Zbor Capella Victoria iz Jakarte pobudio pažnju Petrinjaca Zbor Capella Victoria iz Jakarte pobudio pažnju Petrinjaca
PETRINJA – U župnoj crkvi sv.Lovre nastupio je zbor Capella Victoria iz glavnog indonezijskog grada Jakarte. Bili su posebni gosti HPD-a „Slavulj“ povodom obilježbe... Zbor Capella Victoria iz Jakarte pobudio pažnju Petrinjaca

PETRINJA – U župnoj crkvi sv.Lovre nastupio je zbor Capella Victoria iz glavnog indonezijskog grada Jakarte. Bili su posebni gosti HPD-a „Slavulj“ povodom obilježbe 155 obljetnice osnutka i neprekinutog djelovanja „Slavulja“. Zbor je 2005. godine osnovalo nekoliko mladih župljana sv. Terezije, a trenutno ima 53 pjevača iz 27 različitih župa u nadbiskupiji Jakarte i tri župe u nadbiskupiji Bogor. Zbor nam je predstavio dirigent Herman Joseph Tan:

„Naš zbor je djeluje u nadbiskupiji Jakarte i specijalizirani smo za sakralnu polifonu glazbu, osobito rimsku polifoniju. Pjevamo skladbe Giovani Palestrine, Aneria, također na repertoaru su predstavnici španjolske škole kao što su Tomás Luis de Victoria iz doba renesanse i njegovi suvremenici. Od modernih skladatelja tu su Domenico Bartolucci i drugi.“

Cappella Victoria Jakarta neprestano proširuje svoj glazbeni repertoar sakralne polifonije, koji trenutno iznosi 150 pjesama i raste, a trenutno pokriva glazbu za sve blagdane i spomendane u liturgijskom kalendaru rimokatoličke crkve.

U njihovom repertoaru odnedavno je i skladba O sacrum convivium maestra Josipa degl’Ivellia iz HPD-a „Slavulj“. Maestro degl’Ivellio nam je otkrio kako je došlo do ovako plodonosne suradnje:

„Suradnju smo započeli prije dvije godine iz nekoliko razloga. Bili smo na istom Bartoluccijevim festivalu gdje sam ja na početku bio s akademskim muškim zborom, poslije s Petrinjom i Cosettom. Oni su bili taman između dva naša zbora. Potom sam čuo da su počeli izvoditi neke moje kompozicije i dogovorili smo se da ću im ja nešto napisati. Potom je 29.prosinca 2017. napisana Sacrum Convivium koju sam čuvao i oni su je prvi izveli na jednoj svetoj misi u Jakarti. Dogovorili smo se i da ću im napisati jednu skladbu za njihovu godišnjicu.“

Inače, gosti iz Indonezije su trenutno na svojoj europskoj turneji. Već su nastupili za svoju ambasadu u Zagrebu, pa u crkvi sv.Katarine, te u crkvi u Presvetog srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Nakon nastupa u Petrinji idu u još u Austriju i Italiju nakon čega se vraćaju u daleku Indoneziju.

Gost koncerta bio je Memli Kelmendi dirigent zbora „Siparantum“ iz Peći iz Kosova koji je u Petrinju došao samo radi ovog koncerta. Maestro Kelmendi je dirigirao te večeri i to svoju skladbu Agnus Dei.

Na kraju ćemo dodati kako je program financiran po javnom natječaju za financiranje projekata i programa udruga, program gradskih manifestacija. Koncertu je u ime Grada nazočila zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.

PROGRAM KONCERTA JE BIO SLJEDEĆI:

CAPPELLA VICTORIA JAKARTA, INDONEZIJA

 Dirigent: Herman Yoseph Tan

 Thomas Louis da Victoria: O LUX BEATA TRINITAS

Thomas Louis da Victoria: JESU DULCIS MEMORIA

Orlando di Lasso: EXPECTANS EXPECTAVI

Josquin Deprez: AVE MARIA, VIRGO SERENA

Giovanni Pierluigi da Palestrina: EGO SUM PANIS VIVUS

Giovanni Pierluigi da Palestrina: HAEC DIES

Claudio Monteverdi: CHRISTE, ADORAMUS TE

Claudio Monteverdi: CANTATE DOMINO

  1. Giuseppe Magrino OFMConv.: SANTO E TERRIBILE
  2. Giuseppe Magrino OFMConv.: O VIA VITA VERITAS

Marco Betta: RESURREXI

Memli Kelmendi: AGNUS DEI

msgr. Domenico kardinal Bartolucci: DOLOROSA ET

VENERABILIS

msgr. Domenico kardinal Bartolucci: O SACRUM CONVIVIUM

♫ Zajedničko pjevanje oba zbora ♫

Josip degl’ Ivellio: AVE VERUM

Posvećeno zboru „Corale Santa Caecilia“ iz Vicovara (Rim) i

  1. Robertu Proietti, prigodom proslave 20. godišnjice Zbora (20.10.2006.)

Josip degl’ Ivellio: O SACRUM CONVIVIUM

Posvećeno g. Hermanu Yoseph Tan i

Cappella Victoria Jakarta, Indonezija (29.12.2017.)

♫   Cantare bis orare!   ♫

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.