slavuljnaslov

HPD„Slavulj“ – baštinski zbor i ambasador petrinjske pjesme 155 godina u kontinuitetu

PETRINJA -U okviru projekta Kultura svima koji je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda, Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj je održao koncert kojim ujedno obilježava 155. obljetnicu osnutka i neprekinutog djelovanja.  Ovoga ponedjeljka u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma zajedno su nastupila sva tri ansambla.

U godini obljetnice ostvarili su brojne nastupe, kako na gostovanjima i natjecanjima s kojih su se redovito vraćali s nagradama, tako i kao domaćini brojnih glazbenih događanja. Također su bili aktivni sudionici svih projektnih aktivnosti unutar projekta Kultura svima.

„Kroz cijelu ovu godinu na različite smo načine obilježavali našu 155. obljetnicu – od gostovanja ansambala poput „Jeke Primorja“, preko Susreta zborova ovdje u Petrinji, upravo u čast naše 155. obljetnice, zatim gostovanja i koncerta zbora iz Jakarte s kojima smo također ovdje ostvarili jedan lijep nastup. Isto tako je i Ženski vokalni ansambl „Petrus“ u drugom mjesecu imao svoj koncert. Nastup po nastup, dođosmo do kraja ove kalendarske godine koju ćemo obilježiti i večerašnjim koncertom. Ponosni smo što smo uspjeli spojiti naš rad unutar projekta sa 155.obljetnicom našeg djelovanja.  Večeras sva tri naša ansambla pjevaju: Mješoviti pjevački zbor, Ženski vokalni ansambl „Petrus“ i Muški vokalni ansambl „Petrinjski slavulji“, pod dirigentskim vodstvom maestra Josipa degl’ Ivellia“, kazao je predsjednik HPD-a „Slavulj“, Željko Crnković.

Koncert su otvorili članovi Mješovitog pjevačkog zbora HPD-a „Slavulj“ duhovnim skladbama: „O sacrum convivium“ i „Bože daj mi krila“ Josipa degl’ Ivellia i Pere Gotovca. Izveli su i pjesmu „Hrvatska“ svog nekadašnjeg dirigenta Nikole Bašića koji je preminuo u travnju ove godine. Pjesma je to koju rado izvode, jer ju je pokojni Bašić posvetio upravo „Slavuljašima“: „Marnim nosiocima hrvatske riječi i glazbe“, kako je zapisao u posveti. Neke od skladbi koje su bile na programu koncerta, „Slavuljaši“ su pred petrinjskom publikom izveli premijerno.

„Premijerno pred petrinjskom publikom izvodimo četiri skladbe: „Zaspalo je siroče“ u obradi maestra degl’ Ivellia te „Sušna zikva na školju“ Krešimira Magdića koja nam donosi i malo dalmatinskog štiha. Idemo zatim malo i u svijet, izraelskom narodnom „Večer ruža“ u obradi Emila Cossetta i molitvom mira naroda Zulu iz Južne Afrike „Ukuthula“. To su četiri skladbe koje u Petrinji još nismo izvodili“, objasnio je predsjednik „Slavulja“ Željko Crnković.

Izvedbu „Ukhutule“ u kojoj je solističku dionicu otpjevala Maja Ostojić, pratila je i prigodna koreografija, u koju se na poticaj maestra degl’ Ivellia uključila i publika držeći se za ruke.

„Svuda pođi, kući dođi“, kaže stara izreka, pa su i „Slavuljaši“ nakon glazbenog putovanja svijetom, setom petrinjskih pjesama publiku vratili doma.

„Oj petrinjsko ravno polje“, otpjevao je Muški vokalni ansambl „Petrinjski slavulji“, ansambl koji je i najzaslužniji za kontinuitet „Slavulja“ jer su djelovanje nastavili i tijekom Domovinskog rata, još dok su Petrinjci bili prognani iz svog grada.

„Petrinja je lepi grad“ otpjevale su potom članice Ženskog vokalnog ansambla „Petrus“, da bi svi zajedno zapjevali i „Siva maglo“. Koncert su svi zajedno zaokružili skladbama „Domovina naša“ te „Čardaš“ i „Diridonda“ u obradi Emila Cossetta.

„Nadam se da ste uživali slušajući, jednako kao što smo mi uživali pjevajući u čast Petrinji, „Slavulju“ i svim onim sjajnim pjevačima koji su tijekom svih godina postojanja bili dio zbora“, rekla je članica HPD-a „Slavulj“ Gordana Ross kojoj je na koncertu pripala i uloga voditeljice večeri.

Na kraju, „Slavuljaši“ su posebno zahvalili svom dirigentu Josipu degl’ Ivelliu.

