Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
andlertekst

Koncertnu sezonu otvaramo Orguljaškim koncertom u crkvi Svetog Lovre

PETRINJA – Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja i Župa Svetog Lovre, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske ovoga petka 29.svibnja s početkom u 19 sati i 30 minuta organiziraju Orguljaški koncert u sklopu kojeg će nastupiti Arijana Gigliani Philipp (sopran) i Edmund Andler-Borić na orguljama.

Andler-Borić ističe kako mu je uvijek drago nastupiti u Petrinji. „Mene uvijek veseli nastupiti u Petrinji i to baš u Petrinji jer je moj tata porijeklom iz tog kraja, mi smo kao djeca uvijek iz Zadra dolazili tu baki i dedi, tatinoj obitelji. Ja jesam rođen u Zadru, ali sam kršten odmah po rođenju u crkvi Svetog Lovre u Petrinji. Jednostavno to mi je uvijek jedno posebno zadovoljstvo nastupiti u tom gradu, toj predivnoj crkvi u tom jednom predivnom ambijentu“, rekao je Andler-Borić.

Dodaje kako već po tradiciji svake godine održi orguljaški koncert u Petrinji te ističe kako su i ove godine pripremili odličan program. „Jako je lijep program. Na programu su skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Vivaldija, Verdija, Gomeza, suvremenog njemačkog skladatelja Hansa Adrea Stamma, hrvatskog skladatelja Franje Lučića. Kolegica Arijana i ja smo se potrudili da program koji ćemo izvoditi bude stvarno lijep, ugodan, prijemčiv publici, znači ljudima koji su i veći ljubitelji klasične glazbe, a možda i onima koji baš toliko često ne odlaze na koncerte klasične glazbe“, ističe Andler-Borić.

Podsjeća kako su u našoj Župnoj crkvi nalaze lijepe i velike orgulje koje su u Petrinju stigle zalaganjem Sisačke biskupije i sisačkog biskupa Vlade Košića. Ove, sada već tradicionalne petrinjske Orguljaške koncerte nastoji uvijek izvesti s drugim izvođačima, pa je tako ovaj put odluka pala na sopranisticu Arijanu Gigliani Philipp.

„Već dugi niz godina vrlo uspješno surađujem s Arijanom. Kolegica Arijana je zaista vrlo prisutna na hrvatskoj pjevačkoj sceni i kao solistica i kao komorna glazbenica, također puno nastupam i s njezinim mužem klarinetistom Brunom Philippom s kojim sam bio prije dvije godine u Petrinji nastupio. Jednostavno mi je zadovoljstvo nastupati sa sopranisticom Arijanom, a i moram naglasiti da su uvijek programi za glas i orgulje najatraktivniji publici“, ističe Andler-Borić.

Na samom kraju je izrazio zadovoljstvo što ponovno nakon situacije s koronavirusom, glazbenici imaju priliku nastupati i održavati koncerte. „Ovo će mi biti prvi koncert nakon poduže stanke i nakon nekoliko mjeseci. Vlada jedna podijeljenost i uzbuđenje, možda mala nervozna trema, ali to je sve poticajno i dobro došlo. Ono što mi je jako drago da je prvi koncert u Petrinji, znači rodnom gradu moga oca i njegove obitelji. Jednostavno će me veseliti ako što više ljudi dođe na koncert“, zaključio je Andler-Borić koji je na kraju pozvao sve sugrađane da dođu na ovaj tradicionalni petrinjski Orguljaški koncert u Župnu crkvu Svetog Lovre s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Foto:Arhiva

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X