mjeresmz14042020

Župan najavio : slijedi rebalans Proračuna, rezanje plaća, pomoć gospodarstvenicima

SISAK – Na konferenciji za medije u Sisku, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić predstavio je mjere pomoći  gospodarstvenicima i građanima naše županije u vrijeme koronavirusa. Kazao je kako su ovo mjere kojima žele ublažiti sve posljedice koje su nastale ili koje će nastati u dogledno vrijeme zbog slabijeg rada gospodarstva.

„Prije svega vas želim izvijestiti da smo krenuli u rebalans Proračuna Sisačko-moslavačke županije, nacrt rebalansa je napravljen i nakon usuglašavanja ćemo sazvati sjednicu Županijske skupštine na kojoj ćemo donijeti ove mjere i rebalans Proračuna, ali i neke druge uštede koje želimo napraviti u našem proračunu. Svakako želim izvijestiti da su te uštede na razini gotovo 19 milijuna kuna koje se odnose na sve one elemente koji neće biti provedeni. Tako da smo donijeli određene odluke o ukidanju određenih subvencija i potpora za sve manifestacije i pokroviteljstva koje daje ova županija“, rekao je uvodno Žinić te ističe kako će rebalansom županijskog Proračuna biti osigurana i dodatna sredstva za pomoć zdravstvenim institucijama u našoj županiji.

Zahvalio se Vladi Republike Hrvatske i jedinicama lokalne uprave i samouprave na nizu mjera koje su donijeli za ublažavanje posljedica koronavirusa. „Naravno tu želim istaknuti jednu mjeru koja je vezana i na plaće, najavljujem da ćemo sukladno ovoj nastaloj situaciji i slabijem punjenju našeg Proračuna smanjiti i plaće dužnosnicima i djelatnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Za sada je to prijedlog da bude na razini 10 posto za mjesec travanj. Naravno da ćemo o tome raspravljati na sjednici Županijske skupštine“, naveo je Žinić te dodaje kako je tu i pomoć Razvojne agencije naše županije SIMORA koja pomaže u obradi dokumentacije za dobivanje kredita poduzetnicima, obrtnicima i poduzećima.

Osim plaća, uštede se planiraju ostvariti i na naknadama županijskih vijećnika, članova nadzornih odbora i upravnih vijeća. „Nadalje želimo pomoći i našim gospodarstvenicima na način da ćemo u našem proračunu predvidjeti određena sredstva, dakle dodatnih milijun kuna za pomoć gospodarstvenicima ali i 500 tisuća kuna, dodatna sredstva za razvoj turizma. Ovdje želim naglasiti da i nakon koronavirusa itekako razmišljamo o određenim mjerama. U pripremi je čitav niz mjera koje su vezane upravo na razvoj turizma u našoj županiji“, naveo je Žinić.

Na pitanje koje su to konkretno mjere pomoći, župan odgovara : „Za sada kroz rebalans Proračuna predvidjeli smo milijun kuna pomoći. Uglavnom će se one odnositi na one najranjivije, dakle OPG-e, male proizvođače. Znamo da su često puta obrti najugroženiji, pogotovo oni umjetnički. Mi smo i do sada imali određene mjere, ali do sada svi oni koji će kao i kroz ovu mjeru koju pomaže HAMAG BICRO gdje poduzetnici koji u zadnja tri mjeseca imaju pad prihoda od 20 posto, će moći koristiti ove kredite. Tako će i kod nas biti također omogućeno upravo tim poduzetnicima, malim i srednjim te obrtima, da koriste određene mjere“, odgovorio je Žinić.

Na pitanje hoće li biti otkaza u županijskoj upravi i županijskim tvrtkama i ustanovama, Žinić je odgovorio : „Za sada ostajemo samo na smanjenju plaća. Nitko ne može predvidjeti koliko će ova agonija trajati. Ukoliko ona bude kraće trajala, još dva do tri mjeseca, vjerujem da takvih mjera neće biti, ne samo u županiji nego i na nekim drugim razinama, ali ako se to produži kroz nekoliko mjeseci ili duže, onda ćemo naravno razmišljati i o takvim mjerama“.

Rezanjem plaća za 10 posto u sljedeća tri mjeseca županija planira mjesečno uštedjeti 250 tisuća kuna, ističe župan koji se ujedno osvrnuo i na financiranje projekta financiranih sredstvima iz fondova Europske unije.

„Svi projekti koji su u tijeku i financiraju se iz fondova EU oni se nastavljaju. Samo neki novi projekti koji su trebali biti u provedbi, oni će za sada zastati. Jer znamo da je donesena i odluka na razini Vlade o zabrani raspisivanja određenih javnih nadmetanja za one projekte koji nisu do sada realizirani, naravno to se ne odnosi na projekte EU“, kazao je Žinić, koji je na kraju najavio kako će sljedeća sjednica Županijske skupštine biti on-line i smatra kako takvo nešto neće biti teško održati.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X