Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
slavuljštefanjenaslov

Godinu svoje 155. obljetnice „Slavuljaši“ na Štefanje zaokružili nastupom na blagdanskoj misi u crkvi sv. Lovre

PETRINJA – Večernju misu na blagdan svetog Stjepana Prvomučenika, u narodu zvanom „Štefanje“, u petrinjskoj crkvi sv. Lovre, svojim su pjevanjem uljepšali članovi Mješovitog pjevačkog zbora HPD-a „Slavulj“.

Spoj njihovog skladnog pjevanja na koru, sviranje Nikole Jambrošića na orguljama i akustika prostora, stvorili su u crkvi posebno blagdansko ozračje.

„Na repertoaru večerašnje mise o blagdanu sv. Stjepana, bile su standardne hrvatske božićne pjesme u harmonizaciji Franje Dugana: „Radujte se narodi“, „Kyrie Eleison“, „Svim na zemlji“, „O Betleme“, „Dvorani neba“, „U to vrijeme godišta“, „Klanjam ti se, Kraljiću“, „Spavaj sinko“ i naravno „Narodi nam se“, a sve smo završili našom domaćom petrinjskom pjesmom „Na salašu“, rekao je predsjednik HPD-a „Slavulj“, Željko Crnković.

U svojoj zahvali na kraju nastupa, Crnković je podsjetio kako je Petrinja grad duge i bogate prošlosti, prepoznatljiv po svojoj kulturnoj tradiciji, čiji je nezaobilazni dio i Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ osnovano 1864. godine. Sa svoja četiri pjevačka ansambla – Mješovitim pjevačkim zborom, Ženskim vokalnim ansamblom „Petrus“, Muškim vokalnim ansamblom „Petrinjski slavulji“ i Gradskim dječjim zborom, zajedno sa svojim dirigentom, maestrom Josipom degl’ Ivelliom ove godine „Slavulj“ je dostojno obilježio svoju 155. obljetnicu osnutka i neprekinutog djelovanja.

„Vama, našoj vjernoj publici zahvaljujemo na podršci, dolascima na naše koncerte i nastupe. Među vama zasigurno ima onih koji su rado pjevali s nama, zato dođite u „Slavulj“ i postanite i vi dio te lijepe tradicije“, poručio je.

Kako je ovo bio posljednji nastup „Slavuljaša“ u ovoj kalendarskoj godini na izmaku, bila je to prilika da se upute i blagdanske čestitke, praćene lijepim željama.

„Za nekoliko dana završava stara i započinje nova kalendarska godina u kojoj vam želimo uspjeh i dobro, zdravlje i veselje u obiteljskom i u poslovnom životu. Danas na Štefanje, svim imendanskim slavljenicima – Stjepanima, Stipama, Šteficama … čestitamo imendan, a uz „Slavuljevo“ geslo „Teb’ u slavu dome naš“, upućujemo glazbenu čestitku i svima želimo : „Čestit Božić i sretnu Novu godinu!“, rekao je Crnković kojem su se u čestitci uglas pridružili „Slavuljaši“ s crkvenog kora.

Fotografije s kora: Ž. Crnković, HPD “Slavulj”

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X