Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
budnica30052020

Za Dan državnosti tradicionalna Budnica Gradske limene glazbe Petrinja

PETRINJA – Dan državnosti Republike Hrvatske, Gradska limena glazba Petrinja obilježava tradicionalnom Budnicom ulicama grada, a tako je bilo i ove godine.

Među sviračima se uvijek pojave i članovi koji prvi puta sudjeluju u Budnici, a ovaj puta to su bile Marta Bakarić, Marija Oroz, Tereza Dejanović i Petra Sever koje su nam na kraju i otkrile svoje dojmove: „Iskustvo je odlično, predobro, ekipa je zakon. Novo je ovo iskustvo i zadovoljna sam. Odlično je, sve je zanimljivo i zabavno je. Bitno da se zabavljamo i smijemo. Ja sam bila nervozna, ali da sam znala da će se toliko jesti i piti ne bi imala nimalo treme. Baš je odlično, bolje je nego što sam očekivala. Ovo je novo iskustvo i baš sam zadovoljna s Budnicom“, rekle su cure.

Tradicionalnom „buklijom“ Budnicu i članove Gradske limene glazbe već dugi niz godina dočekuje dr.Miroslav Petračić. „Gotovo je uvijek isto, to je lijepo. Na sreću je sve više mladih i to je jako lijepo. Prekrasno izgledaju, izvrsno sviraju i to je jedan od ponosa Petrinje. Ovo što se nas tiče da svrate k nama da je to stanica na kojoj se buklija uvijek dobije, mi Petrinjci to obično dijelimo u svatovima i nekome tko nam nešto znači puno on dobije bukliju, nama u dvorište svrati Gradska limena glazba dugo. Samo neka bude tako i neka se što više mladih uključuje u to“, rekao je dr.Petračić.

Predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja Tomislav Komes ističe kako je ovo njihova sada već 25. Budnica povodom Dana državnosti, te ističe kako je to jedna lijepa tradicija koja zaslužuje da se nastavi, a ističe kako Glazba ima sve više mladih. „Za to stvarno nema bojazni, dobar rad ovog našeg orkestra se vidi i na cesti, ne samo na koncertima koje odrađujemo za naše sugrađane i goste nego i u ovakvim prigodama kada izađemo na ulice, kada se vidi s kim i čim raspolažemo i koliko zapravo energije ti mladi imaju u tome što rade“, kazao je Komes, koji nam je ujedno otkrio planove za budućnost.

„Planovi su pod velikim upitnikom, kao i u svim društvima, sportskim i kulturnim i svim drugim udrugama u gradu, a vjerojatno i svim našim sugrađanima, puno je  nepoznanica, puno je nekih varijabli za koje ne znamo kakve su. Plan je da pokušamo nadoknaditi ovo izgubljeno vrijeme, dakle mi već idući tjedan krećemo probama koje smo organizirali na način da ćemo raditi odvojeno po sekcijama, sukladno naputcima o održavanju distance i higijenskim uvjetima. Pokušat ćemo u vrlo kratkom roku napraviti jedan koncert za naše sugrađane u Petrinji. Nekakvi planovi koje smo imali, a to je bilo gostovanje na Međunarodnom festivalu u Italiji, odnosno natjecanje, je otpalo, Državno natjecanje puhačkih orkestara za kojeg smo se pripremali od rujna prošle godine je također otpalo. Kažem, sada se privikavamo i pokušat ćemo u što kraćem vremenu napraviti nekakav program, a nadamo se da će od sada pa na dalje do kraja godine situacija biti normalizirana i da ćemo moći odraditi što više programa koje smo planirali i na kraju završiti godinu našim tradicionalnim blagdanskim koncertom“, zaključio je Komes.

Nije iznevjerena i tradicija dočeka glazbenika tzv. „buklijama“ na pravcima njihovog kretanja gdje su im sugrađani, odnosno obitelji: Škrinjarić, Beriša, Stanešić, Čakarić, Šušmeg, Petračić i Šajnović, pripremili malu okrjepu, a Gradska limena glazba prošla je svoju uobičajenu rutu: Artura Turkulina, Ksavera Šandora Đalskog, Ljudevita Gaja, Trg dr.Franje Tuđmana, Matije Gupca, dr.Josipa Nemeca, Dražena Petrovića, Vinogradska, Mije Srnaka, Katarine Zrinske, Stjepana Radića, Milana Dujnića, Otona Kučere, Trg Stjepana Radića, Vladimira Nazora, Trg narodnih učitelja te su završno zasvirali na Trgu hrvatskih branitelja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X