uhbpp19go

Željko Bjelac izabran za predsjednika novoosnovane Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja

PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održana je Osnivačka skupština Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja za čijeg je predsjednika izabran Željko Bjelac koji se zahvalio na ukazanom povjerenju.

„Ja vas lijepo molim, kao prijatelje, kao hrvatske branitelje, ljude koje poznajem iz 1991.godine do sadašnjih dana, dajte da već jednom pokažemo svoje pravo lice i da ovu Udrugu vodimo na jedan lijep i perfektan način. Zašto vas pozivam da ovu našu Udrugu vodimo na jedan najbolji mogući način, upravo zato da bi se odužili svim onim ljudima kojih nema među nama, da bi se odužili i onim ljudima koji su nas vodili 1991.godine, a sjetite se tih ljudi“, rekao je uvodno Bjelac te je istaknuo kako se nada da će zajedno sa izvršnim tijelima Udruge opravdati povjerenje članova.

„Budite hrvatski branitelji od prvog do zadnjeg dana, budite oni ljudi, pravi, izabrani smo zato, nemojte prenositi neistinu, pričajte istinu o Domovinskom ratu, pričajte istinu o nama koji smo taj Domovinski rat prošli, koji smo sve svoje, pa i dijelove tijela, svoje živote ugradili u to“, rekao je Bjelac koji je ujedno pozvao i ostale da im se priključe i postanu njihovi članovi.

Predsjednik Radnog predsjedništva Udruge Mladen Korečić je upoznao sve prisutne koja je zapravo svrha osnivanja ove Udruge te koji su ciljevi Udruge. „Temeljno programsko usmjerenje i djelovanje Udruge je sveobuhvatno i neprekidno angažiranje predsjednika Udruge i svih tijela Udruge kako bi se što vjerodostojnije promicale temeljne vrijednosti Domovinskog rata, promicala herojska djela, žrtve  pripadnika hrvatske policije u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Zaštititi društveni status, dostojanstvo i čast i ugled i vitalni interes članova Udruge, kao interesi obitelji, poginulih, umrlih, nestalih, ranjenih i teško bolesnih pripadnika policije te pomoć i zaštita obiteljima poginulih i nestalih pripadnika Udruge policije“, rekao je Korečić te ujedno otkriva koji su ciljevi rada Udruge.

„Okupljanje što većeg broja članova udruge, dostojno obilježavanje i trajno sjećanje na žrtve Domovinskog rata, sjećanje na stradale, ranjene, poginule i nestale pripadnike policije, ali i sve ostale koji su dali svoje najvrjednije za slobodu , samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, obilježavanje svih pobjeda, podviga, uspjeha i herojskih djela pripadnika policije tijekom Domovinskog rata u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, zaštita statusa, dostojanstvo, ponos, čast i ugled pripadnika policije te pomoć u njihovoj prilagodbi u mirnodopskim uvjetima“, dodaje Korečić te je kao ciljeve još naveo : „Materijalna pomoć socijalno najugroženijim pripadnicima policije Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, posmrtna pripomoć članovima obitelji poginulih pripadnika policije iz Domovinskog rata, iznošenje istine u zemlji i inozemstvu o Domovinskom ratu i ulozi pripadnika policije u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih, kulturnih, pravnih, ekonomskih i gospodarskih vrednota i drugih općih interesa hrvatskih građana u Republici Hrvatskoj, poticanje razvoja demokracije, zaštite sloboda“, naveo je Korečić.

Miljenko Bušić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Grada Petrinje je čestitao novoizabranom predsjedniku. „Želim vam puno sreće u radu, a to će vam sigurno trebati. Znam situaciju u kojem se nalazila vaša udruga, u principu iz koje ste svi manje-više i izašli, na ovaj način pošto ste sada članovi ove nove udruge, pratio sam tijekom mjeseci što se događa, pokušao sam sa bivšim predsjednikom komunicirati, iako je on to odbijao, na kraju vi ste donijeli odluku i meni je drago što ste donijeli odluku da pokrenete ponovno Udrugu branitelja policije grada Petrinje jer to je po meni jedna od najznačajnijih udruga u ovom gradu. Odbor za branitelje Grada Petrinje, odnosno Odbor hrvatskih branitelja Domovinskog rata i udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, odnosno Gradskog vijeća, čiji sam ja trenutno predsjednik, bit će vam stalno na usluzi“, rekao je Bušić.

Podsjetio je kako je trenutno raspisan gradski natječaj za Udruge, gdje se za udruge proistekle iz Domovinskog rata izdvaja 200 tisuća kuna. „Za iduću godinu ove godine u Proračunu je amandmanom podignuta stavka za hrvatske branitelje u iznosu od 100 tisuća kuna i to za prevenciju bolesti, putem sportskih odnosno tjelesnih aktivnosti branitelja. Tako da imate vremena, taj natječaj će ići u drugom mjeseci. Možete zajedno sa svojim kolegama iz udruge osmisliti programe kojima ćete se uključiti u neke sportske i tjelesne aktivnosti, da radite na prevenciji bolesti i svome zdravlju. Pojavljuju se još dvije stvari koje će biti značajne i koje udruge trebaju početi ostvarivati, a to je prenošenje svega onoga što radite na mlade generacije, trebate početi što više komunicirati sa mladim osobama, mladim organizacijama, školama i prenositi svu ovu istinu na njih, jer ako to ne napravimo nismo obavili posao. S druge strane, onaj drugi najvažniji zadatak je da ostane što duže živi. Po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, smrtnost branitelja je visoka, a prosječna doživljenost je ni 52 godine“, podsjetio je Bušić te poručuje kako trebamo puno raditi na zdravlju branitelja. Na kraju je udruzi poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Joso Fakčević je podsjetio kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dodijelila ratnoj Policijskoj postaji odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog, te ističe kako će upravo to odlikovanje i zastava ratne policije biti postavljeni u Policijskoj postaji Petrinja.

Članovi novoosnovane Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja, njih 31, jednoglasno su usvojili Statut, Poslovnik, radna tijela, Izvršni i Nadzorni odbor, kao što su donijeli odluku o pristupanju Zajednici udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske. Također je odlučeno kako će Udruga svoj dan obilježavati 28.rujna u znak sjećanja na napad na Policijsku postaju Petrinja koji se dogodio upravo toga datuma 1990.godine.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X