Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
20210122_140339wwww

U kapeli sv.Roka postavljeni seizmografi i akcelerografi

PETRINJA – U kapeli sv.Roka na istoimenom petrinjskom groblju u petak je postavljena nova seizmološka oprema. Radi se o seizmografima i akcelerografima. Čemu ovi uređaji služe pojasnio je seizmolog Krešimir Kuk:

„Akcelerografi služe za bilježenje jačih potresa i smještaju se uglavnom u zgradama i na nekim užim područjima gdje promatramo učinke potresa na tom užem području. Seizmografi bilježe cijelu seizmičku aktivnost šireg područja i one najslabije potrese koje akcelerografi ne mogu i služe za praćenje generalne seizmičnosti ovog područja.“

Kuk nam je odgovorio i na pitanje kakvo je sada stanje s podrhtavanjima tla:

„Trenutno je ova serija još vrlo aktualna. Zasada su potresi slabiji i očekuje se da će slabjeti kako sa jačinom tako i sa učestalošću. Naravno, još nekoliko mjeseci očekujemo seizmičku aktivnost. No, što više vremena protekne, potresi bi trebali biti slabiji.“

Kuk je dodao kako će ova oprema pokriti uže epicentralno područje Petrinje te da takve opreme nikada nije dovoljno. No, kada se na naše šire područje postavi svih planiranih dvadeset seizmografa, bit će zabilježeni svi manji potresi. Dodajmo na kraju, u Petrinji je postavljena nedavno nabavljena potpuno nova oprema američke tvrtke Kinemetrics. Specifično je da je oprema prijenosna pa se može po potrebi postavljati na područje od interesa seizmografa.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X