Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
zzjz16032

Županijski Zavod za javno zdravstvo u prvom EU projektu ERI-HEALTH

SISAK – Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije sudjeluje zajedno sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i Institutom za javno zdravlje Crne Gore u prvom europskom projektu ERI-HEALTH-Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država.

„Svjedoci smo vremena kada mnoge zarazne bolesti nastaju naglo, brzo se šire. Evo zarazna bolest COVID-19 naglo se proširila i pokrenula se pretvarajući se u pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet i dovela je do ekonomskih poteškoća i do ometanja odvijanja normalnog društvenog života. Mi smo svjesni da mnoge zarazne bolesti napuštaju svoje areale, mjesta gdje su se one nalazile, gdje su bivale otkrivene, mjesta koja su bila rezervirana za njihova javljanja“, rekao je uvodno dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Dodaje kako su se mnoge zarazne bolesti počele širiti. „Poanta svega je na vrijeme utvrditi uzročnika, utvrditi prisutnost vektora, prenositelja, a onda poduzeti sve mjere da se ta zarazna bolest ne bi širila i ne bi pretvarala u epidemiju koja će zahvatiti što veća područja. Ovim projektom ćemo razraditi metode, poboljšati suradnju i učiniti sve kako bi na vrijeme dijagnosticirali zarazne bolesti i kako bi na vrijeme spriječili njihovo epidemijsko rasplamsavanje“, kazao je dr.Brkić.

Ističe kako je pred nama novo doba kada nam prijete mnoge druge epidemije i pandemije. „Tako da je ova suradnja veoma važna. Izuzetno sam zadovoljan što jako dobro ova tri zavoda koja se bave javnim zdravstvom dobro surađuju i koji su prionuli na ovaj projekt nadajući se kako ćemo nakon njega nastaviti i neke nove projekte, pokazati mobilnost zdravstvenog sustava, ono što je najvažnije doprinijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na dobrobiti stanovnika svih naših prostora“, rekao je dr.Brkić.

Kako je pojasnila dr.Tajana Juzbašić, u sklopu ovoga projekta naš Zavod će imati priliku nabaviti i novu opremu. „Kroz projekt se planira nabavljati nova dijagnostička oprema. Svaki od partnera će nabavljati PCR uređaje što je u vrijeme pandemije od velikog značaja za dijagnostiku, odnosno za brzinu otkrivanja uzročnika COVID-19 bolesti. Brzina otkrivanja uzročnika zapravo dalje diktira brzinu odgovora na infekciju, brzim otkrivanjem uzročnika epidemiolozi brzo mogu otkriti kontakte, oboljele i nakon toga brzo mogu reagirati u smislu donošenja protuepidemijskih mjera“, rekla je dr.Juzbašić.

Ističe kako PCR dijagnostika predstavlja zlatni standard u svijetu molekularne biologije, te se na ovaj način dobiva najbolja moguća dijagnostika u našoj županiji. „Naši stanovnici će moći tu uslugu obaviti ovdje, neće morati ići nikuda van županije, dobivaju novu uslugu koja im je zapravo tu u županiji. Osim toga, ne samo brzina, točnost i pouzdanost, radi se o tome da ova dijagnostika predstavlja jednu mogućnost da za razvojem novih mutanti ovoga virusa budemo u korak sa svime onime što se događa u svijetu dijagnostike. Bilo kakva nova mutacija, ovim testom i ovim PCR aparatom mi ćemo to moći ispratiti. Osim dijagnostike, važna je i suradnja partnera u prenošenju znanja, iskustava, iznalaženju zajedničkih rješenja, jer svakako se radi o bolesti koja ne poznaje granice“, zaključila je dr.Juzbašić.

Bojana Hrvojić je također izrazila zadovoljstvo što je naš Zavod ostvario partnersku suradnju sa partnerima iz susjednih zemalja. „Veselimo se nekakvim novim znanjima, veselimo se toj suradnji. Nadamo se i ovo što cijelo vrijeme radimo na tom javnozdravstvenom prosvjećivanju, mi kao Zavod za javno zdravstvo na ovom području, da ćemo naučiti nekakve nove vještine, da ćemo to prenijeti kako na naše žitelje naše županije i da će naše Ministarstvo zdravstva biti nekakav back up u provođenju ovog projekta. Također se nadamo da je to jedan od prvih projekata koje smo sada dobili i da ćemo nastaviti u tom smjeru“, rekla je Hrvojić te na kraju dodaje kako će u sklopu ovog projekta liječnici epidemiolozi i sanitarni inženjeri proći određene edukacije i putem tih edukacija steći nove vještine i nova znanja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X