„Iduće godine bit će punih 25 godine kako Josip degl’ Ivellio „diše“ s Petrinjom. Na molbu velikog prijatelja Petrinje i petrinjskih pjevača amatera, maestra Emila Cossetta, on je 1995. godine kao mladić preuzeo umjetničko vodstvo našeg zbora koji je s probama krenuo još u progonstvu u Sisku. Sigurna sam da ćete se složiti kad kažem da je postao „pravi Petrinjac“. Uvijek i svugdje ističe vrijednost i značenje postojanja „Slavulja“, zbora koji dolazi iz male Petrinje, a diči se tako dugom glazbenom tradicijom“, rekla je Ross, podsjetivši kako su „Slavuljaši“ s maestrom degl’ Ivelliom proputovali stotinjak gradova diljem zemlje i svijeta te snimili 14 nosača zvuka.

„Hvala što me zovete Petrinjcem, hvala vam svima na ovoj lijepoj, toploj atmosferi u kojoj smo se okupili večeras“, rekao je degl’ Ivellio, naglasivši kako je „Slavulj“ prije svega „baštinski zbor“.

„Ovo nije samo zbor. Ovo je baštinski hrvatski zbor koji baštini ovu zemlju, kulturu ovog grada i ono što sam ja kroz 25 godina silno želio i nadam se da smo u tome uspjeli – ne samo grada. Nije smisao ostati samo u svojoj maloj sredini, kao žaba koja je u bunaru i gleda gore nebo, vidi zvijezde i kaže: „To je cijeli nebeski svod“. Mi smo željeli uvijek izaći, bili smo u sto gradova po inozemstvu, ali svuda smo uvijek prvo nosili naš povijesni barjak. Svugdje smo rekli: „Petrinja, Hrvatska“.

„Slavulj“ je baštinski ambasador kulture i njegovi članovi su pronijeli ime ovog grada, zaista puno, puno šire“, dodao je.

„Pjevanje svi razumiju. Neki tekst razumiju oni koji razumiju taj jezik. Pjevanje razumiju svi, pa čak i ako ne razumiju jezik, razumiju ono što daje neka osoba u svemu tome. Kroz ovih 25 godina, na čemu vam zahvaljujem, mislim da smo izgradili jedinstvo u različitosti i malenu Petrinju ucrtali, upisali i pokazali na svim zemljovidima Europe gdje god smo to mogli. I to je poslanje svih generacija ovakvog baštinskog zbora koji je pored toga i najstariji zbor s kontinuitetom u državi“, rekao je degl’ Ivellio. Na potpori „Slavulju“ posebno je zahvalio petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću. Publiku je pozvao na koncert 25. travnja sljedeće godine kojim će on i HPD „Slavulj“ obilježiti 25 godina suradnje i zajedništva.

Brojni su bili oni koji su nakon koncerta „Slavuljašima“ čestitali na njihovoj 155. obljetnici i ugodnoj glazbenoj večeri koju su tim povodom pripremili. Kao amabasadorima našeg grada i pronositeljima imena Petrinje po svijetu, čestitao im je i gradonačelnik Darinko Dumbović, zahvalivši im što su čuvari petrinjske pjesme i pjevanja, po čemu je naš grad prepoznatljiv i izvan svojih granica.

Čestitke je primao i Dominik Štefančić kojem je ovo bio prvi nastup s Mješovitim zborom HPD-a „Slavulj“ .

„Bilo mi je super. Iskreno, već dugo me zovu i napokon sam oslobodio vrijeme da dođem u zbor i jako mi je drago zbog toga. Super su me primili, super mi je s njima, stvarno, užitak mi je pjevati uz takvog maestra i uz takve ljude i k tome još u svome gradu“, kazao je nakon koncerta najmlađi „Slavulj“.

Godinu u kojoj su obilježili svoju 155. obljetnicu, „Slavulji“ će „zaokružiti“ 26. prosinca, na Štefanje, u petrinjskoj crkvi sv. Lovre gdje će pjevati na večernjoj misi.

Vrijedno je spomenuti i kako je HPD „Slavulj“ ove godine bio jedan od partnera u projektu „Kultura svima“ čiji je nositelj POU Hrvatski dom Petrinja. Projekt čija je svrha razvoj javno – civilnog partnerstva u kulturi, vrijedan je 794.669 tisuća kuna, a 85% tog iznosa sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

U idućoj godini HPD „Slavulj“ će završiti svoj mini projekt u okviru spomenutog projekta, te će biti tiskana zbirka notnih zapisa “Teb u slavu dome naš”, što je ujedno i geslo Slavulja.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X