Izbornik
zlatnakuna19go

Zlatne kune za najuspješnije, a ove godine to su SELK, MMM Vukelić i SANO

SISAK – U velikoj dvorani Županijske komore Sisak na Svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Sisak uručene su plakete Zlatna kuna kao i priznanja za kontinuirano poslovanje. Boris Mesarić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Sisak je istaknuo kako je ovo na neki način proslava gospodarstva u našoj županiji.

„Bez obzira na sve teškoće koje mi godinama imamo u ovoj našoj županiji, uvijek naglašavam da smo mi proizvodno-izvozna županija, proizvodno-izvozno gospodarstvo koje nažalost ne prate i rezultati poslovanja kakvi bi trebali biti. Jer proizvodnja je uvijek u određenim problemima, a posebno u našoj županiji gdje imamo najvećeg gospodarskog subjekta, a to je Petrokemija, koja je u poteškoćama bila svih ovih proteklih godina“, rekao je Mesarić.

Dodaje kako se ove godine vidi jedan veliki napredak jer se pojavljuje niz novih tvrtki na području naše županije. „Naravno vrlo teško je nadoknaditi velike gospodarske subjekte koji su ovdje bili prije rata jer nema više tvrtki koje će zaposliti od tisuću do dvije tisuće ljudi. Uvijek je prvi korak pa je to pitanje razvoja. Radujemo se i vjerujemo da će to biti dobar zamah. Posebno veseli da naši poduzetnici posluju sve bolje. Drvni sektor nam je izvrstan“, dodaje Mesarić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako je i Županija sigurno svojim djelovanjem doprinijela pozitivnim gospodarskim kretanjima, te podsjeća kako Županija izdvaja najviše proračunskog novca od svih županija u Hrvatskoj, ukupno 3,59 posto proračuna.

„Apsolutno da pozitivni trendovi u gospodarstvu u zadnjih nekoliko godina su izraz i doprinos i Vlade Republike Hrvatske koja je svojim određenim reformskim mjerama, pogotovo poreznim rasterećenjima djelomično doprinijela pozitivnom kretanju gospodarskih uspjeha. Svakako to nije dovoljno, trebat će i dalje krenuti i pokušati rasteretiti gospodarstvo određenim dažbinama i vjerujem da će to Vlada i napraviti“, istaknuo je Žinić.

Također dodaje kako u županiji nikada manje nije bilo nezaposlenih kao ove godine, kao i nikada više zaposlenih. „Sve to doprinos, možemo reći donekle i politici. Ali svakako su tu najveći doprinos gospodarstvenici, ljudi koji vode ove tvrtke. Spomenuta najveća kompanija Petrokemija u Kutini koja je doživjela svoj novi, ja bih rekao, prosperitet. Vjerujem da će onime što je učinjeno u zadnje dvije godine i od strane Vlade Republike  Hrvatske i menadžmenta, doprinijeti, tvrtku smo očuvali, ona sada posluje i najveći je izvoznik. Moram reći da smo mi kao županija jedna od rijetkih koja ima pozitivan score između uvoza i izvoza“, dodaje Žinić i ističe kako taj pozitivan trend trebamo nastaviti, a kao problem je naveo nedostatak radne snage, no vjeruje u žilavost našeg gospodarstva.

U kategoriji velikog trgovačkog društva Zlatnu kunu osvojila je kutinska tvrtka SELK čiji nam je predsjednik Uprave Ivan Brkić istaknuo kako se samo treba puno truditi kako bi se postigao uspjeh. „Tijekom ovih 25 godina, ono što je moj najveći ponos, i ponos SELK-a, prosjek zaposlenih je 1130 radnika tijekom 25 godina. Znači SELK je jedna tvornica koja je 10 puta više 25 godina zapošljavala nego što je imala van privatizacije. To je naš ponos. Danas radimo sa tvrtkom TDK u Japanu, oni su naš partner“, rekao je Brkić te dodaje kako SELK danas radi u tri smjene te trenutno zapošljavaju 742 radnika. Ističe kako je posebno ponosan na sve radnike SELK-a, te poručuje kako bi svaki poduzetnik trebao najviše voditi brigu upravo o svojim zaposlenicima.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava Zlatnu kunu je osvojila obiteljska tvrtka MMM Vukelić, a kako je pojasnio direktor te tvrtke Marijan Vukelić, osnovani su 1992.godine, dok je proizvodnja krenula tek nakon završetka Oluje.

„Prvih djelatnici koji su bili zaposleni u tvrtci, bilo ih je tada svega šestero, danas nakon 25 godina nas je 205 i nećemo ostati na tome. Naša djelatnost je znači prerada i proizvodnja drva, finalnih proizvoda od drva, furnir, ploče, lamela, podovi, zatim kompletno stolarija, unutarnja i vanjska, interijeri i namještaj. Zasluga za sve ovo naravno je moja obitelj koja me pratila i podržavala cijelo vrijeme, ali isto tako i naši inženjeri, tehničari i vrijedni ljudi, djelatnici u tvrtci koje nastojimo adekvatno nagraditi“, rekao je Vukelić.

U kategoriji malog trgovačkog društva Zlatnu kunu je osvojila tvrtka SANO iz Popovače, dok je Zlatnu plaketu u kategoriji inovativnost dobila sisačka tvrtka Auto promet. Među dobitnicima priznanja za kontinuirano poslovanje našle su se i tri tvrtke s petrinjskog područja, a to su Belona, Dolenac promet te Kamen centar iz Mošćenice koji posluju već 25 godina.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X