Zelena lista: „Nuklearni otpad nije igra“ Zelena lista: „Nuklearni otpad nije igra“
SISAK – Nenad Matić, predsjednik Zelene liste, u Sisku je održao konferenciju za novinare naslovljenu „Nuklearni otpad nije igra“. Rekao je kako je u... Zelena lista: „Nuklearni otpad nije igra“

SISAK – Nenad Matić, predsjednik Zelene liste, u Sisku je održao konferenciju za novinare naslovljenu „Nuklearni otpad nije igra“.

Rekao je kako je u hrvatskoj politici uobičajeno da se odgađa donošenje odluka, a onda se pod pritiskom rokova, politikom „svršenog čina“, odluke „lome preko koljena“, bez obzira na protivljenje lokalnog stanovništva na čiju štetu se donose i bez obzira na stav struke. Nažalost, Sisak i Sisačko-moslavačka županija često su osuđeni na takvu politiku „svršenog čina“. Matić kaže kako se to vidjelo i na primjeru Rafinerije o kojoj se počelo razgovarati tek kada su Mađari najavili zatvaranje proizvodnje u Sisku. Tek će se vidjeti, kaže, što će biti s Petrokemijom.

„Činjenica je da se Vlada Republike Hrvatske i resorni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ponašaju s nekim odlukama kao da su igra, kao da to nisu krucijalne odluke za budućnost određenog kraja, za budućnost nekih ljudi, a u nekim slučajevima i za budućnost Republike Hrvatske. Jedna od takvih situacija je i zbrinjavanje nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško. To je problem za koji znamo jako dugo, kao što znamo i da nam je 2023. godina konačni rok za njegovo rješenje, ali mi u Hrvatskoj sve probleme – od pročistača otpadnih voda, preko centara za gospodarenje otpadom, pa do odlaganja nuklearnog otpada, rješavamo u zadnji čas. Kada vam je krajnji rok 2023. godina, vi odluku morate donijeti 2017., kako biste proveli sve procedure, pribavili sve dozvole i na vrijeme pripremili situaciju u suglasju s lokalnim stanovništvom, s lokalnom zajednicom, ali i u suglasju i s prirodom i sa strukom“.

Primjer politike „svršenog čina“ vidi i u tome što se kao sve izglednija lokacija za odlagalište nuklearnog otpada navodi prostor bivše vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori, na Banovini, u Sisačko – moslavačkoj županiji. Matić je podsjetio na niz razloga zbog kojih to nije dobra lokacija – blizina Une, podzemne vode, moguće havarije u transportu od Krškog do Dvora, sigurnosni razlozi, blizina granice s BiH…

„Napominjem da će Bosna i Hercegovina najvjerojatnije biti protiv te lokacije. Nisam siguran jesu li su nam odnosi sa susjednom državom toliko nevažni da forsiramo jednu lokaciju bez suglasja i dogovora, jer to je vrlo blizu granici. Mi bismo te stvari morali dogovarati. Javno ističemo da im dajemo potporu za ulazak u Europsku uniju, a istovremeno u ovoj situaciji s njima se ne dogovaramo i ne želimo naći zajednički jezik“.

Zajednički jezik nije pronađen ni sa lokalnom zajednicom u čijem bi „dvorištu“ trebalo biti pohranjeno (prema izračunima koje iznosi Matić) oko 15 tisuća bačvi radioaktivnog otpada.

„Nažalost, u Republici Hrvatskoj nema rasprave o tome. Kao i za centre za gospodarenje otpadom, ta odluka se donese onako usput, između dvadeset drugih točaka. Kod nas se to nažalost radi „prebijanjem preko koljena“, donošenjem odluke u Zagrebu, a vi u Dvoru, u Sisačko-moslavačkoj županiji ili u gradu Sisku, vas se ništa ne pita, vi ste ovdje samo da služite za naš nuklearni otpad, možda sutra za neki drugi otpad, možda sutra za neku drugu lošu industriju. Tu smo da vama za našu korist donesemo naše hrvatsko nuklearno smeće ili nešto drugo. Mislim da bi i Sisak i Sisačko-moslavačka županija, naročito stanovnici i udruge trebali jače reagirati i trebali bi reagirati kad je vrijeme.“

A vremena za reagiranje, sve je manje, upozorio je Matić.

