Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
nelašabanovićvidnićnaslov

Dijagnoza povodom Hrvatskog dana moždanog udara

Foto: Arhiva Portala 53

Ove nedjelje, 21. lipnja, obilježili smo Hrvatski dan moždanog udara, po uzoru na Svjetski dan moždanog udara koji se odlukom Svjetske zdravstvene organizacije obilježava 29. listopada. Uvođenjem nacionalnog dana, u Hrvatskoj se dodatno željelo upoznati javnost s ozbiljnošću ovog neurološkog problema te upozoriti na važnost njegove prevencije.

„Nažalost, u svijetu svake druge sekunde neka osoba doživi moždani udar, a svakih šest sekundi jedna osoba od njega umre, bez obzira na dob ili spol. Tijekom godine oko 17 milijuna ljudi u svijetu doživi moždani udar, od toga ih šest milijuna od posljedica moždanog udara umre. Iako su i obolijevanje i smrtnost u opadanju, kako kod nas tako i na svjetskoj razini, recentni pokazatelji o moždanom udaru potvrđuju da se još uvijek nedostatno radi na suzbijanju rizičnih čimbenika pojave moždanog udara. U dvije trećine bolesnika s preboljenim moždanim udarom ostaje različiti stupanj onesposobljenosti za svakodnevno samostalno funkcioniranje, dok kod trećine bolesnika onesposobljenost je trajna. Obilježavanjem dana moždanog udara želi se upozoriti građanstvo o važnosti preventivnih aktivnosti i promociji zdravog životnog stila, liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar.“

O moždanom udaru, njegovim uzrocima, vrstama moždanog udara, simptomima, liječenju i prevenciji u Dijagnozi smo razgovarali neurologinjom, doktoricom Nelom Šabanović Vidnić, voditeljicom Odjela za neurologiju Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X