Izbornik
žsczsmžnaslov

Županijski stožer civilne zaštite: „Epidemiološka situacija u našoj županiji je povoljna“

SISAK – Nakon redovne sjednice Stožera civilne zaštite Sisačko – moslavačke županije, članovi Stožera održali su u Sisku i konferenciju za novinare na kojoj je župan Ivo Žinić izvijestio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji.

„Situacija je povoljna, bez obzira što od zadnje konferencije za novinare imamo jednu pozitivnu osobu više. Zadnji put smo imali tri, a ovog trenutka imamo četiri osobe pozitivne na SARS-CoV-2. Radi se o osobi s onog „famoznog“ leta iz Frankfurta. Ta osoba je u izolaciji i pod potpunom kontrolom“, kazao je Žinić.

Posebno je apostrofirao činjenicu da u našoj županiji nije bilo proboja virusa u domove za starije i nemoćne.

„Osobno, ali i cijeli Stožer i ovdje nazočni i ravnatelji i načelnici izražavaju veliko zadovoljstvo što nije došlo do proboja i prijenosa virusa unutar same županije. Dakle, ostalo je to sve u poznatim tokovima. Sve smo imali pod kontrolom. Naš doktor Brkić i Zavod za javno zdravstvo itekako su donosili kvalitetne odluke, držali u izolaciji one ljude za koje je to bilo potrebno i nije došlo do prijenosa virusa. Veliko nam je zadovoljstvo i da virus nije prodro u naše domove za starije i nemoćne. Tu posebno pohvaljujem i ravnateljice naših domova, ali i privatnih domova.“

U našoj županiji, kaže, značajnijeg prodora virusa nije bilo ni u zdravstveni sustav.

„Osim dva zabilježena slučaja koji su odmah bili locirani i izolirani – dakle, imali smo samo jednog liječnik koji je boravio u bolnici i bio je još jedan pozitivan liječnik – oni su se naravno izliječili, a pravovremeno smo izolirali, stavili u izolaciju i dobar dio ljudi iz naše bolnice, tako da, dobrim radom Stožera i svih nas, virus nije prodro u zdravstveni sustav – u domove zdravlja, u naše bolnice, u lječilište. S te strane, želim zahvaliti i načelniku našeg Stožera i načelniku Policijske uprave i ravnatelju bolnice u Sisku kao i doktorici Tonki Jozić koja je s cijelim Infektivnim odjelom bolnice predložena i za nagradu za doprinos u svom radu u županiji. Naravno velika zahvala i Zavodu za javno zdravstvu, doktoru Brkiću i cijeloj službi koja je ovako odradila cijeli ovaj posao. Hvala i stanovnicima koji su se doista pridržavali svih mjera. Očekujem da će i dalje voditi brigu kako ne bi došlo do širenja zaraze koronavirusom u našoj županiji. Sada očekujemo završetak ove agonije i vraćanje normalizaciji života. Doduše, ponavljam kako život prije korone i poslije nje neće biti isti. Trebat će se itekako drugačije ponašati i voditi brigu da nas ova opomena danas-sutra ne bi ponovno zatekla i da se nađemo u još većim problemima“, rekao je Žinić.

Stanje je stabilnim ocijenio i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec.

„Stanje je optimistično. Maksimalno se odvijaju aktivnosti sukladno svim naputcima, preporukama koje je donio Nacionalni stožer. Nije bilo kršenja tih naputaka. Stanje je zaista stabilno i iz dana u dan se može očekivati sve više popuštanja tih mjera i normalizacija života.

Rosavec je podsjetio i na aktivnosti Stožera u proteklih tjedan dana.

„Imali smo tijekom prošlog tjedna ponovno dostavu zaštitne opreme za našu županiju, koja je sukladno preporuci Nacionalnog stožera raspodijeljena prema svim pružateljima socijalnih usluga, bilo da se radi o domovima za starije i nemoćne, centrima za socijalnu skrb ili privatnim pružateljima usluga u zdravstvu. Da smo uspješno i na tom polju odradili posao, potvrđuje i činjenica da COVID 19 nije ušao u naše domove za starije i nemoćne – niti po pitanju korisnika niti po pitanju samih pružatelja usluga. Takvo stanje očekujemo i u budućnosti“, rekao je Rosavec.

O stanju sigurnosti u našoj županiji izvijestio je načelnik Policijske uprave sisačko- moslavačke, Luka Pešut. Između ostalog, kazao je kako je u samoizolaciji u našoj županiji trenutno 385 osoba, iako se taj podatak mijenja iz dana u dan.

„Po pitanju COVID-a 19, policija i dalje provjerava osobe koje su u samoizolaciji. Nismo imali problema s kršenjem mjera samoizolacije. Od subote popodne imamo jednog policijskog službenika koji je bio u doticaju s osobom na granici – s jednim carinikom iz BiH i taj policajac je od subote u samoizolaciji. Vidjet ćemo dalje, kroz dan – dva, što će pokazati rezultati testiranja. Ostalo stanje je apsolutno pod kontrolom. Policija se vratila svojim redovnim poslovima – od 11. svibnja su ukinuti kontrolni punktovi, tako da u ovoj redovnoj kontroli radimo kao i prije COVD-a“, kazao je Pešut.