„Vrijeme je sada, jer u trenutku kada već počinju procesi, onda je prekasno. Samo ću vam reći da su već promijenili prostorni plan, a kad su sve odluke donesene i kad dolaze bageri, onda se vi možete bacati pod te bagere, ali procese više ne možete zaustaviti. Sada je proces donošenja. Ako se stvari ne zaustave i ne promijene u idućih nekoliko mjeseci, bit će prekasno jer je rok 2023. blizu. Morat će se tražiti dozvole, a kad se jednom izdaju dozvole onda nažalost više nema natrag. Onda taj proces više nećemo moći zaustaviti, jer onda nećemo stići uhvatiti rok 2023. godine i slijedit će nam penali. Slovenci će svoje odlagalište, bez obzira na sve, pripremiti i biti spremni 2023. po velikoj cijeni, par puta većoj nego što je normalna cijena u Europi, uskladištiti i naš dio“.

U Europskoj uniji, svi takvi projekti prolaze tek uz suglasnost i dogovor s lokalnom zajednicom, napominje Matić.

„Ja ovo koristim da pozovem ministra Tomislava Ćorića da u pratnji Milorada Pupovca dođe u Dvor, razgovara s mještanima i predstavnicima vlasti u Dvoru i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Činjenica je da smo vrlo brzi u reagiranju kada su u pitanju neke teme, poput incidenta u Splitu – onda to postaje top tema u Hrvatskoj, a kada se ugrožava potencijalnu sigurnost dvije – tri tisuće ljudi koji su izabrali Milorada Pupovca, tada nije toliko agilan, tad toliko ne prosvjeduje, ne traži odluku Vlade, a ovo je donijela Vlada Republike Hrvatske koju on podržava. Pozivam i sve one koji imaju utjecaj unutar SDSS-a da izvrše utjecaj na Milorada Pupovca da u Vladi pokrene raspravu o tome. Zaista mislim da ministar Ćorić, ali i gospodin Pupovac trebaju doći na teren, da trebaju razgovarati s ljudima i trebaju naći zajedničko rješenje s lokalnom zajednicom i da onda ono što oni svi zajedno dogovore podrži sva javnost i grada Siska i Republike Hrvatske“.

Na novinarski upit prokomentirao je izjavu župana Žinića da je odlagalište u Čerkezovcu predviđeno za nisko i srednje radioaktivni otpad, a ne nuklearni.

„Mi možemo to zvati kakogod, ali to je nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško. Mi također imamo i naš radioaktivni otpad iz bolnica koji trebamo negdje zbrinuti, a koji se sada zbrinjava na Institutu Ruđer Bošković. Međutim, činjenica je da se župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić mora odlučiti je li on član HDZ-a i podržava sve odluke Vlade ili je župan svoje županije i hoće li sutra, kada bude neki prosvjed ili neka borba za korist Sisačko-moslavačke županije, na tim prosvjedima stati uz građane ili će stati uz Vladu Republike Hrvatske.“

U slučaju izostanka dijaloga, Zelena lista će, rekao je Matić, organizirati prosvjede u Zagrebu.

„U slučaju da ne bude zajedničkog jezika, zajedno s aktivistima i udrugama organizirat ćemo prosvjede, ali u Zagrebu. Ne u Dvoru, jer Vladu ne zanimaju prosvjedi u Dvoru ili u gradu Sisku. Tu možete blokirati prometnice i što god hoćete, ali  kad to nije pred njihovim dvorištem i pod njihovim prozorima, onda ih to ne zanima. Pomoći ćemo sa svojim članstvom udrugama i svima koji su zainteresirani za prosvjed u Zagrebu da probamo tu odluku izmijeniti, odnosno da dođemo do toga da odluka bude stručno i društveno objašnjena i u suglasju s lokalnom samoupravom. Ja nisam stručnjak za zbrinjavanje nuklearnog otpada, ali mislim da stručnjaci, i ne samo stručnjaci, trebaju razgovarati s građanima i doći do zajedničkog rješenja. Ne možete u Banovinu, „lomljenjem preko koljena“, bez da ikoga pitate, dovesti nuklearni otpad“, poručio je predsjednik Zelene liste, Nenad Matić.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.