Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
20210529_122906www

Zbirka skladbi „Teb u slavu dome naš“ predstavljena u 12:19 h

PETRINJA – „Teb u slavu dome naš“ naziv je zbirke skladbi posvećenih HPD-u „Slavulj“ koja je predstavljena u gradskom parku na Strossmayerovom šetalištu. Predstavljanje je počelo pjesmom u 12:19 h čime je ujedno obilježen i peti mjesec od razornog potresa. Predsjednik HPD-a „Slavulj“ Željko Crnković je rekao kako ideja za objavu zbirke skladbi posvećenih društvu postoji već izvjestan broj godina:

„Od zamisli do provedbe i tiska je prošlo petnaestak godina tijeom kojih smo istraživali i skupljali sve što se može naći u nama dostupnoj pisanoj i glazbenoj arhivi „Slavulja“, ali i izvan toga. U pojedinim skladbama posebice iz prvih godina djelovanja ostao je samo pisani podatak o nastanku, skladatelju i tekstopiscu. Notnih zapisa nažalost nema.“

Potraga za izgubljenim partiturama traje i danas. Zanimljiv je podatak kako se geslo preuzeto za naslov zbirke prvi put javlja na povijesnom barjaku „Slavulja“ davne 1872. godine. Prvu otpjevanu pjesmu slavuljaši su posvetili prvoj žrtvi potresa Lauri Cvijić.

Dirigent „Slavulja“ maestro Josip Degl’Ivellio je prvo naglasio kako su danas prije nastupa održali prvu probu nakon pola godine, a ovaj koncert je zasigurno prvi u državi koncert jednog pjevačkog zbora nakon popuštanja epidemioloških mjera. Potom je rekao kako je ponosan na knjigu koju predstavljaju:

„Ova knjiga se dugo radila i zamišljena je kao jedan moj poklon HPD-u „Slavulj“ i ovom gradu za mojih 25 godina rada u HPD-u „Slavulj“ i u Petrinji. Stjecajem okolnosti ta svečanost, taj koncert i ta proslava se još nije dogodila. Ugazili smo u dvadeset sedmu godinu rada, ali važno je da je ostala knjiga.“

Deliveljo je dodao zanimljiv podatak kako je knjiga u tisak krenula ujutro tog 29.prosinca kada se u Petrinji dogodio razorni potres. Stoga nije nije mogao tog treba zanimisliti u kojim će se okolnostima promovirati knjiga.

Ovim događajem je nastavljena inicijativa  ŠPK Petrinia pod nazivom Pjesmom, glazbom i plesom u inat! „Na ovaj način ponovno šaljemo poruku da smo tu, živimo i ne odustajemo, jer grad su ljudi!“, poručili su iz Hrvatskom doma Petrinja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

„Vilenjaci se bude“

STRAŠNIK – Nakon što su svoju „ruku dobrote“ pružili osobama i obiteljima u potrebi, skupina

X