Znate li što je apiterapija? Znate li što je apiterapija?
PETRINJA- Pčelarska udruga „Petrinja“ u suradnji s POU „Hrvatski dom“ Petrinja organizirala je ovog petka predavanje na temu „Apiterapija kod bolesti dišnog sustava“. Predavanje... Znate li što je apiterapija?

PETRINJA- Pčelarska udruga „Petrinja“ u suradnji s POU „Hrvatski dom“ Petrinja organizirala je ovog petka predavanje na temu „Apiterapija kod bolesti dišnog sustava“.

Predavanje je održala Zrinka Franić, dr.med., znanstvena novakinja na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu, polaznica poslijediplomskog doktorskog studija „Biomedicina i zdravstvo“ na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, inače članica Upravnog odbora Hrvatskog apiterapijskog društva.

„Apiterapija je primjena meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i liječenju bolesti. Ovo predavanje zove se „Apiterapija kod bolesti dišnog sustava“, dakle, koncentrirat ćemo se na bolesti dišnog sustava koje se mogu liječiti apiterapijom, a sve to potkrijepljeno primjerima iz znanstvene literature“, objasnila je Franić.

Osim kod bolesti dišnog sustava, apiterapija je primjenjiva i u prevenciji i liječenju drugih bolesti.

„Apiterapija je komplementarna metoda liječenja i primjenjiva je u svim područjima i svim organskim sustavima. Prisutna je otkad je čovjeka i pčela. Ljudi oduvijek konzumiraju med i pčelinje proizvode, a apiterapija kao metoda liječenja nešto je više u fokusu zadnjih desetak godina kad su se počela raditi znanstvena istraživanja koja potkrepljuju korist apiterapije. Prije su se više koristili narodni recepti, tzv. „bakini koncerti“, a danas je kliničkim studijama i znanstvenim istraživanjima dokazana višestruka korist apiterapije i više nema sumnje u njezinu korist“.

Prostor Banovine i naši pčelari sa svojim kvalitetnim medom, imaju što za ponuditi i u području apiterapije.

„Vizija je da Banovina bude medna destinacija, tako da bi to cijelom području moglo donijeti svojevrsni razvitak. Mi zato i naglašavamo potrebu očuvanja šuma kestena koje donose najkvalitetniji med ovog područja – kestenov med. Ako se ovaj prostor očuva ekološki i uz razvoj apiterapije, čitav ovaj kraj bi mogao imati koristi i od zdravstvenog turizma“, smatra Franić. Dodaje kako je na tom tragu i projekt „Apiterapijske ordinacije“ kakva ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj, a koja bi bila pokrenuta u tradicijskom objektu u selu Klinac.

U svom predavanju, Zrinka Franić, podsjetivši uvodno na neke stare, narodne recepte liječenja medom, u nastavku je govorila o načinima primjene i mehanizmima djelovanja meda i mednih proizvoda u liječenju dišnih bolesti.

Posjetitelji predavanja imali su tako priliku čuti na koji način med može biti koristan kod prehlada, gripe, alergijskog rinitisa, upala ždrijela, sinuitisa, astme, upale pluća, KOPB-a i kašlja, što je liječnica ilustrirala i primjerima iz znanstvene literature. Između ostalog, na ovom predavanju moglo se doznati i da su za dišni sustav najbolji lipov, kaduljin, jelov, kestenov i med od majčine dušice. Savjet je da med koji se koristi u liječenju treba biti potpuno prirodan i ne treba ga zagrijavati, a za apiinhalacije najbolji je ekološki med, po mogućnosti od lokalnih pčelara.

Predavačica je naglasila kako je apiterapija samo komplementarna, dodatna metoda liječenja zbog koje se ni kod jedne bolest ne smije prekidati standardnu terapiju koju je prepisao liječnik.

„Općenito, za svaki način primjene meda i ostalih pčelinjih proizvoda u liječenju, potrebno je konzultirati se s liječnikom, pogotovo kod astme i alergijskih bolesti“, upozorila je Franić.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.