Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ivozinic25112020zupskup

Žinić: „Smatram da obnova nakon potresa ide presporo i da će tu biti određenih poteškoća….“

TOPUSKO – Na Aktualnom satu Županijske skupštine, koja je održana u Topuskom, vijećnica Narodne stranke Reformisti Adelina Ivković pitala je župana Ivu Žinića kako je zadovoljan dosadašnjim aktivnostima vezanim za sanaciju šteta nastalih u potresu. Župan Žinić se još jednom zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli potresom pogođenom području.

„Doista je puno učinjeno. Veliki iskorak je napravljen formiranjem Stožera od strane Vlade na čelu s potpredsjednikom Vlade, ministrom branitelja Tomom Medvedom. U Stožer je uključen čitav niz ljudi iz svih resora, svih ministarstava, uprava, lokalne samouprave, pojedinaca i svih ostalih i koji doista rade veliki posao. Na čelu s Ministarstvom graditeljstva gdje ministar Horvat, potpredsjednik Milošević, tri čelne osobe koje vode Stožer na jedan kvalitetan način. Financijska sredstva od 100 milijuna kuna je nešto što je bila prva pomoć za sanaciju određenih šteta i ta sredstva se i danas koriste“, rekao je Žinić.

Podsjeća kako je Vlada uložila i dodatna financijska sredstva u naše područje, no smatra kako sve to ide presporo. „Kroz obnovu infrastrukture tu je još dodatno uloženo 25 milijuna kuna u obnovu županijskih lokalnih cesta, 75 milijuna kuna na obnovu cesta i mostova, na otklanjanju određenih posljedica na zemljištima, klizištima, rušenju objekata, puno je toga učinjeno. Donesen je, ajde mogu reći da sam zadovoljan i sa Zakonom o obnovi Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije gdje se predviđa postupak obnove obiteljskih kuća. Smatram da to ide presporo i da će tu biti određenih poteškoća“, kazao je Žinić.

Podsjeća kako su štete nakon potresa velike te se procjenjuje na gotovo 47 milijardi kuna. Stoga smatra kako će obnova trajati godinama. „Obnovit će se i zgrade, vrlo sporo. Grad Petrinja, centar grada, evo ja ću to reći ovdje otvoreno pa onda neka me netko za 10 ili 15 godina pita, će trajati najmanje 10 ili više godina, obnova centra grada Petrinje. Smatram da će tu obnovu raditi bez kompromisa, na jedan drugačiji način. U početku je to dobro sve izgledalo, sada se kompliciraju stvari. Opet birokracija preuzima svoj posao, komplicira određene stvari“, rekao je Žinić.

Dodaje kako od potresa u Zagrebu koji se dogodio u ožujku prošle godine do danas nije obnovljena niti jedna kuća, stoga smatra da sve ovo treba ići puno brže. „Obnova će biti napravljena da li za pet, 10, 15 ili 20 godina, međutim tu ostaju druge teškoće, to je ono na čemu ću ja inzistirati da se krene u revitalizaciju ovog prostora naše županije. Što podrazumijevam pod revitalizacijom? Mora biti donesen Zakon o revitalizaciji Banovine koji će onda garantirati da će i određena sredstva biti uložena u ovo područje. Nakon potresa, ovo područje je devastirano štetom, odlaskom ljudi, gubitkom radnih mjesta, gubitkom određenih potencijala i tu država mora uložiti znatno više i puno brže reagirati u određenih stvarima. Tu se moraju napraviti određene reforme“, odgovorio je Žinić.

Vijećnica Ivković je također postavila pitanje u kakvom su stanju županijske škole nakon potresa na našem području. Župan Žinić podsjeća kako je od sveukupno 53 škole na našem području, njih devet neupotrebljivo, dok je 12 škola teže oštećeno.

„To je Osnovna škola u Jabukovcu gdje su izvedeni radovi na sanaciji, uglavnom su to bila unutarnja uređenja, pukotine, žbuka, pregradni zidovi, instalacije i tu je uloženo 250 tisuća kuna i tu polaze nastavu 70 učenika iz te škole i maturanti iz Srednje škole Petrinja kojih ima oko 80. Osnovna škola Glina, izvedeni su radovi sanacije unutarnjeg dijela zgrade u ukupnoj vrijednosti 615 tisuća kuna, broj učenika koji polazi na nastavu 465. Također, Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja, gdje su izvedeni radovi sanacije unutarnjeg dijela zgrade i na područnoj školi Češko selo, ukupna vrijednost izvedenih radova je 600 tisuća kuna. Broj učenika koji ovdje polazi je 359 iz matične škole te 291 učenik iz Prve osnovne škole“, odgovorio je Žinić. Na samom kraju se zahvalio svim donatorima koji su odlučili financijski pomoći obnovu Srednje škole Petrinja, Prve osnovne škole Petrinja te Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X