulturu općenito. Mi stvarno nismo više vezani samo za našu zgradu, idemo van, idemo na teren. Ne dolaze ljudi k nama, nego mi idemo našim ljudima i po našim okolnim mjestima, ali isto tako i u škole i u vrtiće, tako da kultura u gradu ne izumire, kultura u gradu i dalje živi i radi punom parom“, kaže ravnatelj „Hrvatskog doma“, Milan Herceg.

Da će u Petrinji nastaviti „živjeti“ i Pijanistički memorijal „Ranko Filjak“ vjeruje i njegov umjetnički voditelj Karlo Ivančić koji nije skrivao zadovoljstvo drugim izdanjem ovog festivala.

„Ovo je fenomenalno. Ja sam prezadovoljan – zaista jako lijep odaziv publike. Recital – stvarno večer za pamćenje – Ivan je to izveo maestralno. Klavir u ovom prostoru zvuči prekrasno. Vjerujem da su svi uživali u sve tri večeri. Mislim da je ovo velika stvar za Petrinju, općenito za kulturnu scenu Hrvatske. Ja vjerujem da ćemo dogodine održati i treće izdanje i tako godinu za godinom i vjerujem da će to zaista postati jedan jako bitan kulturni događaj, jedan prestižan festival u Hrvatskoj koji će kroz budućnost ugostiti vrhunske hrvatske i inozemne umjetnike. Evo već sad imamo tako fenomenalne umjetnike koji su međunarodno priznati – odazvali su se mom pozivu i zaista im na tome puno hvala. Vjerujem da su svi večeras, Petrinjke i Petrinjci i svi koji su došli van Petrinje, zaista uživali u koncertu. Stvarno sam uzbuđen, ostvario mi se na neki način jedan san da nešto ovakvo pokrenem u Petrinji“, rekao je Ivančić koji je također zahvalio svima koji su omogućili održavanje ovogodišnjeg, trodnevnog Memorijala.

„Prije svega želim iskazati veliko poštovanje i zahvalnost publici, dragim Petrinjkama i Petrinjcima, svim prijateljima Petrinje, svim ljubiteljima klasične glazbe što su kroz ova tri dana posjećivali naše koncerte i na taj način iskazali podršku festivalu i kulturi našeg grada. Želio bih zahvaliti i svima onima koji su omogućili da se ovaj Festival održi – Gradu Petrinji na čelu s gradonačelnicom, Ministarstvu kulture i medija, Pučkom otvorenom učilištu na čelu s ravnateljem Milanom Hercegom i svim suradnicima. Kao vanjski suradnik ovog festivala zaista sam sretan što su prepoznali ovakvu jednu ideju. Hvala i Turističkoj zajednici na čelu s direktoricom, zahvaljujem i našem župniku Josipu Samaržiji što je ustupio prostor crkve da bi se Festival mogao uopće održati i sestri Mariji na pomoći pri organizaciji. Hvala i  Glazbenoj uniji „Unison“ uz čiju pomoć je ovaj predivni instrument prije tjedan i pol stigao u našu Petrinju“, kazao je Ivančić. (On sam ove godine na festivalu nije nastupio, ali kaže kako će to učiniti dogodine. Držat’ ćemo ga za riječ!).

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X