Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
Image00001

Županijski Stožer donio određene mjere i preporuke po pitanju koronavirusa

SISAK – Nakon održane 34. sjednice Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je kazao kako je zadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom u našoj županiji.

„Danas imamo, ako tako mogu reći, samo jednu pozitivnu osobu na COVID-19, jučer smo imali četiri, prije toga tri. Dakle ovaj tjedan je, što se tiče same situacije, puno povoljnije. Prošli tjedan smo imali po 10-tak, a u subotu i 13 pozitivnih osoba. Stanje u našoj županiji je solidno. Sukladno povoljnoj analizi stanja u našoj županiji, nismo donijeli određena ograničenja po pitanju održavanja svadbenih svečanosti, korištenja fitnes klubova i ostalih sportskih igrališta. Ima nekih ograničenja, ali ona za sada nisu drastična. Ukoliko bi situacija u narednom razdoblju bila drugačija, onda bi donijeli jedan drugi paket mjera“, rekao je Žinić.

Zahvalio se županijskom Stožeru, kao i svim liječnicima na svemu što čine u borbi protiv COVID-a 19, a ujedno se zahvalio i svim građanima koji se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

„Za sada žarišta i onih koji su pozitivni, doneseni su izvan županije, s godišnjih odmora, uglavnom s mora i iz noćnih klubova. Mlađe osobe su prenijele taj virus. Nemamo za sada prodor virusa u naše domove za starije, što je svakako pohvalno. Još jednom pozivam sve stanovnike ove županije da budu odgovorni, da se i dalje ovako ponašaju jer onda vjerujem da nećemo morati donositi neke drastičnije mjere“, istaknuo je Žinić.

Roman Rosavec, načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije i zamjenik župana je kazao kako mjere koje su usvojene od strane Nacionalnog stožera, a koje je preporučio naš županijski stožer, stupaju na snagu danas i bit će na snazi sljedećih 14 dana.

„Ono što je u odlukama ključno i bitno za istaknuti da se i dalje apelira na naše sugrađane da ostanu i dalje krajnje odgovorni, štiteći sebe i sve naše sugrađane da maksimalno poštuju sve protuepidemijske mjere koje su na snazi, koje su propisane od Nacionalnog stožera, koje su propisane ovom Odlukom, a koja se prvenstveno odnosi na pravilno nošenje maski u trgovačkim centrima, trgovinama ili slično. Kada govorimo o javnim okupljanjima, a najveći broj upita je prema Stožeru upućen vezano za svadbene svečanosti, ne idemo rigoroznim ograničenjima kao što su u nekim županijama, koje su ograničile broj uzvanika na 50, u našoj županiji i dalje će se iste moći održavati uz poštivanje svih onih protuepidemijskih mjera, naročito kada se radi o zatvorenim prostorima, a to je da medicinske maske ili zaštitne maske budu nošene na pravilan način, da se poštuju mjere socijalne distance, te da za svaku osobu se osigura potrebna minimalna četiri metra kvadratna bruto površine, dakle sukladno objektu u kojem se nalazimo, sama veličina objekta bude ograničavala mogući broj uzvanika“, rekao je uvodno Rosavec.

Podsjetio je kako su krenula određena sportska natjecanja koja se mogu održavati, ali bez prisustva gledatelja. „Najrizičnija skupina u našoj županiji su stariji i nemoćni, stoga dajemo preporuku da se zabrane posjeti u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, te drugim ustanovama socijalne skrbi uz mogućnost organizacije dvosmjenskog rada gdje god je to moguće. Budući se nalazimo u vremenu povratka velikog broja naših sugrađana s godišnjih odmora, ovom odlukom daje se preporuka, odnosno obavezno testiranje svih zdravstvenih djelatnika, djelatnika domova umirovljenika i socijalne skrbi da po povratku s godišnjeg odmora obave testiranje na SARS COV-2 virus kako bi spriječili introdukciju u zdravstveni sustav, odnosno u ove ustanove najosjetljivije po pitanju COVID-a 19. Sahrane se  i dalje mogu održavati, ali bez izražavanja sućuti bliskim osobama, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera. Obzirom imamo upite za veliki broj sajmova, preporučamo da se isti ne održavaju. Također i maturalna putovanja koja su također u nekakvom jeku, preporuka je da se ona kao takva odgode. Lovačke udruge također mogu pravilno provoditi i organizirati lovove uz pridržavanje svih epidemijskih mjera i poštivanje naputaka za lovačka društva vezana uz SARS COV-2 virus“, pojasnio je Rosavec.

