Izbornik
Jazz

Drugu večer Međunarodnog petrinjskog jazz festivala obilježili Gaja Udovič i „Just Friends“

PETRINJA – Međunarodni petrinjski jazz festival koji je u sklopu ovogodišnjeg programa „Lovrenčeva“ u Petrinji organizirao Damir Kukuruzović, nastavljen je sinoć još jednim odličnim koncertom. Drugu večer festivala, koja je zbog najavljene kiše, umjesto u Atriju, održana u Maloj dvorani Hrvatskog doma, obilježili su slovenski izvođači – Gaja Udovič i jazz kvartet „Just Friends“.

Gaja Udovič, mlada pjevačica iz Ilirske Bistrice kaže kako je svoju strast prema jazzu otkrila vrlo rano.

„Moja ljubav prema jazzu počela je kad sam imala nekih osamnaest godina, zapravo i ranije, sa šesnaest godina. Počela sam vježbati s Andreom Komožina iz Trsta iz Italije i tako je sve to počelo, a pjevanjem se zapravo bavim odmalena“.

Osjećaj slobode, kaže Gaja, jedan je od glavnih razloga zbog kojih voli jazz.

„Ja sam prvo počela s klasikom. Studirala sam tri godine klasično pjevanje i onda sam osjetila da trebam nešto više, da trebam neku slobodu. To sam našla u jazzu – tu možeš raditi nešto po svom, možeš improvizirati, možeš dati sebe i nešto svoje i to je ono što baš volim u jazzu.“

U jazzu voli biti „svoja“, pa zato, iako sluša druge glazbenike, nema uzore.

„Slušam puno jazz glazbenika, ali nitko mi nije baš uzor, jer ja želim uvijek biti ja“, kaže Gaja.

S članovima benda „Just Friends“ s kojima je sinoć nastupila u Petrinji, surađuje povremeno.

„Ja s njima ne nastupam tako puno – okupimo se nekoliko puta godišnje, dok samostalno imam puno drugih stvari, jer ne radim samo jazz, nego i komercijalu, prije sam radila i klasiku, tako da sam dosta angažirana“.

„Just Friends“nastupili su u sastavu: saksofonist Bojan Volk, pijanist Marko Petrušić, kontrabasist Luka Gajsak i bubnjar Uroš Nemanič.

„Mi smo s ovim bendom krenuli prije jedno pet godina. Sviramo klasični jazz. Objavili smo već jedan CD i sada radimo na drugom. Radimo sve u tradicionalnom stilu klasičnog jazza i više smo se orijentirali na te neke stare jazz stvari. Za ovakve prilike, poput večerašnjeg koncerta pridruži nam se i Gaja s kojom nastupamo zajedno na nekim svirkama i u Sloveniji“, ispričao je Bojan Volk koji je otkrio i kako ih je u Petrinju dovela suradnja s Damirom Kukuruzovićem.

„Ja imam jedan klub u Sloveniji i Damir je puno puta svirao kod mene, pa je on pozvao i nas da nastupamo kod njega u Siscia Jazz Clubu i na „Siscia Open Jazz & Blues Festivalu“, a sada i u Petrinji“.

„The Girl from Ipanema“, „Summertime“, „All of Me“, „Autumn Leaves“samo su neki od klasika kojima su, uz nekoliko autorskih skladbi Marka Petrušića, gosti iz Slovenije počastili petrinjsku publiku.

Iako je najavljena kiša pokvarila plan da se koncert održi u Atriju koji je inače idealan ljetni prostor za ovakve koncerte, poslužila je ovaj put i Mala dvorana Hrvatskog doma u kojoj su, dobro raspoloženi izvođači, uz glasno odobravanje opuštene publike, stvorili pravu klupsku atmosferu. Koncert je završio bisom uz „Fly Me to the Moon“.

Kruna trodnevnog Međunarodnog petrinjskog jazz festivala bit će večerašnji zajednički nastup Paulusa Schäfera i Damira Kukuruzovića s njegovim Django Groupom. Schäfer je nizozemski jazz glazbenik koji slovi za jednog od najvećih gitarističkih virtuoza današnjice i jedan od najvećih sljedbenika glazbe Djanga Reinhardta. Kako podjednaku strast prema Reinhardtovoj glazbi gaji i Damir Kukuruzović, jedan od vodećih hrvatskih jazz gitarista, ljubitelji „maonuche“, odnosno gipsy swinga ovaj „glazbeni vatromet“ koji se u Petrinji ne viđa svaki dan, nikako ne bi trebali propustiti. Koncert u Atriju Hrvatskog doma počinje u 21 sat.

binet

binet

NAJNOVIJE VIJESTI

X