žszdravstvo

Županijska skupština o obnovi zgrada u zdravstvu – u Petrinji će se obnavljati zgrada Nove bolnice; za Dom zdravlja gradit će se novi objekt u Gajevoj 41

SISAK – Na 2.sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije usvojeno je i šest odluka o obnovi zgrada javne namjene u zdravstvu. Riječ je o trima zgradama u sklopu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak – zgradi Nove interne, zgradi Pedijatrije i zgradi Nove bolnice u Petrinji te o zgradama Doma zdravlja Sisak u kojoj djeluje i Zavod za javno zdravstvo SMŽ, zgradi Doma zdravlja Petrinja i zgradi ispostave Doma zdravlja Petrinja u Glini. Prijedlog ovih odluka uvodno je obrazložila Nataša Acs, privremena pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

„Ovdje se radi o odlukama o pokretanju postupaka obnove zgrada javne namjene. Riječ je o zdravstvenim ustanovama i to onim ustanovama za koje su napravljeni elaborati ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije. To su u konkretnom slučaju: Nova interna koja je četvrta razina obnove, Pedijatrija koja je četvrta razina, Nova bolnica koja se nalazi u Petrinji – razina 4, dakle tu govorim o Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Zatim je tu zgrada Doma zdravlja Sisak i Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, zatim zgrada Doma zdravlja Petrinja – Ispostava Glina i izgradnja nove zgrade Doma zdravlja Petrinja na novoj lokaciji, u Gajevoj ulici 41. Elaborati su izrađeni i predlažem da usvojimo ove odluke kako bismo mogli nastaviti dalje s postupkom obnove“, kazala je Acs.

Županijski vijećnici ove su odluke prihvatili jednoglasno (za je bilo svih 35 nazočnih vijećnika), a za raspravu koja je prethodila glasovanju prijavila se samo MOST-ova Luca Gašpar Šako.

„Kaže se u ovim materijalima da će sredstva za bolničke objekte osigurati bolnica. Mi znamo da je naša bolnica financijski u kolapsu, pa me zanima jesu li pokrenuli nešto vezano za financiranje iz fondova solidarnosti ili će država dati ta sredstva? Naravno, opet pozivam da se javno objavi i koliko je sredstava prikupljeno na posebne donacijske račune bolnice i domova zdravlja u našoj županiji“, rekla je vijećnica.

„Što se tiče samog izvora financiranja, naravno da će to financirati država i očekujemo financijska sredstva kroz Fond koji za nas još nije objavljen, međutim za pravnu formulaciju ovih odluka moramo tako navesti, jer onaj koji će biti prijavitelj na taj Fond, on će biti naravno investitor, pa se to tako moralo staviti u odluku da bismo mogli krenuti u postupak obnove. Vezano za sredstva i donacije, koliko ja znam, a možemo i provjeriti, bolnica čak ima na svojoj web stranici objavljene sve donacije. Domovi zdravlja imaju otvorene donacijske račune, međutim Dom zdravlja Petrinja je dobio neki manji iznos, dok Dom zdravlja Sisak – gospođa Grubišić vam to može potvrditi, nisu dobili ništa. Dom zdravlja Kutina nam nije oštećen. To su naša tri doma. Donacijska sredstva se zasebno vode i nisu tajna i mogu se provjeriti i pogledati“, odgovorila je pročelnica Acs.

Na tvrdnju vijećnice Gašpar Šako o „financijskom kolapsu“ Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, reagirao je ravnatelj ove ustanove,  Tomislav Dujmenović: „Ja se nadam da će bolnica čim prije početi s kompletnom sanacijom i obnovom upravo ovakvim redom koji smo naveli, jer to su zgrade koje su prioritet da bi bolnica mogla normalno raditi i funkcionirati. Naravno, mi smo dobili dosta donacija i na našim stranicama možete vidjeti za što smo ih potrošili – uglavnom za opremu te jednim dijelom za obrtničke radove na zgradi oftalmologije i kirurgije i sve je transparentno. A ovu vašu izjavu da je „bolnica u kolapsu“ – ne znam na osnovi čega ste to mogli reći, izreći tako javno. Na osnovi čega? Bolnica normalno radi i funkcionira, upravo zahvaljujući jednoj stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa Županijom i Ministarstvom zdravstva. Dugove, kao što ste vidjeli, HZZO, što se tiče lijekova i potrošnog materijala, vraća. Bolnica nikad nije bila manje dužna. Volio bih znati otkud vama ta konstatacija? To uopće ne stoji“, rekao je doktor Dujmenović.