Na novinarsko pitanje, načelnik Policijske uprave prokomentirao je i stanje na granici sa susjednom BiH, odnosno dijelu te granice koji prolazi našom županijom.

„Promet je na svim graničnim prijelazima pojačan. Nije još u onoj fazi kakav je bio prije COVID-a 19, ali je u odnosu na zadnjih mjesec dana, kada su puštene ove mjere, znatno pojačan.“

Trenutnu epidemiološku situaciju na našoj županiji prokomentirao je i epidemiolog, doktor Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

„Što možemo reći od našeg zadnjeg sastanka? Imali smo tri, a sad imamo četiri pacijenta. Taj četvrti pacijent je zaražen vani, stigao je s područja Frankfurta. Ono što je bitno, nemamo žarište unutar zajednice na području županije, nema paralize zdravstvenog sustava. Stanje svih korisnika i djelatnika domova umirovljenika je dobro, nitko nije bolovao niti je sumnjiv na COVID 19, a svi uzeti obrisci na SARS- CoV-2 virus kod njih su negativni.“

Od danas su ponovno dozvoljeni posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne. Pitali smo doktora Brkića, može li to ugroziti dosad dobru situaciju koju smo u domovima imali i kakve su uopće preporuke za posjete korisnicima domova?

„Virus još uvijek nije nestao. Nemojmo se zavaravati i misliti: sad je toplo i njega više nema. Iako je manji broj oboljelih, on je još uvijek tu. Isto tako znamo da svim tim ljudima koji su u domovima umirovljenika, rodbina dolazi i iz drugih županija koje imaju daleko lošiju epidemiološku situaciju nego što je naša, ali zato i idu propozicije: dezinfekcija ruku, mobitela; obvezatna maska, kontakt na udaljenosti. Mi ćemo s tom udaljenosti u socijalnom kontaktu još jedno vrijeme živjeti. Ono što je župan dobro rekao – ova bolest će nam malo modificirati ponašanje, ali moramo se pridržavati svih tih regula i moramo biti obazrivi prema starijim osobama, jer već poslije četrdesete imuno-bio aparat „pada“, a kad netko ima osamdeset ili devedeset godina, njegov organizam slabije se brani. Međutim, ono što možemo kazati, nama su se i starije osobe koje su oboljele, u dobi od devedeset godina, uspješno oporavile od COVID-a 19. Znači, u tom smislu smo jedna od dobrih županija“.

Brkić kaže kako možemo očekivati da će COVID 19 stagnirati. Ipak otvaranje granica i dolazak turista obvezuju na daljnji oprez.

“Možemo očekivati da će bolest stagnirati, jer virusi kao koronavirusi imaju svoju sezonsku karakteristiku. Primijetili ste, recimo, virusi gripe dođu kad je hladno, a onda kad dođe toplo vrijeme oni nestanu. Slično se ponašaju i koronavirusi. Međutim, dolazak turista iz područja gdje je klima takva i vremenske prilike su još uvijek hladne, kao što je u Švedskoj, Finskoj ili Norveškoj, može nam donijeti pokoji slučaj, ali kako vrijeme teče, situacija će biti dobra i možemo kazati da je sve pod nadzorom“, kazao je Brkić.

O stanju u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, izvijestio je njezin ravnatelj, doktor Tomislav Dujmenović.

„Stanje u bolnici je redovito. U tijeku je reorganizacija, reaktivacija svih dijagnostičkih pretraga te kontrolnih pregleda, tako da ćemo se vrlo brzo vratiti na stanje prije korone. Još jedanput bih samo zamolio za strpljenje pri ulasku u bolnicu. Naime, još uvijek su na ulazu trijažna mjesta, trijažni šatori. Naravno, oni će ostati sve dok je proglašena pandemija, tako da molim za još malo strpljenja. Isto tako nastojimo pregledati i napraviti dijagnostičku obradu bolesnika kod kojih je to kasnilo zbog koronavirusa, tako da će oni svi biti na vrijeme pozvani.“

Dujmenović je izvijestio i o serološkim testiranjima koja se u bolnici provode.

„U našoj bolnici u tijeku je serološko ispitivanje, u prvom redu naših zaposlenika – jesu li došli u dodir s koronavirusom. Do sad su rezultati dobri. Svi liječnici i sestre na Infektološkom odjelu su negativni, što znači da je zaštita bila jako dobra. Osim toga, imamo rezultate i za članove našeg Stožera – testirali smo i župana i dožupane. Oni su isto tako negativni. Znači da su cijelo vrijeme imali dobru zaštitu od koronavirusa i da su se dobro čuvali. Mi ćemo obaviti serološka ispitivanja svih naših zaposlenika“, rekao je Dujmenović.

Na današnjoj konferenciji za novinare, župan Ivo Žinić je najavio kako će, zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, županijski Stožer u punom sastavu održati vjerojatno još jednu sjednicu u ponedjeljak, a ubuduće, sjednice Stožera sazivat će po potrebi.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X