Izbornik
doktoristipendije19

Županija dodijelila dvije stipendije za poslijediplomsko usavršavanje doktorskog studija

SISAK – U Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku dodijeljene su županijske stipendije za poslijediplomsko usavršavanje doktorskog studija za zdravstvene radnike. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako su na ovaj način željeli predstaviti javnosti što u zadnjih nekoliko godina rade u našoj Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić, a sve kako bi podigli zdravstvenu skrb i promovirali sam rad Bolnice.

„Svi znamo, zdravstveni sustav u Republici Hrvatskoj je opterećen dugovanjima iz prijašnjih vremena i ova naša Opća bolnica ima velika dugovanja koja su naslijeđena zadnjih 10-tak godina. Nisu ona često puta ni odraz nerada ili ne adekvatnog liječenja u našoj bolnici, nego odraz stanja načina financiranja. Pa ću vam sada reći da limite koje mi dobivamo za ovu bolnicu su jedva dostatni za plaće naših zdravstvenih djelatnika, liječnika, medicinskih sestara, tehničara i ostalog osoblja, više od 1100 djelatnika u ovoj Bolnici je nešto što je itekako velika vrijednost naše Bolnice“, rekao je uvodno Žinić.

Stoga je županija ove godine odlučila stipendirati doktorske studije u trajanju od tri godine, dvoje mladih liječnika, Andreu Lončar i Gorana Kuzmaca sa po 60 tisuća kuna.

„Uz sve što ulažemo u nabavku novih aparata, nabavljen je i taj prijeko potreban magnet, uređaj za magnetnu rezonancu. Nabavljeno je još puno drugih aparata, ne samoj u Općoj bolnici, nego i u našim ostalim zdravstvenim ustanovama, našim Domovima zdravlja gdje smo uložili gotovo osam milijuna kuna za obnovu naših ordinacija opće medicine. Radi se puno, nije jednostavno, ali danas ovdje u prvom redu želimo zadržati naše liječnike, dati im mogućnost koju možda negdje drugdje nemaju“, kazao je Žinić.

Ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić Sisak Tomislav Dujmenović je izrazio zadovoljstvo zbog dodijeljenih stipendija. „Za normalno funkcioniranje Bolnice je vrlo važno da se planiraju kadrovi, da se napravi plan ljudskih resursa. Mi smo u tijeku pravljenja plana za pet godina unaprijed. U tome svakako radimo sa Županijom i pomaže nam Škola narodnog zdravlja i Medicinski fakultet u Zagrebu. Da bi jedna Bolnica mogla funkcionirati, mora imati dovoljan broj liječnika, medicinskih sestara i tehničara, ali oni isto tako moraju biti stručni da mogu obavljati svoje svakodnevne zadatke. Isto tako je vrlo važno da taj proces stručnog osposobljavanja je kontinuiran tako da bi se zdravstva skrb i zaštita mogla podizati na jednu višu razinu“, rekao je Dujmenović.

Govoreći o planiranju ljudskih resursa za sljedećih pet godina, cilj im je podići znanstvenu razinu naše Bolnice na višu razinu. Ujedno je pojasnio što ove dvije stipendije znače za samu sisačku Bolnicu. „Na taj način dobit ćemo dva doktora znanosti koji će itekako moći podići i stručni i znanstveni nivo naše Bolnice, moći će uvesti neke nove dijagnostičke pretrage iz onih područja kojima se oni bave, to je u ovom slučaju pedijatrije, hemodijalize, odnosno nefrologije. Ovo je jedna poruka svim našim liječnicima u bolnicama, liječnicima koji će doći u našu bolnicu, jeste da liječnici koji rade kod nas, koji će doći raditi će moći ostvariti svoje osnovne egzistencijalne potrebe, svoje stručne potrebe, ali isto tako i svoje znanstvene potrebe, jedan kontinuitet. Na taj način mislimo da liječnici i medicinske sestre i tehničari imaju razloga nakon ovakvog planiranja ljudskih resursa da ostanu u našoj bolnici“, kazao je Dujmenović.

Dr.Goran Kuzmac se zahvalio Županiji i ravnatelju Bolnice na ovoj pruženoj prilici i ostvarenoj stipendiji. „Ovo je lijepa prilika. Nešto što svakako djeluje motivirajuće u smislu daljnjeg napretka i ostanka u našoj sredini. To je prilika za stručno i znanstveno usavršavanje i mogućnost znanstvenog djelovanja koja do sada, ne mogu reći da je bila ograničavajuća, ali je bila više rezervirana za nekakve veće centre u Hrvatskoj. Nadam se da ćemo i mi uključiti sada u taj val i da ćemo djelovati na ukupan razvoj naše ustanove, dizati razinu, i da smo prvi od mnogih koji dolaze“, rekao je Kuzmac.

Na stipendiji se zahvalila i dr.Andrea Lončar. „To će meni biti velika satisfakcija, mogućnost daljnjeg napredovanja. Zahvaljujem se u ime svog kolektiva, dolazim iz jednog velikog radnog odjela, internog odjela. Mislim da i kolegama koji će doći i mlađima će to biti motiv, vidjet će da mogu ostvariit ne samo u stručnom smislu, nego i znanstvenom. Mi imamo odličnu suradnju sa ravnateljem, jako puno novih metoda do sada je uvedeno, posebice na mom odjelu. Ja sam jako zadovoljna time, do sada su nam često vrata bila zatvorena, znači sada ako razumno nešto objasniš da tražiš, ako je moguće, puno toga novoga smo donijeli što mislimo da je prvenstveno korist našim pacijentima“, rekla je Lončar.

Župan Žinić je na samom kraju istaknuo kako su ove stipendije dodijeljene s ciljem kako bi se ovo dvoje liječnika usavršilo te kako bi kvaliteta liječenja i sam rejting Bolnice bili na višoj razini.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X