Za riječ se ponovno javila vijećnica Luca Gašpar Šako: „Moji navodi su iz razgovora s osobljem bolnice i samim uvidom u bolnicu i sve ono što izlazi u javnost, da u našoj bolnici liječnici već dugo od doma nose papirnate ručnike i higijenske potrepštine i sve ono što im treba za rad, jer bolnica nema sredstava. U kašnjenju plaća i dovođenju u pitanje hoće li biti isplaćene kroz zadnjih godinu dana, razvidno je što se događa. Nedovoljno je i medicinskog osoblja, jer odlaze i sve skupa nije sjajno i bajno, a ja se nadam da možemo i da moramo puno bolje i vjerujem da će biti bolje. Ovo shvatite kao pozitivnu kritiku, a ne kao prigovor, jer svi zajedno trebamo težiti nečem puno boljem i to nam je cilj i da se naši liječnici osjećaju sigurno. Silni podaci koji dolaze do mene mi govore da mogu donijeti takav zaključak kakav sam iznijela ovdje, ne paušalan, nego činjenično stanje. Čak i da su i prije potresa iz rupa virili štakori na pojedinim odjelima“, rekla je Gašpar Šako.

Ravnatelj Dujmenović još jednom je demantirao navode vijećnice te ju je pozvao da se dođe osobno uvjeriti kako bolnica funkcionira: „Ako ste već htjeli informacije, mogli ste doći kod nas pa pitati iz prve ruke. Sve ovo što ste rekli nije točno. Plaća u ovih pet godina nikad nije kasnila. Uvijek je bila 15. i nikad plaća u bolnici nije kasnila. Što se tiče same opreme, uvijek smo je imali dovoljno. Što se tiče liječnika, uvijek ih je bilo sasvim dovoljno. Normalno, uvijek ima problema da pojedini liječnik nedostaje jer ode, ali evo recimo, sada nam za mjesec dana dolazi jedna liječnica, specijalistica ORL iz Čakovca koja je vidjela da upravo naša bolnica ima određene prednosti i dolazi kod nas raditi. Naravno da je problem i s medicinskim sestrama, ali to nikad nije bio problem što se tiče samog funkcioniranja sustava“, kazao je Dujmenović.

Podsjetio je kako je većina bolničkih objekata stradala u potresu i kako je u takvim uvjetima bilo iznimno teško funkcionirati, ali dogodili su se i pozitivni pomaci – završen je Središnji paviljon, obnovljeni su zgrada Kirurgije i Očni odjel, a uz pomoć donatora, bolnica je dobila i niz vrijednih uređaja. (Jedan takav vrijedan UVZ uređaj za pregled trudnica upravo su u četvrtak dobili u donaciji Hrvatske zajednice iz Clevelanda (Ohio), uz poziv da liječnici i medicinske sestre sisačke bolnice, pojedinačno ili u manjim grupama, dođu i na edukaciju u Cleveland, u tamošnju kliniku kojoj je na čelu hrvatski stručnjak Tomislav Mihaljević).

„Mi smo kroz donacije dobili veliki broj ultrazvučnih aparata, ergometriju, veliki broj druge opreme, naravno sve se to može vidjeti. Ono što bih ja vas zamolio je da dođete i vidite, jer ono što ste iznijeli ovdje, stvarno nije točno. Sve ste rekli netočno. Iz prve ruke ćemo vas upoznati, dapače. Dođite u bolnicu. Upoznat ćemo vas s radom bolnice, vidjet ćete kakvi su problemi. Da li smo imali štakore? Štakora oko bolnice je uvijek bilo. Mi živimo u uvjetima kad je cijela bolnica bila oštećena, kada je samo jedna zgrada bila, kada smo imali šatore. Može li se to desiti? Nažalost, desilo se, ali je li to ono čime ćete vi opisati bolnicu? Znači, ono što ja vama želim reći je da dođete, da vidite ono što mi radimo, da vidite kako izgleda Središnji paviljon, kako sada izgleda zgrada Kirurgije koju smo obnovili, kako izgleda Očni odjel i sve druge zgrade. Znači da vidite ono što radimo, a ne da iznosite velik broj netočnosti. Naravno, uvijek ćemo vas rado primiti, poručio je vijećnici ravnatelj Dujmenović.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X