Na kraju je pozvao sugrađane da poštuju mjere kako bi epidemiološka situacija bila i dalje povoljna, a ukoliko se dogodi neko novo žarište, Stožer će morati donijeti restriktivnije mjere.

Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke županije je istaknuo kako su tijekom vikenda obavili 12 nadzora. „Na području nadzora Policijske uprave sisačko-moslavačke trenutno imamo 46 pozitivnih osoba na COVID-19. Isto tako imamo 224 osobe za koje je izrečena mjera samoizolacije. Što se tiče policijskih službenika ove Policijske uprave imamo jednog policijskog službenika koji je pozitivan na COVID-19, nalazi se kod kuće i imamo osam policijskih službenika koji su u samoizolaciji. Od početka do sada, bilježimo 77 kršenja mjera samoizolacije, zadnje je bilo 20. kolovoza. Tijekom vikenda obavljeno je pet nadzora noćnih klubova i sedam nadzora okupljanja više od 100 osoba, svadbi, skupova i slično tome, gdje nismo zabilježili mjere kršenja. Isto tako nije bilo prekršajnog postupanja“, otkrio je Pešut.

Dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije je kazao kako smo u našoj županiji od početka izbijanja pandemije koronavirusa do danas imali 159 oboljelih osoba.

„More, dolazak turista, događa se da se naši mladi vraćaju s tegobama, odnosno oboljeli od zarazne bolesti COVID-19 koju su dobili u noćnim klubovima. Kada se gleda pobol u Petrinji, jer imate Petrinja, Kutina i Novska gdje imate grupaciju najvećeg broja oboljelih, onda su poveznica noćni klubovi. Ne poštivanje protuepidemijskih mjera vezanih za sprječavanje širenja zarazne bolesti COVID-19. Nekoliko puta smo ih spominjali, socijalna distanca dva metra, obavezna dezinfekcija ruku i mobitela, nošenje zaštitne maske. Kod ulaska u trgovinu maska i dezinfekcija ruku i mobitela, ali i prije izlaska, ponovno dezinfekcija ruku. Pitaju se mnogi zašto. Povratak novca, organska tvar na novcu i virus koji ima dugo preživljavanje. Prljave ruke, skidamo masku, a rekli smo da će virus ući kroz nos, usta. Maska mora biti postavljena tako da pokriva i nos i usta jer to su dišni putevi, to su mjesta gdje virus ulazi i odakle virus izlazi“, pojasnio je Brkić. Apelirao je na mlade da prilikom povratka s mora ne idu u posjet bakama i djedovima, a ukoliko se pojave bilo kakve sumnje na zarazu, neka se jave svom obiteljskom liječniku ili teritorijalno nadležnom epidemiologu. Apelirao je na sve neka se ponašaju socijalno odgovorno i neka građani ne podcjenjuju bolest.

Dr.Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić u Sisku je kazao kako u našoj bolnici imaju trenutno jednog pacijenta oboljelog od COVID-a 19.

„Bolnica u Sisku uredno funkcionira i izvršava sve svoje djelatnosti. Trenutno je u Bolnici jedan hospitalizirani od COVID-19. Naš krizni stožer Bolnice svakodnevno održava sastanke, nakon toga donosimo određene odluke s ciljem da se zaštite naši bolesnici i naši djelatnici. Mi smo već ranije donijeli odluku da svi naši djelatnici pri dolasku s godišnjih odmora ispunjavaju upitni listić i na osnovu toga se obavlja testiranje na COVID-19. Isto tako nastojimo provesti određene aktivnosti da bi održali socijalnu distancu između bolesnika koji čekaju na određene preglede. Htio bih uputiti jedan apel da se svi koji dolaze na preglede u bolnicu pridržavaju svoga termina. Održali smo jedan sastanak s epidemiolozima kako bi točno odredili vrstu zaštitne opreme pri svakodnevnom radu, pri radu sa suspektnim i zaraženima, kako bi na taj način spriječili i smanjili naš broj djelatnika koji idu u samoizolaciju“, rekao je Dujmenović.

Na samom kraju dr.Brkić je potvrdio kako je među novooboljelima od koronavirusa i zaražena djelatnica Doma zdravlja iz Dvora. Kazao je kako su svi kontakti obrađeni, stavljeni su u samoizolaciju, a djelatnica se zarazila tijekom godišnjeg odmora na moru.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X