ljubičić

Zvonimir Ljubičić upozorava u slučaju paljenja korova

PETRINJA – Dolaskom ljepših dana započela je sezona radova na poljoprivrednim površinama, a samim time i često spaljivanje korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja.

Kako bi se spriječile štete većih razmjera Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe Grada Petrinje i zamjenik načelnika Stožera Civilne zaštite, uputio je poruku: „Upozoravam građane vezano za paljenje korova, živica i livada neka paze kako pale, odnosno neka to ne čine za vrijeme jakog vjetra i neka paze kako to rade, osiguraju područje da se vatra ne može proširiti, jer ukoliko se proširi imamo vrlo velikih problema. U zadnje vrijeme imamo svaki dan intervencije, a ministar Božinović je najavio kako će biti ogromne kazne za one koji pale, tako da i s te strane građani moraju paziti i stvarno ih pozivam i zamoljavam da ne pale u ovo vrijeme osim ako su dobro osigurali područje.“

Također, pozvao je i građane da što više budu kod svojih kuća dok traje epidemija oko koronavirusa kako bi jednostavno mogli djelovati i spriječiti njegovo širenje.

PODSJEĆAMO:

Za ne pridržavanje  Zakona o zaštiti od požara propisana je novčana kazna za fizičku osobu  u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana ako se radi o namjernom izazivanju požara, odnosno novčana kazna od 2.000,00 do 15.000,00 kuna ako se radi o nehajnom izazivanju požara.
Za pravnu osobu koja propustom izazove požar predviđena je kazna u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kn, te novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 15.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. 
Isto tako, odlukom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu biti propisane novčane kazne za pravne osobe u iznosu do 10.000,00 kn, za obrtnike do 5.000,00 kn, a za fizičke osobe do 2.000,00 kn. 

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X