ZU1

Zimski uvjeti na cesti počinju, odnosno računaju se od 15. studenoga i traju do 15. travnja sljedeće godine, a u stvarnosti kada nastupe uvjeti da je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Nakon razdoblja neuobičajeno toplog i suhog vremena za ovo doba godine, u predstojećem razdoblju očekuje se kiša, vjetar, magla te snijeg. Kao i svake godine tako i ove Policijska uprava sisačko moslavačka, u cilju pravodobnog poduzimanja mjera i aktivnosti policije, poduzela je niz radnji u svrhu postizanja uvezanosti i koordinacije svih mjerodavnih subjekata i službi nadležnih za čišćenje cesta u zimskim uvjetima.

Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez budući se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.
Podsjećamo, zimski uvjeti na cesti počinju, odnosno računaju se od 15. studenoga i traju do 15. travnja sljedeće godine, a u stvarnosti kada nastupe takvi uvjeti da je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme padanja snijega, odnosno kada je kolnik bio prekriven snijegom za vrijeme zimskih uvjeta na cesti 2013./2014. godine evidentirano je 40 prometnih nesreća u kojima je bilo devet ozlijeđenih osoba, dvije osobe zadobile su teške tjelesne ozlijede, deset ih je lakše ozlijeđeno, dok je u 31 nesreći nastala materijalna šteta. U periodu 2014./2015. godine dogodilo se 40 prometnih nesreća, od čega su u devet nesreća dvije osobe teško ozlijeđene, deset osoba lakše, a u 31 nesreći nastala je materijalna šteta, dok se 2015./2016. godine dogodilo 29 prometnih nesreća od čega je u šest nesreća šest osoba bilo lakše ozlijeđeno, a u 23 nesreće nastala je materijalna šteta.

U periodu 2016./2017. godine, za vrijeme zimskih uvjeta kada je kolnik pokriven snijegom i ledom, dogodilo se 25 prometnih nesreća. U pet nesreća pet osoba je bilo lakše ozlijeđeno, a u 20 nesreća nastala je samo materijalna šteta. U periodu 2017./2018. godine dogodilo se 57 prometnih nesreća od čega je u jednoj nesreći jedna osoba smrtno stradalajedna osoba je zadobila teške tjelesne ozlijede, 23 osobe su bile lakše ozlijeđene, dok je u 38 nesreća nastala samo materijalna šteta. U periodu 2018./2019. godine dogodilo se 40 prometnih nesreća od kojih 12 nesreća u kojima  je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozlijede, a 12 osobe je lakše ozlijeđeno, dok je u 2nesreća nastala samo materijalna šteta.

“Prije početka zimskih uvjeta na cestama vozače i ostale sudionike u prometu želimo podsjetiti da nastupanjem otežanih uvjeta upravljanja vozilima dodatno povećaju oprez u prometovanju te podsjetiti na zakonsku regulativu koja definira zimske uvjete na cestama i zimsku opremu: Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.”, ističu iz Policijske uprave Sisačko-moslavačke.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X