Izbornik
september

(VIDEO) Povodom Dana sjećanja, Igor, Laura i Dora predstavljaju pjesmu „September“

PETRINJA – Potaknut Danima sjećanja u Petrinji, dani kada se prisjećamo strašnih napada i razaranja naše Petrinje u rujnu 1991.godine, Igor Pavleković napisao je i uglazbio pjesmu naziva „September“. Kako nam otkriva Pavleković, pjesmu je napisao u rujnu prošle godine.

„Snimili smo je odmah iste godine u studenom u studiju Gorana Brebrića. Na vokalima možete čuti Doru Lovreković i Lauru Sučec. Ja sam odsvirao akustičnu gitaru, napisao dakle tekst, napravio aranžman pjesme, a djevojke su pjesmu upotpunile definitivno i podigle na višu razinu svojih glasovima. Pjesma je posvećena svim braniteljima Petrinje i civilima naravno, koji su svoje živote dali za obranu našeg grada. Njih je 598“, otkrio nam je Pavleković.

Kazao nam je kako pjesmu upravo s razlogom objavljuje na današnji dan 2.rujna, jer upravo na današnji datum 1991.godine Petrinja je po prvi puta napadnuta od strane JNA. Kasnije, 21. rujna, Petrinja je pala u neprijateljske ruke. Od neprijateljske vojske oslobođena je 6. kolovoza 1995. godine. U tom razdoblju je na području grada Petrinje poginulo 598 branitelja i civila. Najstarijoj žrtvi bilo je 99, a najmlađoj samo 8 godina.

„Inspiracija za pisanje pjesme u principu su bili Dani sjećanja prošle godine kada sam po tko zna koji puta u medijima pročitao puno priča i članaka o Vukovaru, a uvijek se slabo spominje Petrinja i uvijek nas se nekako zaobilazi. Pa sam ja na ovaj način uz pomoć pjesme želio malo ispromovirati, ako se može reći da je to uopće promocija, tih Dana sjećanja i tog krvavog rujna koji je bio u Petrinji, tih stradanja da se prisjetimo i da ostatak Hrvatske možda, i svijeta pošto je pjesma napisana na engleskom, sazna istinu i što se događalo na našem području“, zaključio je Pavleković te nam na kraju dodao kako pjesmu posvećuje i svome ocu, Mati Pavlekoviću, hrvatskom branitelju, koji bi, da je među nama, danas slavio svoj rođendan.

Za pjesmu „September“ snimljen je i video spot na nasipu Petrinjčice, a iza kamera su bili Goran Brebrić i Siniša Miholjević. Montažu spota potpisuje Igor Pavleković, a za audio produkciju i masterin zaslužni su Goran Brebrić i Igor Pavleković.

Pjesma je napisana na engleskom jeziku, a tekst pjesme je sljedeći:

 

September

 

September in my home town

The days that bring us down

Remembering sons and fathers in our arms

 

The war is long gone now

Silent years have passed us by

Unknown soldiers laying all around

 

I look to the sky

My tears won’t dry

I’ll say a prayer for you

Like brothers do

 

Fate of the lost

Graves of the innocent

Quiet souls call from distant shores

 

I close my eyes, hope to find forgiveness inside

Embrace the moment and fight the dark

 

Prijevod na hrvatski jezik:

 

Rujan

 

Rujan u mome gradu

Dani koji nas žaloste

Sjećajući se sinova i očeva u naručju

 

Rat je odavno završio

Prošle su nas šuteće godine

Naokolo leže nepoznati vojnici

 

Gledam u nebo

Moje suze se neće osušiti

Reći ću molitvu za vas

Kao što to rade braća

 

Sudbina izgubljenih

Grobovi nevinih

Tihe duše zovu s udaljenih obala

 

Zatvorim oči, nadam se da ću unutra pronaći oprost

Prihvatite trenutak i borite se s mrakom

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X